Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Обкаточні масла



Для забезпечення надійної і економічної експлуатації дви­гунів необхідна заводська і післяремонтна технологічна обкатка. При всезростаючому випуску тракторних і автомобільних двигунів заводська обкатка обмежується звичайно 1-2 год, а основне припрацювання деталей проходить в початковий період експлуатації техніки на почасткових навантаженнях.

В процесі прироблення зменшується шорсткість, зміню­ються фізико-хімічні властивості поверхневих шарів металу, утворюються захисні плівки на тертьових поверхнях деталей. Окрім того, в деякій мірі виправляються погрішності механічної обробки, спотворення геометричної форми і неточності взаємного розташування деталей.

Важлива умова повного прироблення – правильний вибір швидкісного, навантажувального і температурного режимів, які повинні забезпечувати обкатку без підвищеного зносу повер­хонь тертя. Велике значення має і якість змащувальних мате­ріалів, що використовуються, оскільки початкова робота з’єд­нань проходить в умовах змішаного (граничного, рідинного і сухого) тертя.

Найсприятливіші умови обкатки будуть тоді, коли масло має добру прокачуваність, охолоджуючі властивості і в той же час створює на поверхнях тертя надійну масляну плівку. Цим вимогам задовольняють масла середньої в’язкості: 25-60 мм2/с при 50°С. Обкатку дизелів потрібно проводити на маслах з в’язкістю 40-45 мм2/с при 50°С і 8 мм2/с при 100°С. Для менш навантажених карбюраторних двигунів краще використовувати масла в'язкістю 30-40 мм2/с при 50°С і 6 мм2/с при 100°С. Широко вживані для обкатки на моторобудівних і ремонтних заводах моторні масла не володіють достатніми припрацювальними і протизадирними властивостями, тому не вдається досягти повного припрацювання за короткий період заводської обкатки.

Як найповнішим вимогам задовольняє спеціальне обкатувальне масло ОМ-2 (ТУ 38101325-72), яке виготовляють на базі зимового масла ДС-8 з введенням 2,5% припрацьовувальної сірковмісної присадки (дипроксид), 2% ПМСя, або ПМС, і 2 % ЦИАТИМ-339, що поліпшує миючі властивості (лужне число масла більше 1,8 мг КОН/г при зольності 0,35%). Для зниження піноутворення додають піногасник ПМС-200А. В процесі обкатки на маслі ОМ-2 на деталі виділяється активна сірка, яка змінює структуру поверхневих шарів, утворюючи сульфіди металів, що володіють підвищеною пластичністю. Процес припрацювання істотно прискорюється. За період заводської обкатки повністю завершується припрацювання підшипників колінчастого валу, що обумовлює його низький знос при подальшій роботі на звичайних маслах.

Застосування одних тільки обкатувальних масел не при­скорює припрацювання деталей циліндро-поршневої групи (особливо верхнього компресійного кільця) через підвищену їх зносостійкість, а також до значних відхилень геометричної фор­ми. Прискорити обкатку можна, застосовуючи припрацьовувальні присадки до палива. Вони повинні бути ефективними, ста-більними, легко розчинятися в паливі, не викликати корозію і знос деталей паливної апаратури.

У відповідності до ТУ 38 101368-73 виробляють припрацювальну присадку АЛП-2, що є розчином органічних сполук алюмінію в маслі. Вона придатна для обкатки карбюраторних двигунів. Підвищені експлуатаційні властивості (ниж­ча температура застигання, краща фільтрованість) має при­садка АЛП-3, у якій масло замінено дизельним паливом.

Припрацьовувальну присадку вводять у паливо в концен­трації 2,5%. При згорянні палива утворюється окисли алюмінію з середнім розміром частинок 2 мкм. Твердість їх вище, ніж у поршневих кілець, гільз циліндрів. Тому за короткий період за­водської обкатки відбувається повне припрацювання деталей циліндро-поршневої групи. Значно знижується угар масла, а та­кож витрата нафтопродуктів в початковий період експлуатації тракторів. Якщо після капітального ремонту і обкатки двигуна СМД-62 із застосуванням звичайного палива угар масла в середньому складав 2,5% витрати палива, то при використанні присадки АЛП-2 він скоротився до 0,8-1,0%.

Найкраще для обкатки дизелів використовувати разом масло ОМ-2 і присадку АЛП-2. При цьому за 45-60 хв. відбувається повне припрацювання основних з’єднань двигуна, рівноцінне 60-годинній експлуатаційній обкатці на звичайному маслі та паливі.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 670 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...