Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 12. Закон збереження імпульсу



Імпульсом тіла називають добуток маси тіла на його швидкість: . Імпульс тіла — вектор, що має напрям швидкості. Одиницею вимірювання імпульсу в СІ є 1 кг

Імпульсом сили називають добуток сили на час її дії: Імпульс сили — вектор, що має напрям сили (рівнодійної сил у випадку дії на тіло кількох сил). Одиницею вимірювання імпульсу сили в СІ є І Н • с.

ІІ закон Ньютона в імпульсній формі. Зміна імпульсу тіла дорівнює імпульсу сили:

• Систему тіл називають замкненою, якщо тіла системи взаємодіють лише між собою.

Закон збереження імпульсу. У замкнених механічних системах векторна сума імпульсів тіл залишається незмінною при будь-яких взаємодіях тіл системи між собою:

Або , де — імпульси тіл до взаємодії, — імпульси тіл після взаємодії. Імпульс системи тіл зберігається також, коли зовнішні сили, що діють на тіла системи скомпенсовані.

Якщо система не є замкненою, але сума проекцій зовнішніх сил на одну з осей дорівнює 0, то в цьому випадку зберігається сума проекцій імпульсів на цю вісь.

Реактивним називають рух, зумовлений відокремленням від тіла його частин. Прикладом реактивного руху є рух ракет (відокремлюються продукти згорання палива).

Абсолютно пружним називають удар, унаслідок якого повністю відновлюються форма та розміри тіл, що взаємодіють. При цьому сумарна кінетична енергія тіл системи не змінюється. Абсолютно непружним називають удар, унаслідок якого форма тіл не відновлюється і тіла після взаємодії рухаються як одне ціле. При непружних ударах частина кінетичної енергії тіл перетворюється на їхню внутрішню енергію (тіла нагріваються).





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 434 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...