Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Компресорні масла



Компресорні масла використовують для змащення різно­манітних вузлів та деталей компресорних машин, їх охоло­дження, а також для герметизації компресорного обладнання. Умови роботи масла в компресорі залежить від особливостей його конструкції, ступеня стиску й температури нагрівання.

Поршневі компресори забезпечують найвищі ступені стиску, тому при їх експлуатації ставлять підвищені вимоги до масла. Температура в зоні тертя сучасних теплонапружених вузлах компресорів досягає 220°С. Під час роботи компресора масло, стикаючись з нагрітим повітрям, зазнає окислюючої дії кисню. Тому компресорне масло повинно мати високу темпе­ратуру спалаху. Застосування нестабільних масел може викли­кати відкладення нагару на клапанах, поршнях, поршневих кільцях, що порушує нормальну роботу компресора. Утворення відкладень коксу поряд з термічною стабільністю масла залежить також від його в’язкості. Масла з меншою в’язкістю утворюють менше відкладень в системі нагнітання. Від в’язкості масла залежить також втрати енергії на тертя, спрацювання тертьових поверхонь деталей, ущільнення поршневих кілець, швидкість запуску компресора, температура поверхонь тертя.

Масла для компресорів одержують у вузькому діапазоні температур кипіння з нафтенової сировини у вигляді вакуумних дисцилятів, ретельно очищених від асфальтенів та інших нестабільних компонентів. Масла для компресорів невеликої продуктивності не містять присадок. При використанні в теплонапружених поршневих компресорах масла містять антиокислювальні, антикорозійні, миючі та інші присадки.

Класифікація компресорних масел передбачає поділ їх на 4 групи залежно від умов застосування й температури нагрівання:

1 – помірний режим роботи при температурі нагнітання < 160°С;

2 – те ж, при температурі нагнітання < 180°С;

3 – важкі умови роботи при температурі нагнітання < 200°С;

4 – компресори високого тиску при важких умовах роботи й температурі нагнітання < 200°С.

Відповідно до класифікації в маркуванні масел літера “К” означає приналежність до компресорних масел. Цифра після “К” за винятком першої групи, вказує групу масел, і наступна після дефісу цифра характеризує кінематичну в’язкість при 100°С.

Приклади позначень:

• К-12 – масло компресорне, першої групи з класом в’язкості 12 за 100°С;

• К3-10 – масло компресорне, третьої групи з класом в’язкості 10 за 100°С.

Основні фізико-хімічні властивості застосування компресорних масел подано в табл. 2.46.

Таблиця 2.46

Характеристика компресорних масел





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 1355 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...