Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інвестиційний цикл та його структура



Розрахунки економічної ефективності рішень державних уста­нов, які впливають на реалізацію інвестиційних проектів, спирають­ся на уявлення про співвідношення процесів інвестування капіталу та отримання прибутку. Послідовність цих процесів називається інвестиційним циклом. Розглянемо уважніше цикл реального ін­вестиційного проекту (рис. 22).

Рис. 22. Інвестиційний цикл

Будь-який інвестиційний проект включає п'ять стадій життє­вого циклу.

Перша стадія включає в себе передпроектні дослідження (прий­няття рішення, техніко-економічне обґрунтування, рішення про початок реалізації проекту), проектування, будівництво, пускона­лагоджувальні роботи, інші форми інвестування (наприклад, прид­бання будинку, обладнання, інших засобів виробництва у влас­ність інвестора). Обсяги інвестицій на цій стадії розподілені не­рівномірно. Більша частина обсягів інвестиційних витрат припа­дає на середину цієї стадії під час здійснення капітального будів­ництва чи придбання засобів виробництва.

Друга стадія починається від початку експлуатації об'єкта. Вона може починатися як після закінчення першої стадії, так і накладатися на першу стадію. Термін закінчення другої стадії, як правило, не пов'язаний із закінченням періоду інвестування (пер­шою стадією) і обумовлюється технічними параметрами проекту. Моментом закінчення другої стадії є точка беззбитковості, тобто початок отримання прибутку. До цього моменту підприємство, яке реалізує інвестиційний проект, зазнає збитків. З початком ек­сплуатації проекту пов'язано й виникнення експлуатаційних (по­точних) витрат.

На третій стадії обсяг реалізації продукції значно збільшуєть­ся. Підприємство (компанія) починає диктувати свої ціни на про­дукцію, але конкуренція зростає. Валовий дохід від реалізації продукції значно випереджає поточні витрати, що приводить до зростання прибутків.

Четверта стадія характеризується стабільною роботою підпри­ємства. Високий рівень конкуренції не дозволяє збільшувати при­бутки, але відносно низькі витрати забезпечують отримання мак­симальних прибутків. Якщо стратегія підприємства на цій стадії не спрямована на запобігання занепаду завдяки реалізації нових інвестиційних проектів, можливе поступове зниження обсягів реалізації. Водночас чисті прибутки можуть мати тенденцію до зростання внаслідок скорочення поточних витрат.

На п'ятій стадії на продукцію підприємства зменшується по­пит. Підприємство втрачає ринки під впливом тиску конкурентів. Чистий прибуток швидко зменшується до нульової позначки. По­точні витрати хоч і скорочуються, але повільнішими темпами. Підприємство може незабаром стати збитковим.






Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 1132 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...