Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нарощення та дисконтування вартості інвестицій (доходів) за складним процентом



Складним відсотком називається сума доходу, яка утворюється в результаті інвестування за умов, що сума нарахованого простого відсотка не сплачується після кожного періоду, а приєднуєть­ся до суми накопичених інвестицій і в наступному платіжному періоді сама приносить дохід. Під час розрахунку суми інвестицій у процесі її нарощення за складними незмінними відсотками використовується така формула: де Sc — кінцева сума інвестицій за складним відсотком; Pc — початкова сума інвестицій; I — відсоткова ставка; t — тривалість періоду (перерахована в кількості виплат відсотків).

У разі змінної відсоткової ставки початкова сума інвестицій у першому періоді наростить суму відсотків відповідно до ставки першого періоду, в другому періоді початкова сума інвестицій і сума відсотків, нарахована за перший період, наростить суму відсотків відповідно до ставки другого періоду, і т. д. Тоді формулу розрахунку за складним змінним відсотком можна записати в такому вигляді: де Sc — майбутня сума інвестицій за складним відсотком; Pc — початкова сума інвестицій; Iі — відсоткова ставка в і -му періоді; і — поточний номер періоду сплати відсотків.

Для того щоб розрахувати початкову суму інвестицій, яка б через певний період часу була еквівалентна визначеній кінцевій сумі інвестицій, якщо процес нарощення вартості відбувається за складними відсотками, треба кінцеву суму інвестицій привести до моменту початку інвестування. Приведення до базисного періоду витрат і доходів, які будуть здійснюватися (отримуватися) в майбутньому, виконується за допомогою операції дисконтування за складними відсотками.

Формула розрахунку дисконту за складним незмінним відсотком має такий вигляд:

.Початкова сума інвестицій дорівнюватиме:

Множники та мають назви, відповідно, множник нарощення і множник дисконтування складних незмінних відсотків. У разі, коли відсотки змінюються, сума дисконту, розрахована за складними відсотками, визначається за формулою:





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 552 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...