Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік зобов’язань перед постачальниками та підрядниками



Для будь-якого підприємства одним з найважливіших моментів у діяльності є момент постачання товарів, отримання послуг, виконання робіт, а також їх оплата.

Постачальники - це юридичні або фізичні особи, які поставляють вироблену продукцію, товари, інші цінності, послуги та виконані роботи на умовах договору.

Від якості оцінки розрахунків з постачальниками залежить ефективність діяльності підприємства в цілому.

Зобов'язання перед постачальниками та підрядниками виникають за отримані:

- капітальні інвестиції;

- товарно-матеріальні цінності;

- виконані роботи;

- надані послуги.

Основними завданнями бухгалтерського обліку операцій за розрахунками з постачальниками є:

- своєчасне документальне оформлення операцій з постачальниками;

- своєчасне відображення в обліку кредиторської заборгованості;

- контроль за своєчасною оплатою постачальникам за продукцію, товари і надані послуги.

Розрахунки з постачальниками можуть здійснювати за умов наступної оплати або попередньої оплати.

Документування операцій за розрахунками з постачальниками і підрядниками. Взаємовідносини з постачальниками відбуваються на основі договору постачання, в якому обумовлюються асортимент, ціни, кількість, терміни, форми розрахунків, штрафні санкції за недотримання умов договору.

Основними нормативно-правовими документами, які регулюють відносини між продавцем і покупцем з постачання товарів, є Цивільний кодекс України та Господарський кодекс України. Відповідно до статті 712 Цивільного кодексу за договором постачання продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Первинними документами, якими оформляється надходження товарно-матеріальних цінностей, є:

1) товарні документи, що засвідчують кількість, якість, ціни та суму товарно-матеріальних цінностей (накладні, рахунки, специфікації, якісні посвідчення, копії свідоцтва сертифікації продукції);

2) транспортні документи, які підтверджують роботу транспорту під час перевезення товарно-матеріальних цінностей (товарно - транспортна накладна на перевезення товарів автотранспортом, залізнична накладна);

3) податкові документи, в яких містяться дані про податок на додану вартість (митна декларація, податкова накладна, розрахунок до податкової накладної);

4) розрахункові документи, які є підставою для розрахунків за отримані товарно-матеріальні цінності. Вони залежать від застосовуваної форми розрахунків і платіжних інструментів, передбачених договором постачання (платіжні доручення, платіжні вимоги-доручення, розрахункові чеки, акредитиви, векселі).

При розрахунках з підрядниками складається акт виконаних робіт, виписується податкова накладна та рахунок.

Синтетичний та аналітичний облік розрахунків з постачальниками і підрядниками. Для узагальнення інформація про стан розрахунків з постачальниками і підрядниками суб’єкти малого підприємництва застосовують:

- рахунок 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» відповідно до Плану рахунків активів, капіталу, зобов’язань та господарський операцій підприємств та організацій. Рахунок пасивний, за кредитом відображається збільшення (визнання) зобов'язань перед постачальниками, за дебетом - їх погашення, списання. Рахунок має 3 субрахунки:

· 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками»;

· 632 «Розрахунки з іноземними постачальниками»;

· 633 «Розрахунки з учасниками ПФГ».

- рахунок 68 «Розрахунки за іншими операціями» відповідно до спрощеного Плану рахунків.

Аналітичний облік ведеться за кожним постачальником та підрядником в розрізі кожного документа (рахунку) на оплату.

У разі застосування розрахунків з постачальниками та підрядниками на умовах попередньої оплати товарів, робіт, послуг, авансові платежі, перераховані з поточного рахунку підприємства, обліковують на активному субрахунку 371 «Аванси видані» відповідно до Плану рахунків активів, капіталу, зобов’язань та господарський операцій підприємств та організацій. Аналітику до цього рахунку можна вести в розрізі валюти платежів, контрагентів, первинних документів.

Відповідно до спрощеного Плану рахунків облік авансових платежів здійснюють на рахунку 37 «Розрахунки з різними дебіторами».

Кореспонденція рахунків з обліку зобов’язань перед постачальниками і підрядниками із застосуванням загального та спрощеного планів рахунків надана в табл. 6.4.

Таблиця 6.4 - Кореспонденція рахунків з обліку зобов’язань перед постачальниками і підрядниками із застосуванням загального та спрощеного планів рахунків

№ з/п Зміст господарської операції За загальним Планом рахунків За спрощеним Планом рахунків
Дебет Кредит Дебет Кредит
           
  Отримані від постачальника згідно накладної за умов наступної оплати: - основні засоби; - нематеріальні активи; - виробничі запаси; - МШП; - готова продукція; - товари   151,152      
  Нарахований податковий кредит за ПДВ        

Продовження табл. 6.4





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1248 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...