Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Навчальні методичні матеріали: 1; 3 С.32 - 39; 5 С.143 - 171; 6 С.65 - 74



Контрольні питання:

1. Що таке «стратегічний баланс»? Яке місце під час його складання належить моделям PEST, SPACE- та SWOT-аналізу?

2. Наведіть приклади складових SWOT-аналізу для підприємства, з діяльністю якого ви знайомі. Чи в змозі воно викорис­тати можливості, що йому надає середовище, та протис-тояти загрозам?

3. Як результати SWOT-аналізу впливають на зміст процесу стратегічного управління?

4. Визначте роль прогнозування у стратегічному управлінні. Які передумови необхідні для його впровадження? До яких наслідків призводить відсутність прогнозування на макро- та мікрорівні?

5. Які методи прогнозування, застосовувані під час встановлення майбутніх необхідних параметрів зовнішнього і внут­рішнього середовища ви знаєте?

6. Які прогнози, на ваш погляд, найнеобхідніші для українсько­го промислового підприємства? Що потрібно зробити, аби прогнозування ширше застосовувалося на українських підприємствах?

7. Чи потрібно формувати сценарії оптимістичного та песимістичного розвитку подій? Для чого вони застосо-вуються?

Тема 6. Стратегічне управління як реалізація цільового підходу

Цільовий підхід в управлінні.. Цільовий підхід як метод координації діяльності у соціально-економічних системах. Завдання та умови розвитку цільового підходу на сучасному етапі. Основні теоретико-методологічні питання цільового управління. Форми реалізації цільового управління та їх критичний аналіз. Спільні та відмінні риси різних підходів до управління.

Цільовий підхід та стратегічне управління: особливості взаємозв’язку та основні характеристики. Основні принципи стратегічного управління. Особливості організаційно-економічного механізму стратегічного управління. Об’єкти впливу стратегічного управління. Посилення цільового підходу у стратегічному управлінні на сучасному етапі теорії та практики управління організаціями різного типу.

Вітчизняний та закордонний досвід стратегічного управління. Характеристика особливостей та правові основи стратегічного управління. Підходи до стратегічного управління (підходи І.Ансоффа, Д. Девідса, Г. Мінцберга, А. Мейсона тощо). Елементи стратегічного управління, які застосовуються на підприємствах України. Формування Державного бюджету України та місцевих бюджетів на основі цільового підходу. Переваги і обмеження стратегічного управління в Україні та на зарубіжних підприємствах. Обмеження застосування “класичних” моделей стратегічного управління в Україні.

Стратегічні цілі охоплюють зовнішній стан організації (ринкові характеристики підприємства, його конкурентоспроможність тощо); внутрішні фінансо­во-економічні результати, яких підприємство бажає досягти (річна прибутковість, обіговість капіталу, рентабельність та інші ключові фінансові та операційні критерії, яких можна досягти в результаті виконання обраної стратегії); інші характеристики

Цілевстановлення — це процес усвідомлення та формування мети, один із найважливіших елементів процесу управління, що визначає вид цільової функції системи. У менеджменті мета виступає як передбачення результату управлінської діяльності, як орієнтир, до якого спрямовуються зусилля та порівняно з яким оцінюються кінцеві результати діяльності будь-якої організації.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 229 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...