Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Підстави та умови цивільно-правової відповідальності



Загальною юридичною підставою всіх видів юридичної відпові­дальності вважається порушення норми права. Фактичною підставою цивільно-правової відповідальності є правопорушення як юридичний факт1.

Цивільне правопорушення - це протиправна дія або бездіяль­ ність особи, що порушує норми актів цивільного законодавства або умови договору, і з якою договір або закон пов'язують виник­нення цивільно-правової відповідальності

Умови цивільно-правової відповідальності поділяються на за­гальні та спеціальні. Загальні умови є типовими для більшості ци­вільних правопорушень. їх наявність, як правило, є достатньою для виникнення цивільно-правової відповідальності.

Різноманітність цивільних правовідносин призводить до різного характ еру їх порушення. Така неоднорідність правопорушень обу-

Існує точка зору, що єдиною підставою цивільно-правової відповідальності є по­рушення суб'єктивних цивільних прав, як майнових, так й особистих немайнових (Див.: Брагинский М. И., Вшпрянский В. В. Вказ. праця. - С 569). Цю точку зору підтри­мує В. Г. Хохлова, яка вважає, що протиправність, причинний зв'язок і вина вже більше не є загальними умовами цивільної відповідальності (Див.: Хохлова В. Г. Вказ. пра­ця. - С 81). Однак, як зазначав В. П. Грибанов, правопорушення завжди пов'язане з невиконанням або неналежним виконанням своїх обов'язків, але не завжди пов'язане з порушенням суб'єктивних цивільних прав інших осіб. Хоча у більшості випадків по­рушення обов'язку пов'язане одночасно також і з порушенням суб'єктивних прав інших осіб (Див.: Грибанов В. П. Вказ. праця. - С 319).

278

мовлює існування і можливість застосування у певних випадках спе­ціальних (не типових) умов цивільно-правової відповідальності. Вони, як правило, є додатковими до загальних.

У свою чергу, загальні умови цивільно-правової відповідальності поділяють на позитивні та негативні. Цей поділ носить умовний ха­рактер, а його критерієм є значення окремих умов для настання ци­вільно-правової відповідальності. Позитивними умовами є ті, на­явність яких доводиться заінтересованою особою (потерпілим - позивачем). До них відносяться шкода та причинний зв *язок між по­ведінкою правопорушника та шкодою. Негативиими вважають­ся умови, відсутність яких доводиться заінтересованою особою (правопорушником - відповідачем) для запобігання настанню цивільно-правової відповідальності. Такими умовами є протиправ-ність діяння та вина.

Протиправність діяння. Поведінка особи визнається протиправ­ною, якщо вона не відповідає вимогам права, вираженим в актах ци­вільного законодавства або договорі. Особа, яка не виконала договір­не зобов'язання, звільняється від відповідальності, якщо таке неви­конання не носить протиправного характеру, зокрема, у разі немож­ливості виконання зобов'язання, якщо вона викликана обставинами, за які боржник не відповідає (ст. 607 ЦК). Недоговірне відповідаль­ність також виникає лише у разі завдання шкоди неправомірними діями правопорушника (ч. 1 ст. 1166 ЦК). У разі ж завдання шкоди правомірними діями, зокрема, при здійсненні особою права на само­захист, у тому числі у стані необхідної оборони, якщо при цьому не були перевищені її межі, цивільна відповідальність не настає (ст. 1169 ЦК).





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 1152 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...