Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Призначення та будова ствола



Ствол призначений для направлення польоту снаряда, надання йому певної початкової швидкості і обертальног руху, що забезпечує його стійкість в польоті. Ствол – моноблок складається із (рис.) труби, казенника, передньої і задньої обойми, муфти, дульного гальма, шворневої балки.

Рис. 65. Ствол 122 мм гаубиці Д-30:

1 – казенник; 2 – муфта; 3 – задня обойма; 4 – передня обойма; 5 – труба; 6 – дульне гальмо; 7 – шворнева балка

Труба змінного перерізу. Розміри зовнішнього діаметру, починаючи від казенного зрізу, зменшуються до дульного зрізу. Казенна частина труби закінчується буртом з шпоночним пазом. На бурт надівається казенник, який від провороту кріпиться шпонкою і від осьового переміщення – муфтою. Канал труби має нарізну частину і камору. У нарізній частині труби є 36 нарізів прогресивної крутизни з нахилом 3° 57¢ на початку і 7° 10¢ у кінці. Нарізи йдуть зліва вверх направо, якщо дивитися з боку казенника. Довжина нарізної частини 3400 мм. Ширина наріза 6,6 мм, глибина 1,0 мм, ширина поля 4,0 мм.

Камора має гладку поверхню довжиною 594 мм, в ній розміщається гільза із зарядом і запояскова частина снаряда. Камора з'єднується з нарізною частиною конічним скатом, в який упирається при заряджанні ведучий поясок снаряда.

Казенник служить для розміщення в ньому затвора, що замикає канал ствола і для з'єднання ствола з противідкотними пристроями (ПВП). Щоки казенника ззаду сполучені перемич-кою і утворюють вертикальне гніздо для клина затвора.В перемичці є поглиблення у вигляді лотка для направлення снаряда і гільзи при заряджанні. У правій щоці казенника є два отвори для осі кривошипів і осі викидачів. У лівій щоці казенника вифрезеруваний фігурний паз, в якому розташовані підтиск і важіль копіра удержника. У цьому ж пазу є отвір для копіра удержника. На задньому торці казенника знаходиться гніздо з різьбою для угвинчування крюка при проведенні штучного відкоту. Знизу в казеннику зроблені два пази, в які входять кривошипи з роликами. Зверху на казеннику є обойма, в якій кріпляться ПВП. Зверху зліва від клинового гнізда розташований контрольний майданчик з рисками для установки контрольного рівня при перевірці прицільних пристроїв. У правій і лівій щоках казенника в верхній частині зроблені подовжні пази для полозів люльки.

Задня і передня обойми -сталеві відливки, із зовнішньої сторони яких виконані два приливи з пазами, в пази вставляються два знімні латунні вкладиші. До труби обойми кріпляться за допомогою гайок, які приварені до обойм. Вклади-шами обойм ствол спирається на направляючі полози люльки.

Дульне гальмо служить для поглинання частини енергії відкоту. З боків дульного гальма є по шість вікон, через які при пострілі проходять порохові гази. Ефективність дульного гальма – близько 50 %. У 122 мм гаубиці Д-30 А дульне гальмо – двох-каморне. Дульне гальмо нагвинчене по різьбі на трубу і закріплене від провороту двома болтами, застопоренними від самовідгвинчування дротом. Нагвинчування дульного гальма відбувається проти годинникової стрілки, а згвинчення – по часовій. На передньому торці дульного гальма нанесені взаємно перпендикулярні риски для закріплення ниток перехрестя при перевірці прицільних пристроїв. Знизу до дульного гальма болтами кріпиться шворневая балка.

Шворневая балка служить для з'єднання гаубиці з тягачем при транспортуванні. Уздовж балки приварені два пору-чні, за які піднімають передню частину гаубиці при з'єднанні її з тягачем. Шворневая балка має два похідні положення і одне бойове.

Муфта призначена для з'єднання труби з казенником і представляє собою порожнистий циліндр, зовні якого є упорна різьба. Надіта на трубу муфта угвинчується в казенник до упору в бурт труби.

3. Призначення, будова та дія затвору з напівавтоматикою.

Затвор 122 мм гаубиці Д-30 вертикальний, клиновий з клином, що опускається при відкритті, і напівавтоматикою (механічного) копірного типу призначений для замикання каналу ствола, виконання пострілу, викидання стріляних або витягання споряджених гільз у разі неодноразової осічки, виконання повторного зведення ударника без відкриття клина у разі осічки, оберігання від проведення пострілу при не повністю закритому клині, утримання снаряда в каморі ствола під час заряджання при великих кутах піднесення, автоматичного відкриття і закриття клину затвора.

