Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кембриджська школа в Англії. Синтетична економічна концепція Дж. Б. Кларка



На кінець Х1Х ст. в Англії формується Кембриджська школа, засновником якої є Альфред Маршалл (1842-1924 рр.). А. Маршалл увійшов в історію економічної думки в першу чергу як автор синтетичної теорії ціни. Під вартістю Маршалл розумів ціну рівноваги – середню ціну, що сформувалася на ринку. Він поєднував теорії цінності, що існували до нього в єдину теорію ціни, на підставі якої пояснив процес ціноутворення. Маршал виходив із того, що у створенні вартості приймають участь два чинники: продуктивний чинник (витрати виробництва) та суб’єктивний чинник (корисність). Ціна формується в результаті співвідношення дії цих чинників. Корисність визначає ціну пропозиції. В результаті попиту та пропозиції отримується ціна рівноваги. А. Маршалл – створювач теорії оптимальних цін, що пояснює виникнення монопольних цін. Великий внесок в історію економічної думки вніс учень А. Маршалла Артур Пігу (1877-1959 рр.), що розробив економічну теорію добробуту.

Синтетична економічна концепція Дж.Б.Кларка. Американський економіст Джон Гейтс Кларк (1847-1938 рр.) висунув синтетичну економічну концепцію, розподілив економічну теорію на три частини: 1) універсальна економіка, завдання якої складається у визначенні формулювання всезагальних економічних законів – граничної корисності, спадної родючості землі и т.д.; 2) економічна статистика; 3) економічна динаміка. Висуваючи термін економічної статистика, Кларк вважав необхідним досліджувати вмінені частки продукту, що залежать від кожного чинника виробництва. Він сприйняв теорію трьох чинників виробництва Сея, стверджуючи, що кожний з них має самостійну продуктивність, вмінюючи праці – заробітну плату, капіталісту – прибуток, землі – ренту. Заробітну плату Кларк поставив у залежність від чисельності працюючих та продуктивності їх праці; запровадив категорію граничної продуктивності праці, пов’язавши її з останнім найманим працівником, що був прийнятий на підприємство.

Тема 8 собливості розвитку ринкового господарства та основні напрямКИ економічної думки в Україні (друга половина ХІХ - початок ХХ ст.)

1. Передумови, основні етапи і наслідки промислового перевороту в Україні. Економічний зміст аграрних реформ 1848-1861 р., їх соціальні наслідки

2. Основні форми організації внутрішньої торгівлі в Україні. Фінансова політика

3. Критичний напрям політичної економії. Формування соціалістичних ідей





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 409 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...