Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Динаміка



ЛЕКЦІЯ Д1

Динаміка матеріальної точки

Вступ. Три закони динаміки. Системи одиниць. Основні види сил. Диференціальні рівняння руху точки. Дві задачі динаміки та їх розв’язання. Прямолінійний рух матеріальної точки.

Вступ

Динамікою називається розділ теоретичної механіки, в якому вивчаються закони механічного руху тіл під дією прикладених до них сил.

Рух тіл з геометричної точки зору розглядався в кінематиці. В динаміці, на відміну від кінематики, при вивченні руху тіл беруть до уваги як діючі на них сили, так і інерційність матеріальних тіл.

Поняття сили було введене в статиці, але там не розглядався рух тіл, а сили при розв’язуванні задач вважались постійними. В загальному випадку на тіло, що рухається, можуть діяти як постійні, так і змінні сили, тобто сили, модулі і напрямки яких при русі змінюються.

Інерційністю тіла називається здатність тіла швидше чи повільніше змінювати швидкість при дії сил. Кількісною мірою інерційності є фізична величина, яка називається масою тіла.

Крім маси рух тіла залежить від його форми, а точніше від розподілу мас в тілі. При вивченні динаміки можна спочатку не враховувати розподіл мас в тілі, ввівши поняття матеріальної точки, тобто точки, яка має масу. З динаміки матеріальної точки і почнемо вивчення динаміки.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 340 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...