Механізми затвора: 1) замикаючий механізм; 2) ударний механізм; 3) викидаючий механізм; 4) запобіжний механізм; 5) утримуючий механізм; 6) механізм повторного взведення; 7) спусковий механізм; 8) механізм блокування; 9) напів-автоматика: відкриваючий і закриваючий механізми.

Замикаючий механізм (рис. 66) призначений для замикання каналу ствола при пострілі. Він складається з клину затвора 3, осі кривошипів 2 з кривошипами 4, рукоятки для відкриття затвора 1, упорної втулки 6 і головки упору 5.

Рис. 66. Замикаючий механізм

Клин затвора має вид чотиригранної призми з поглибленням (лотком) зверху для напряму снаряда і гільзи при заряджанні. У нижній частині лотка розташований паз для удержника снаряда. У центрі передньої площини (дзеркала клину) є отвір для виходу бойока ударника. У клині поміщаються ударний механізм, деталі механізму повторного зведення і запобіжний механізм.

Ударний механізм (рис. 67) призначений для виконання пострілу. Він розміщується в клині затвора і складається з ударника 1, бойової пружини ударника 2, взводу ударника 3, осі взводу 4, стопора взводу з пружиною 5 і кришки 6.

Рис. 67. Ударний механізм

Ударник має на одному кінці бойок для розбивання втулки капсуля, на іншому – циліндрове гніздо, в якому розміщується бойова пружина. Другий кінець пружини упирається в кришку ударника. Вихід бойок ударника за передній зріз клину у момент удару по втулці капсуля повинен бути не менше 2 мм і не більш 2,38 мм. Вихід бойка ударника перевіряється спеціальним шаблоном А52415-1.

Викидаючий механізм (рис. 68) служить для викидання гільзи після пострілу, вилучення спорядженої гільзи у разі осічки і утримання клину в нижньому положенні. Витягання снарядженої гільзи відбувається при ручному відкритті затвора. Механізм складається з правого і лівого викидачів 1, осі викидачів з важелем 2 і двох стаканів з пружинами 3 вставленими в гнізда труби.

Викидачі розташовані в передній частині клинового гнізда казенника.

Рис. 68. Викидаючий механізм

Механізм повторного зведення (рис. 69) служить для зведення ударного механізму при осічках без відкриття клину затвора. Складається з осі повторного взводу 1, повторного взводу 2, пружини 3, важеля 4, стопора 5, рукоятки повторного взводу, тяги і важеля з пальцем.

Рис. 69. Механізм повторного зведення

Деталі механізму поміщаються в клині затвора, в казеннику з лівого боку і на щитку огородження. Щоб повторно звести ударний механізм, необхідно рукоятку повторного зведення повернути вгору до упору.

Запобіжний механізм (рис. 70) призначений для запобігання пострілу при неповністю закритому затворі, встановлюється в гніздо клину затвора і складається з клямки і пружини защіпки. Клямка складається з виступу 1, відростка 2 і гребеня 3. Пружина клямки спіральна з двома виступаючими кінцями. Один з кінців входить в гніздо клину, інший – в отвір клямки.

Рис. 70. Запобіжний механізм

Утримуючий механізм (рис. 71) призначений для полегшення заряджання гармати при великих кутах піднесення ствола. Складається з удержника 1, осі удержника з пружиною 2, гвинта 3, копіра удержника 4 і важеля 5.

Рис. 71. Утримуючий механізм

Деталі утримуючого механізму розміщені в лотку клина і в лівій щоці казенника. Заряджання гаубиці відбувається наступним чином: снаряд закладається в камору за удержник, в який упирається своїм дном; після цього снаряд досилається в канал ствола прибійником, потім досилається гільза.

Спусковий механізм призначений для приведення в дію ударного механізму і складається з рукоятки ручного спуску, тяги, важеля натиску, важеля спуску і натиску спуску (рис. 72). Особливістю спускового механізму є наявність блокування спуску.

Механізм блокування недозволяє провести спуск ударника при куті піднесення ствола більше 20°, якщо казенник розташований над будь-якою із станин. Він складається з важеля з роликом, важеля з втулкою, важеля блокування і тяги (рис. 72).

Напівавтоматика (рис. 72) розташована на правій стороні гармати, призначена для автоматичного відкриття і закриття каналу ствола і складається з відкриваючого механізму і закриваючого механізму.

Відкриваючий механізм напівавтоматики призначений для відкриття затвора при накаті ствола і складається з відкриваючого важеля 1, тяги 2, копіра люльки 7 і ковпачка з пружиною.

