Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Механізм ціноутворення на фінансовому ринку



Головним чинником розподілу капіталу на ринку є механізм ціноутво­ре­н­ня. Ціна грошового капіталу, яка формується на фінансовому ринку, визна­ча­ється співвід­но­шен­ням між попитом та пропозицією грошових коштів.

Попит (ПО) показує величину необхідної кількості грошових коштів, яку потенційні власники часток капіталу та кредитори готові використати за відпо­відних цін (дивідендів та відсотків) протягом певного відрізку часу. (При умові, що всі інші фактори – const.) Зниження ціни веде до відпо­ві­д­ного зростання попиту. І, навпаки, підвищення ціни спричиняють його падіння. Залежність між ціною і попитом носить зворотній характер. (див. рис.1).

Динаміка попиту цін на фінансовому ринку
Рис. 1.

Динаміка пропозиції цін на фінансовому ринку
Рис. 2.

Ця залежність має назву закону попиту (law of demand). При умові збільшення інвестицій та позик (за того ж самого рівня цін), відбу­ва­єть­ся зро­ста­ння попиту. І відповідно, при скороченні можливостей спо­жи­ва­чів, про­хо­дить зменшення попиту на грошовий капітал та рівня цін.

Динаміку пропозиції на фінансовому ринку можна зобразити таким графіком (Рис.2). Між ціною і пропозицією існує також певна залежність.

За умови незмінності (const) решти факторів залежність між ціною (рівнем дивідендів та відсотків) та обсягом грошового капіталу є прямою. Ця залежність називається законом пропозиції (law of supply). Готовність і спроможність продати більший обсяг грошового капіталу за ту ж саму ціну змістить криву з ПР до ПР1. Зменшення пропозиції за тієї ж ціни змістить кри­ву з ПР до ПР2.

Коливання чи зміни попиту та пропозиції є не безкінечним процесом і рано чи пізно вони досягають якогось певного стану, який можна охарактеризувати як нормальний стан ринку по Вальрасу чи, з огляду на ціновий фактор, точкою чи станом з рівноважною ціною. Графічно це має такий вигляд. (рис.3)





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 843 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...