Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поріг статистичного спостереження у митній статистиці



Поріг статистичного спостереження в митній статистиці – це таке граничне значення вартості, ваги (нетто-тоннажу), інших показників, що характеризують товари, переміщувані через митний кордон країни, нижче якого вони не враховуються в статистиці зовнішньої торгівлі.

Тобто, до складу оборотів з експорту (імпорту) товарів, включаються не всі товари, що були продані або придбані на зовнішньому ринку, а лише ті, вартість чи кількість яких не менша статистичного порогу, прийнятого в даній країні.

Отже, статистичний облік зовнішньої торгівлі є неповним з причини встановлення цензу, що, певним чином, обмежує об’єкт спостереження. Якщо дрібних оборудок досить багато, то похибка обліку може бути відчутною.

Різні підходи до визначення меж у сфері статистичного спостереження у країнах-торговельних партнерах може стати ще однією причиною непорівнянності даних за спільним експортом-імпортом.

У більшості країн світу статистичному спостереженню підлягають всі декларовані товари, оформлені шляхом подачі вантажної митної декларації та іншої митної документації. Але вартісний та кількісний поріг, що дозволяє не декларувати товар, встановлюється національним законодавством кожної країни.

Окремо можуть бути встановлені вартісні та кількісні обмеження для обліку у зовнішньоторговельній статистиці товарів, переміщуваних через митний кордон фізичними особами, поштових відправлень чи відправлень через кур’єрську службу.

В Україні статистичному спостереженню підлягають товари, митна вартість яких перевищує суму, що встановлена національним законодавством для письмового декларування товарів митним органам. Наразі статистичний поріг при оформленні вантажної митної декларації та поданні статистичних звітів для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців складає 100 євро.

Для фізичних осіб статистичний поріг при ввезенні (імпорті) товару на митну територію України становить 200 євро (300 євро для одиничного товару) з кількісним обмеженням 50 кг. Тобто, митному обліку підлягають всі товари, що ввозяться фізичними особами у супроводжуваному і несупроводжуваному багажу, якщо їх вартість оцінюється більше ніж у 200 євро, або вага складає більше 50 кг.

При визначенні порогу статистичного обліку для товарів, що ввозяться фізичними особами, можуть враховуватися ще деякі обмежувальні ознаки, такі як вид товару (особливості декларування передбачаються для ювелірних виробів, автомобілів), вид транспорту на кордоні, тощо.

Окремо встановлюються межі статистичного обліку при вивезенні різних видів товарів фізичними особами. Вивезення обліковується менш строго і тому його облік здійснюється не в повній мірі.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 627 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...