Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Цілі розміщення державних та муніципальних цінних паперів



Випускаючи цінні папери, держава дбає про цілу низку цілей, головні з яких показано на рис.3.2.1.

Рис. 3.2.1. Основні цілі випуску державних цінних паперів

1. Фінансування поточного бюджетного дефіциту

Для досягнення своїх цілей держава здійснює витрати з державного бюджету. З огляду на різноманітні обставини бюджет часто зводиться з дефіцитом, тобто видатки перевищують доходи. З метою залучення коштів на покриття дефіциту випускаються цінні папери.

2. Регулювання грошової маси в обігу

Випуск державних цінних паперів є інструментом для зменшення маси грошей в обігу; скупка державою своїх боргових зобов’язань означає збільшення грошової маси.

3. Переоформлення раніше випущених цінних паперів

Можлива ситуація, коли держава бажає відкласти платежі по своїх цінних паперах, строк викупу яких уже настав. Тоді вона обмінює ці папери на нові чи випускає інші цінні папери, кошти від реалізації яких спрямовуються на погашення раніше випущених.

4. Касове виконання державного бюджету

Передбачає використання короткострокових цінних паперів для того, щоб в межах одного бюджетного року ліквідувати короткостроковий розрив між доходами та видатками.

5. Згладжування нерівномірного надходження податкових платежів

У деяких випадках розрив між доходами та видатками бюджету зумовлений незбалансованістю надходжень податкових платежів. Випуск державних цінних паперів може усунути цю причину.

6. Забезпечення банків ліквідними активами

Розміщуючи свої активи у державних цінних паперах, комерційні банки отримують не лише високоліквідний, а й безризиковий товар.

Сутність зазначених напрямків діяльності виявляється в:

- фінансування поточного бюджету пов’язане з постійним його дефіцитом. Для покриття дефіциту залучаються додаткові кошти, шляхом емісії та продажу цінних паперів.

- регулювання грошової маси в обігу, здійснюється шляхом видалення частини готівки з обігу. Коли боргові зобов’язання відкуповуються, маса готівки збільшується;

- переоформлення цінних паперів випущених у минулому. Такі операції здійснюються тоді, коли держава вимушена відкласти платежі за свої цінні папери на більш пізній строк. Тоді вона випускає нові цінні папери і обмінює їх на старі або здійснює додаткову емісію цінних паперів і продає їх. Кошти, отримані за продаж нових цінних паперів, витрачаються для погашення боргів за випущені раніше;

- касове виконання держбюджету передбачає емісію короткострокових цінних паперів, щоб у межах одного бюджетного року ліквідувати короткострокову невідповідність між доходами та видатками;

розміщуючи свої активи у державні цінні папери комерційні банки забезпечують себе високоліквідним і без ризикованим товаром.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 519 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...