Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Статистичний аналіз



Зовнішньоторговельний баланс країни формується на основі вартісних показників експорту та імпорту за певний період часу (квартал, півріччя, рік). Він являє собою статистичний звіт, в якому шляхом віднімання порівнюються обсяги ввезення і вивезення товарів за межі країни для одержання сальдо торговельного балансу.

Сальдо торговельного балансу = (Експорт) – (Імпорт), (4.1)

Якщо експорт за обсягами перевищує імпорт товарів, то сальдо балансу виходить позитивне. В системі національних рахунків воно називається «чистим експортом». Це означає, що країна на зовнішньому ринку торгує ефективно, має активний баланс. Вона більше одержує валютних надходжень від експорту вітчизняних товарів, ніж витрачає валюти на придбання імпортованих товарів. Таким чином, в країні накопичуються і зростають фінансові валютні резерви, які певним чином компенсують відсутність золотого запасу і можуть надалі, при необхідності, бути використані на покриття від’ємного сальдо зовнішньоторговельного балансу.

На розмір позитивного сальдо збільшується валовий внутрішній продукт (ВВП) та валовий національний доход (ВНД) країни.

Якщо обсяги експорту менші від імпорту, то сальдо торгового балансу є негативним (чистий імпорт). В такому випадку зовнішня торгівля країни вважається неефективною (пасивний баланс). В такі періоди у країни зменшуються фінансові валютні резерви, накопичені в минулому, або вона витрачає частину свого золотого запасу на покриття негативного сальдо зовнішньої торгівлі. Країна, по суті, біднішає, у неї зменшуються ВВП та ВНД.

Якщо експорт та імпорт мають однакову величину, то сальдо балансу буде нульовим. Тоді баланс називається чистим, або нетто-балансом.

Аналіз показників зовнішньоторговельного балансу передбачає обчислення загального зовнішньоторговельного обороту та вивчення його структури.

Під загальним зовнішньоторговельним оборотом країни розуміють сумарний обсяг вартості експорту та імпорту. За статистичною природою – це ціле, знайдене як сума двох складових частин. Структура зовнішньоторговельного обороту характеризується частками експорту та імпорту, що є відносними величинами структури, виміряними в процентах.

= , (4.2)

= , (4.3)

Показники структури та сальдо зовнішньоторговельного балансу пов’язані між собою: при позитивному сальдо частка експорту перевищує 50%, а при негативному – навпаки, частка імпорту більша за 50%.

Сальдо зовнішньої торгівлі визначається окремо за товарами і послугами. Якщо по торгівлі товарами країна має негативне сальдо зовнішньоторговельного балансу, то воно може бути компенсоване за рахунок інших надходжень, наприклад, за рахунок позитивного сальдо від міжнародної торгівлі послугами, міжнародного туризму тощо.

Показники зовнішньоторговельного балансу України за даними Статистичного щорічника України за останні роки наведені в таблиці 4.1.

Отже, в Україні за проаналізований період зовнішня торгівля товарами та послугами була в цілому ефективною. Активний торговий баланс дозволяв накопичувати фінансові валютні резерви. Найбільш сприятливими були умови торгівлі у 2004 році, що і забезпечило максимальне за ці роки позитивне сальдо торгового балансу: обсяг експорту товарів і послуг був більшим від імпорту на 6,9 млрд. дол. США. За 2004 рік досягнуто позитивного торгового балансу і по торгівлі лише товарами. Чистий експорт товарів складав близько 3,7 млрд. дол. США, тоді як у 2003 році експорт товарів практично дорівнював їх імпорту, а в 2005 році в

Таблиця.4.1. Показники зовнішньоторговельного балансу України по торгівлі товарами і послугами за 2003-2005 роки

Рік Загальний зовнішньоторговельний оборот, млрд. дол. США Експорт Імпорт Сальдо зовнішньоторговельного балансу, млрд. дол. США
Сума, млрд. дол. США Частка, % Сума, млрд. дол. США Частка, %
  51,8 27,3 52,7 24,5 47,3 +2,8
  69,1 38,0 55,0 31,1 45,0 +6,9
  79,5 40,4 50,8 39,1 49,2 +1,3

торгівлі товарами склалися негативні тенденції, що привели до утворення пасивного балансу в обсязі 1,9 млрд. дол.. США, який був перекритий позитивним сальдо від торгівлі послугами, активний баланс від перевищення їх експорту над імпортом у 2005 році становив 3,2 млрд. дол. США.

Основною причиною погіршення показників торгового балансу України у 2005 році було різке подорожчання енергоносіїв, зокрема російського газу при одночасному обмеженні продажу українських продовольчих товарів до Російської Федерації. Для покращення ситуації українському уряду доводиться проводити зважену торговельно-економічну політику у відносинах з РФ та терміново знаходити альтернативні джерела постачання енергоносіїв як внутрішні, так і зовнішні.

Зовнішньоторговельний товарооборот, поряд з обсягом експорту, застосовується у міжнародній статистичній практиці для позиціонування країн за обсягами зовнішньої торгівлі. Він найбільш повно характеризує рівень залучення країни до світової торгівлі, її участь у формуванні оборотів світового ринку. За даними Статистичного департаменту ООН у 2004 році Україна перебувала на 43 місці за обсягами зовнішньоторговельного обороту серед усіх торгуючих країн світу.

Контрольні питання і завдання

1. Сформулюйте поняття зовнішньоторговельного балансу країни.

2. Яким є порядок обчислення сальдо зовнішньоторговельного балансу?

3. Вкажіть порядок обчислення загального зовнішньоторговельного обороту.

4. Яким є порядок обчислення структури зовнішньоторговельного обороту?





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 3624 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...