Рис. 72. Затвор 122 - мм гаубиці Д - 30

1 – правий кривошип; 2 – ось взводу; 3 – ударник; 4 – ось повторного взводу; 5 – повторний взвод; 6 – копір; 7 – повзун; 8 – ричаг спуску; 9 – ричаг нажиму; 10 – стопор взводу; 11 – взвод ударника; 12 – ричаг блокіровки; 13 – нажим; 14 – ричаг с роликом; 15 – виступ бурта нижнього станка; 16 – тяга; 17 – рукоятка спуску; 18 – рукоятка повторного взводу; 19 – ось кривошипів; 20 – рукоятка для відкривання клина; 21 – піджим; 22 – копір удержника; 23 – ось удержника; 24 – удержник

Закриваючий механізм напівавтоматики призначений для автоматичного закриття затвора після того, як викидачі звільнять клин і складається з упорного стакана 3, нажимного стакана 4, закриваючої пружини 5 і закриваючого важеля 6.

Взаємодія механізмів затвора

а) Взаємодія механізмів затвора при відкритті клину.

Для відкриття клина вручну, необхідно натиснути на стрижень рукоятки, при цьому вона виходить із зачеплення з упором на казеннику і вільно відводиться в крайнє заднє положення. У цьому положенні важіль рукоятки заскочить в сегментарний виріз осі кривошипів. При повороті рукоятки затвора вперед, вісь кривошипів обернеться разом з рукояткою і поверне кривошипи, які натиснувши роликами на грані фігурного паза клину, опустять клин вниз.

Рис. 73. Відкриваючий та закриваючий механізми напів-автоматики затвору

При опусканні клина, правий кривошип, обертаючись разом з віссю, тисне своїм зубом на важіль осі взводу, на квадратний кінець якої надітий взвод ударника. Взвод ударника повертається, стискаючи бойову пружину, зводить ударник і стопорить взвод ударника в зведеному положенні за допомогою стопора взводу. Одночасно відросток клямки під дією зводної пружини, заскочить у виріз стопора взводу, не дозволяючи останньому розчепитися з взводом ударника. При обертанні осі кривошипів обертається і закриваючий важіль, встановлений на шестиграннику осі кривошипів. Він через тягу діє на нажимний стакан, який входить всередину упорного стакана, стискаючи закриваючу пружину, в якій акумулюється енергія для закриття клину. При подальшому відкритті клина, коли площина лотка клина поєднається з нижньою створюючою ствола, прапорець осі удержника набігає на копір удержника. Удержник встанов-люється в пазу клина врівень з лотком, потім під дією пружини він знову виступить з паза лотка. В кінці руху клина вниз, кулачки клина ударять по виступах викидачів, які, обернувшися на своїй осі, заскочать верхніми виступами за кулачки клину і утримуватимуть клин в нижньому положенні.

б) Взаємодія механізмів затвора при закритті клина. Щоб закрити клин затвора необхідно збити виступи викидачів з кулачків клина Це можна зробити двома способами:

1) зарядити гармату, при цьому фланець гільзи ударить по захватам викидачів і зіб'є верхні виступи викидачів з кулачків клину;

2) не заряджаючи гармату, повернути важіль ручного закриття клину вниз, при цьому викидачі обернуться і звільнять клин. У всіх випадках під дією стислої закриваючої пружини, прагнучої розтискати, нажимний стакан через тягу повертає закриваючий важіль, який обертає вісь кривошипів. Кривошипи, діючи своїми роликами на поверхні фігурних пазів клина, переміщають клин вгору. В кінці ходу клина вгору, лівий кривошип своїм виступом (зубом) виводить відросток клямки із зачіпляючого з стопором взводу, тим самим розстопорюючи стопор взводу.

в) Взаємодія механізмів затвора при виконанні пострілу. Для виконання пострілу, подати рукоятку спуску назад. Вона через тягу і важіль повертає важіль натиску. Кінець важеля натиску підіймається і натискає на важіль спуску, який повер-таючись тисне на стопор взводу, переміщаючи його вправо і звільняючи тим самим взвод ударника. Стисла бойова пружина посилає ударник вперед і він своїм жалом завдає удару по втулці капсуля гільзи. Відбувається постріл і відкат ствола.

При відкаті ствола кулачок відкриваючого важеля 1 набігає на копір відкриваючого механізму 2, ковзає по його верхній поверхні долаючи опір пружини, повертає копір. Як тільки кулачок пройде копір, під дією пружини з ковпачком 3 копір займе початкове положення.

При накоті ствола кулачок відкриваючого механізму набігає на нижню грань копіра відкриваючого механізму, при цьому копір упирається в планку люльки і відкриваючий важіль, обертаючись навколо своєї осі, повертає через тягу закриваючий важіль, встановлений на шестиграннику осі кривошипів. Разом з ним повертається вісь кривошипів з кривошипами, які, ковзаючи своїми роликами по фігурних пазах клину, і відкриють затвор.

Лекція 16

Тема 4. Заняття 2. Люлька та противідкотні пристрої.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1531 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...