Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Задачі для самостійного вирішення. Задача 8.1За даними таблиці визначити: 1) відносну економію або перевитрату ФЗП робітників з урахуванням того



Задача 8.1 За даними таблиці визначити: 1) відносну економію або перевитрату ФЗП робітників з урахуванням того, що трудомісткість одиниці продукції була підвищена порівняно з планом на 5%; 2) теж саме, ураховуючи крім того зміни питомої ваги поставок з кооперації (план – 18%, факт – 15%):

Показники План Факт
Фонд заробітної плати усього персоналу, тис.грн.    
В тому числі робітників, тис.грн    

Задача 8.2 Розрахувати, скільки виплачено відрядникам заробітної плати понад план за умов: ФЗПпл усього персоналу – 125 тис.грн., в тому числі робітників – 82%, а заробітна плата відрядників – 45% від ФЗП робітників. Трудомісткість продукції оказалася вище планової на 6%.

Задача 8.3 На основі даних таблиці розподілити відносну перевитрату або економію ФЗП, що відбулась через зміни чисельності та середньої заробітної плати:

Показники План Факт
Випуск продукції, тис. грн.    
Чисельність робітників, осіб    
Фонд заробітної плати, тис.грн    

Задача 8.4 Визначити коефіцієнт випередження росту ПП порівняно із ростом ЗП за даними таблиці:

Показники План Факт
Обсяг продукції, тис.грн    
Число працівників, осіб    
Фонд оплати праці, тис.грн    

Задача 8.5 Фонд заробітної плати робітників за планом – 41280 грн., за звітом – 46646 тис. грн. а чисельність робітників відповідно за періодами - 1000 осіб та 1100 осіб. План з виробництва продукції виконано на 106%. На скільки гривень відносна економія (перевитрата) ФЗП зумовлена змінами в чисельності та середній заробітній платі. Визначити досягнутий коефіцієнт випередження росту продуктивності і середньої заробітної плати.

Задача 8.6 На основі даних витрат фонду ЗП робітників визначити виконання плану по середньо годинній, середньо денній та середньо річній заробітній платі робітників та поясність причину різниці у динаміці цих показників:

Показники План Факт
Фонд годинної заробітної плати, тис.грн    
Фонд денної заробітної плати. тис.грн.    
Фонд річної заробітної плати, тис.грн.    
Відпрацьовано робітниками: - тис. людино-годин - тис. людино-днів    
Середньооблікова чисельність робітників    

Задача 8.7 У звітному році план з обсягу виробництва продукції виконано на 105%, по ПП – на 106%, по ФОП – на 103%. Визначити: 1) частку понадпланового випуску продукції за рахунок змін у чисельності працівників; 2) понадпланову економію собівартості продукції у відсотках, якщо питома вага заробітної плати у собівартості продукції – 25%.

Задача 8.8 Фонд заробітної плати робітників за планом – 1 млн.грн. За звітом середня заробітна плата підвищилась на 6% а продуктивність праці – на 8%. Визначити величину ФЗП у звітному періоді та його відхилення абсолютне і відносне від планового ФЗП, якщо план з випуску продукції виконано на 110%.

Задача 8.9 Плановий фонд заробітної плати - 67510 тис.грн. Фактично використаний фонд заробітної плати перевищує плановий на 2,8%. План з випуску продукції перевиконано на 2,2%, а з продуктивності праці – на 3,6%. Розподілити суму перевитрат ФЗП в абсолютних одиницях та у відсотках.

Задача 8.10 План з випуску продукції виконано на 3%. Структура годинного фонду заробітної плати виробничих робітників подано в таблиці:

Статті витрат заробітної плати Фонд заробітної плати, тис.грн
План Факт
1. Відрядна оплата праці робітників    
2.Премії за виконання плану    
3.Премії за перевиконання плану -  
4.Доплати за відхилення від нормальних умов виконання робіт -  
5. Оплата понадурочних робіт -  
6. Доплата за навчання учнів    
7. Доплата за роботу у нічний час    
8. Доплата за керівництво бригадою    
Виконання норм виробітку, %    

Проаналізувати елементи витрат годинного фонду заробітної плати й виявити необґрунтовані відхилення. Премії виплачуються за затвердженим положенням до 2% заробітку за кожен відсоток перевиконання плану.

Рекомендована література

1. Акіліна О.В., Ільїч Л.М. Економіка праці та соціально-трудові відносини: Навчальний посібник./ О.В.Акіліна, Л.М.Ільїч. - К.: Алерта, 2010. – 734 с.

2. Богданова Т.І., Іванова Л.В. Економіка праці та соціально-трудові відносини ЧІ та Ч ІІ: Навчальний посібник - Одеса, ОДЕУ, ротапринт, 2010. -162 с. - 236с.

3. Грішнова О.А. Економіка праці та соціально-трудові відносини: Підручник.-К.:Знання, 2006.

4. Дарченко Н.Д., Рижиков В.С., Єськов О.Л., Мікрюков О.М. Економіка праці та соціально-трудові відносини:Збірник завдань та вправ: Навч. посібник.- К.: Центр учбової літератури, 2007.- 252 с.

5. Економіка праці та соціально-трудові відносини: Опорний конспект лекцій у схемах / Колектив авторів. Відп. за випуск М.С.Татаревька - Одеса: ОДЕУ, ротапринт, 2008.

6. Єсінова Н.І. Екеономіка праці та соціально-трудові відносини:навч.посіб./ Н.І.Єсінова.- К.: Кондор,2004.- 432 с.

7. Завіновська Г.Т. Економіка праці: Навч.-метод. Посібник для самост.вивч.дисц.- К.: КНЕУ, 2001.- 158с.

8. Завіновська Г.Т. Економіка праці: Навч.посібник.-К.:КНЕУ,2003.- 300 с.

9. Калина А.В. Економіка праці: Навч. посіб.для студ.вищ.навч.закл. – К.: МАУП, 2004. – 272 с.

10. Махсма М.Б. Економіка праці та соціально-трудові відносини: навч.посібник [для студ.вищ.навч.закл.]/ М.Б.Махсма. - К.: Атіка, 2005. - 304 с.

11. Орлов О.О. Планування діяльності промислового підприємства: підручник [для студ.екон.спец.]/ О.О.Орлов. – К.: Скарби, 2002.- 328 с.

12. Петенко І.В., УманецьТ.В., Антошкіна Л.І. Планування та статистика показників праці: навчальний посібник. – Донецьк: «Ноулідж» (донецьке відділення), 2009.- 340 с.

13. Попович. П.Я. Економічний аналіз діяльності суб'єктів господарювання. - Тернопіль: Економічна думка, 2001.- с. 17 - 41.

14. Савицкая Г.В. Методка комплексного анализа хозяйственной деятельности. – М.: ИНФРА-М, 2001.

15. Сопко В. Організація бухгалтерського обліку, економічного контролю та аналізу: підруч./ В.Сопко, В.Завгородній.- К.:КНЕУ, 2000.-260с.

16. Уманець Т.В. Економічна статистика: Навч.посіб.\ Т.В.Уманець.- К.:Знання, 2006.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 717 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...