Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 4. Акції корпорацій



Мета лекції – встановити порядок емісії і обігу корпоративних прав та вивчити особливості корпоративного управління.

План лекції:

4.1. Акціонерна організаційно-правова форма підприємств

4.2. Акції та їх види

4.3. Особливості акцій українських акціонерних товариств

4.4. Дивідендна політика корпорацій

4.1. Сутність та особливості корпоративного управління

4.2. Класифікація та обіг акцій корпорацій

4.3. Дивідендна політика корпорацій

4.1. Сутність та особливості корпоративного управління

Історично першим типом організації бізнесу було індивідуальне підприємництво, коли бізнесова діяльність велася окремою людиною чи сім’єю. І нині воно є головною формою існування дрібного бізнесу. Розширення та ускладнення підприємницької діяльності потребує більшої кількості ресурсів, тобто об’єднання осіб, коли об’єднуються трудові чи інтелектуальні ресурси або об’єднання капіталів, коли об’єднуються ресурси фінансові (основні типи організації бізнесу представлено на рис. 4.1.1.).

Рис. 4.1.1. Основні типи організації господарської діяльності

Об’єднання капіталів передбачає, що учасники вкладають у підприємство власні кошти і ризикують тільки ними (на відміну від індивідуальних підприємств, повних партнерів та командитів, які несуть повну чи солідарну відповідальність). Ведення бізнесу у великих розмірах, що можливо тільки у рамках публічної, тобто відкритої для всіх, корпорації, зумовило обмежену (вкладеними капіталами) відповідальність учасників корпорації. За браком такого обмеження ніхто з індивідуальних інвесторів не погодився б ризикувати.

Отже, обмежена відповідальність співвласників корпорацій – це плата за величезні фінансові, а відтак і бізнесові можливості публічних корпорацій. Щодо інтересів кредиторів, то вони забезпечуються законодавчими обмеженнями на створення і діяльність корпорацій і державним наглядом за дотриманням ними встановлених вимог.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 289 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...