Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Самостійна робота студентів



2.6.1. Загальні напрямки самостійної роботи студентів

До самостійної роботи студентів щодо вивчення дисципліни «Історія держави і права зарубіжних країн» (ч. 2) протягом семестру включаються:

1. Обов’язкове знайомство з науковою літературою відповідно зазначених у програмі тем.

2. Внесення до конспекту розгорнутого плану відповіді на встановлені питання до кожного семінарського заняття, згідно програми курсу.

3.Обов’язкове конспектування матеріалів до тем, винесених на самостійний розгляд студентів, згідно тематичного плану дисципліни.

4.Ознайомлення з відповідними матеріалами Хрестоматії з історії держави і права України.

5. Консультації з викладачем протягом семестру.

6. Пошукова робота з Інтернет ресурсами.

7. Підготовка до міжсеместрового контролю.

8. Робота над проектом курсової роботи

9. Підготовка до заліку, іспиту.

2.6.2. Методичні рекомендації до виконання студентом самостійної роботи до вивчення курсу «Історія держави і права зарубіжних країн» (ч. 2)

Самостійна робота студента є обов’язковим та важливим елементом навчального процесу у вищому навчальному закладі. Її зміст та форми мають типову, але не універсальну структуру для вивчення різних дисциплін. Це, передусім, пов’язано зі специфікою навчальної дисципліни, її обсягом, складністю, метою та низкою інших факторів.

Враховуючи той факт, що «Історія держави і права зарубіжних країн» є 1) суспільно-політичною наукою, бо вона вивчає такі суспільно-політичні явища, як держава і право; 2) юридичною наукою, бо вивчає правові аспекти суспіль­ного життя; 3) історичною наукою, оскільки вивчає державно-правові явища в їхньому історичному розвитку, слід зазначити, що більша частина самостійної роботи студента повинна бути пов’язана з його ознайомленням зі спеціальною літературою. Обсяг такого різновиду роботи складає від 20-25 годин. Традиційно, студент знайомиться з рекомендованою в робочій програмі курсу літературою, яку він бере в бібліотеці чи в Інтернет ресурсах.

Прочитані матеріали студент акумулює у власному конспекті у вигляді коментарів та нотаток до кожного пункту плану семінарського заняття та до окремих тем, винесених в робочій програмі на самостійне ознайомлення (теми 1, 5, 10). Такий різновид роботи слід здійснювати з використанням навчально-методичного посібника до курсу, де студент може ознайомитись як з тематичним планом курсу, так і з лекційними матеріалами.

Розроблені членами кафедри Історії держави і права навчально-методичні рекомендації покликані надати допомогу студентам органічно поєднувати лекційну форму навчання з систематичною роботою над підручниками, посібниками, збірниками документів, науковою літературою, довідковою літературою. Конспект із виконаним завданням подається викладачу на перевірку під час проведення відповідного семінарського заняття, або в інший, визначений викладачем час.

Слід також зазначити, що ІДПЗК, як загальноосвітня дисципліна охоплює розвиток усіх галузей права, всі аспекти еволюції держави, її механізм, форму державної єдності та ін. Фактично даний курс (це однаковою мірою стосується і курсу історії держави і права зарубіжних країн) є своєрідним вступом до спеціальних юридичних дисциплін, таких як: конституційне, цивільне, трудове, кримінальне, процесуальне право та ін. Їх ґрунтовне вивчення, у тому числі глибокий аналіз важливих законодавчих актів, потрібне не лише для підвищення якості історико-правової підготовки студентів та їх загальної правової культури, але й для всебічного глибокого усвідомлення галузей діючого права. Тому велике значення у самостійній підготовці студента відводиться вивченню нормативно-правового матеріалу минулих століть.

Під час самопідготовки до міжсеместрового контролю та до складення заліку студент може здійснювати самоконтроль у вигляді тестів, які пропонуються в робочій програмі.

Традиційно складним для студента 1-го курсу є підготовка та захист курсової роботи. Тому, кількість годин, відведених на виконання цієї роботи не повинно бути менш 12 годин. Методичні рекомендації до виконання цього різновиду самостійної роботи подається в окремому пункті програми курсу.

Загальний підсумок самостійної роботи з вивчення курсу студент показує під час складення заліку та іспиту.

2.6.3. Завдання для самостійної роботи





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 283 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...