Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Реле часу



Реле часу - призначені для забезпечення необхідної затри­мки в часі від моменту появи сигналу на вмикання/вими­кання до моменту замикання/розмикання контактів. Таке їх призначення зумовлене тим, що при роботі електроприво­да робочих механізмів часто необхідна затримка в часі між спрацюванням двох чи більше електричних апаратів, а та­кож необхідністю проводити операції в технологічному про­цесі в певній часовій послідовності.

У схемах електропривода робочих механізмів використо­вують різні види реле часу: пневматичні, маятникові, мотор­ні, електромеханічні, з годинниковим механізмом, електрон­ні, з електромагнітним сповільненням та ін.

Схематично конструкцію реле часу з електромагнітним сповільненням показано на рис. 3.4.

Такі реле часу мають певні конструктивні та функціональні особливості:

- використовуються лише електромагніти постійного струму;

- магнітна система перенасичена;

- досягнення працездатного стану реле потребує часу (кіль­кох секунд) для «зарядження» - досягнення сталого зна­чення магнітного потоку;

-
до складу його електромагнітного привода обов'язково вхо­дить короткозамкнена обмотка у вигляді гільзи 8, що ви­готовляється з міді чи алюмінію.

За таких умов реле часу забезпечує сталі значення за­тримки часу при значних (до 50%) коливаннях напруги жи­влення.

При увімкненні робота такого реле часу нічим не відріз­няється від роботи вже розглянутих електричних апаратів, і затримки в часі воно майже не забезпечує (час спрацювання складає 0,05-0,20 с).

В увімкненому стані, коли магнітний потік Ф, який ство­рює котушка 7, залишається незмінним, гільза 8 ніякого впли­ву на роботу реле не чинить.

Затримку в часі реле часу забезпечує тільки за відклю­чення від джерела живлення котушки 7. Для пояснення принципу дії реле часу при відключенні звернемося до рис. 3.5, де показано графіки спадання магнітного потоку для двох випадків: 1 - за відсутності та 2 - за наявності гільзи 8 у складі електромагнітного привода.

У випадку 1 час, за який магнітний потік Ф досягає зна­чення Фвим, коли якір відходить від ярма, відповідає значен­ню .

У випадку 2, завдяки наявності гільзи 8, магнітний потік спадає значно повільніше, тому що при відключенні напру­ги від котушки магнітний потік Ф, який вона створює, починає зменшуватися. Завдяки цій зміні магнітного потоку Ф у гільзі 8 виникає ЕРС гільзи, починає текти струм і ство­рюється магнітний потік гільзи Фг, спрямований назустріч магнітному потоку Ф1 а тому зменшується швидкість зміни магнітного потоку в магнітопроводі. Тому час, за який маг­нітний потік Ф досягає значення Фвим, відповідає значенню t2. Як бачимо, завдяки наявності гільзи 8 час відключення t2 значно перевищує час t1.

В електроприводах робочих машин широке використан­ня набули реле часу типу РЭВ-813 (рис. 3.6). Такі реле да­ють затримку часу до 5 с. Це забезпечується як наявністю в їх конструкції короткозамкненої гільзи 3, так і масивної литої основи 4, виготовленої з алюмінію. Конструкція реле часу цього типу дає можливість регулювати затримку в часі кількома способами:

1. зміною початкового стиснення зворотної пружини 2;

2. зміною початкового стиснення пружини регулювальної 8;

3. зміною немагнітних прокладок, що розміщуються між яко­рем та ярмом;

4. зміною електричного опору гільзи 3 (матеріал, геометрич­ні розміри).

Реле часу вибираються за такими параметрами: номіна­льна напруга котушки, тривалість і діапазон регулювання часу затримки спрацювання, кількість, вид і комутаційна спроможність контактів.

Умовні графічні позначення на електричних схемах осно­вних елементів реле часу показані в п. 34, 35, 46 додатку А.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 1536 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...