Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Регістр як вузол МП-системи. Призначення та класифікація



При виконанні різних арифметичних і логічних операцій і взагалі при обробці інформації виникає необхідність в зберіганні коду числа на протязі деякого часу. Іноді необхідно зсунути цей код вправо або вліво відносно розрядної сітки, підрахувати кількість імпульсів, вибрати задані комбінації кодів і таке ін. Такі операції виконують спеціальні пристрої МП-систем – вузли: регістри, лічильники, дешифратори та ін.

Регістр – це функціональний пристрій, призначений для прийому і запам’ятовування n розрядного слова (коду) – х 1, х 2, х 3, …,х n, а також для виконання над цим словом певних логічних перетворень.

Регістр уявляє собою сукупність тригерів, кількість яких відповідає кількості розрядів в слові, і допоміжних схем, що забезпечують у загальному випадку виконання таких операцій:

· встановлення регістра в нуль («скидання»);

· прийом слова з іншого пристрою (регістра, суматора, ЗП та ін.);

· передачу слова в інший пристрій (регістра, суматора, ЗП та ін.);

· перетворення коду числа (перетворення прямого коду в зворотній і навпаки та ін.);

· зсув слова вправо або вліво на потрібну кількість розрядів;

· перетворення послідовного коду слова в паралельний і навпаки.

В регістрах звичайно виконуються також і порозрядні логічні операції:

· логічне додавання;

· логічне множення;

· «АБО із виключенням» (додавання за mod 2).

Схеми конкретних регістрів можуть допускати виконання лише деяких із вказаних операцій.

Відповідно до вказаних функцій регістри в більшості своїй виконуються на тригерах з роздільними (встановлюючими) входами. Прийомом, видачею і іншими операціями в регістрі керують спеціальні сигнали, що надходять по керуючих шинах на вхідні і вихідні клапани тригерів регістра.

Операцію передачі коду слова в регістр і з регістра можна здійснювати паралельно і послідовно. При послідовній передачі коду слова всі розряди слова передаються послідовно в часі один за одним. При паралельній передачі коду слова всі його розряди передаються одночасно, кожний через своє коло.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 671 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...