Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вплив НТП на розвиток промисловості: статистичний та графічний аналіз



НТП — це безперервний процес відкриття нових знань і застосування їх у суспільному ви­робництві для виготовлення високоякісної кінцевої продукції за найменших витрат ресурсів.

· Використання у промисловому виробництві нової техніки,технології та інформаційних систем — провідний фактор зростання продуктивності економічних ресурсів.

· НТП суттєво впливає на структуру промисловості. Під впливом НТП зменшується питома вага живої праці у складі ви­трат на виробництво з одночасним збільшенням питомої ваги зношених у виробництві засобів праці та спожитих предметів праці. Усе більшого значення набуває інфраструктура.

· Застосування новітньої техніки й технології виробництва забезпечує підвищення якості промислової продукції.

Вплив технологічних змін на криву виробничих можливостей

Науково-технічні досягнення, що пов'язані зі створен­ням і впровадженням у виробництво нових технологій і товарів, знижують витрати економічних ресурсів у розрахунку на одиницю кінцевої продукції або на одиницю її корисного показника. Такі технологічні зміни дають можливість виготовляти більше продукції за умов обмежених ресурсів, тобто збільшують максимально мо­жливий випуск продукції господарською системою.

Крива виробничих можливостей зміщується назовні, якщо завдяки технологічним змінам наявні ресурсистають продуктивнішими.

Будь-яка зміна у пропорціях витрат факторів праці і капіта­лу відповідає рухові вздовж ліній ізокванти.

Отже, технологічні зміни дають змогу отримати такий самий випуск продукції за ви­користання меншої кількості ресурсів чи більший випуск проду­кції за витрат такої самої кількості ресурсів.

Унаслідок конкретних виявів технологічних змін пересування ізокванти може мати різні напрями. Це залежить від змін у про­порції факторів виробництва. Якщо технологічні зміни збільшу­ють відношення капіталу до робочої сили, то науково-технічний розвиток втілюється у працеощадному розвитку виробництва.

Вплив технологічних змін на рівноважне економічне зростання: технологічні зміни справляють позитивний вплив на рі­вноважне економічне зростання на будь-якому етапі розвитку. У стані рецесії промислова політика має бути спрямована на відро­дження економічного потенціалу швидшими темпами завдяки технологічним змінам. У стані інфляційного розвитку технологі­чні зміни теж є дуже бажаними, бо через них можна збільшити реальний ВВП і у такий спосіб зменшити інфляцію, тобто техно­логічні зміни стають потужним антиінфляційним засобом. У ста­ні економічної стабілізації технологічні зміни є основним факто­ром зростання, не порушуючи при цьому економічної рівноваги.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 260 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...