Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік розрахунків з дебіторами



В процесі господарської діяльності у суб’єктів малого підприємництва виникають розрахункові відносини з іншими юридичними та фізичними особами, що засновані на грошовому відшкодуванні вартості товарно-матеріальних цінностей, робіт, послуг. При здійсненні розрахунків з дебіторами виникає дебіторська заборгованість.

Дебітори - юридичні чи фізичні особи, які внаслідок минулих подій заборгували підприємству визначені суми коштів, їх еквівалентів або інших активів.

Сума дебіторської заборгованості, що виникає в процесі нормального операційного циклу або платежі по якій повинні надходити протягом дванадцяти місяців з дати балансу, називається поточною дебіторською заборгованістю та відноситься до складу оборотних активів.

Поточну дебіторську заборгованість поділяють на наступні види:

1. Векселі одержані;

2. Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги;

3. Дебіторська заборгованість за розрахунками:

- з бюджетом;

- за виданими авансами;

- за нарахованими доходами;

- з підзвітними особами.

3. Інша поточна дебіторська заборгованість.

За можливістю погашення виділяють:

- нормальну дебіторську заборгованість – щодо якої існує впевненість у погашенні її боржником;

- сумнівну дебіторську заборгованість - щодо якої існує невпевненість у погашенні її боржником;

- безнадійну дебіторську заборгованість - щодо якої існує впевненість у її непогашенні боржником (недостатність майна у боржника при визначенні його банкрутом, форс-мажорні обставини) або за якою термін позовної давності минув.

Оцінка дебіторської заборгованості. Оцінка поточної дебіторської заборгованості залежить від дати такої оцінки.

На дату виникнення поточна дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги визнається активом одночасно з визнанням доходу від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг та оцінюється за первісною вартістю. У разі відстрочення платежу за продукцію, товари, роботи, послуги з утворенням від цього різниці між справедливою вартістю дебіторської заборгованості та номінальною сумою грошових коштів та/ або їх еквівалентів, що підлягають отриманню за продукцію, товари, роботи, послуги, така різниця визнається дебіторською заборгованістю за нарахованими доходами (процентами) у періоді її нарахування.

На дату балансу поточна дебіторська заборгованість, яка є фінансовим активом (крім придбаної заборгованості та заборгованості, призначеної для продажу), оцінюється за чистою реалізаційною вартістю, за якою вона й включається до підсумку балансу.

Чиста реалізаційна вартість дебіторської заборгованості - сума поточної дебіторської заборгованості за вирахуванням резерву сумнівних боргів. Резерв сумнівних боргів створюється з метою рівномірного включення очікуваних майбутніх витрат до складу витрат звітного періоду.

Величина резерву сумнівних боргів визначається за одним із методів: 1. Застосування абсолютної суми сумнівної заборгованості - величина резерву визначається на підставі аналізу платоспроможності окремих дебіторів.

Сумнівний борг визначається за кожним дебітором. Підставою для визнання заборгованості сумнівною є дані фінансової звітності дебітора, відомості відносно ліквідації або банкрутства дебітора, пред’явлення претензії дебітору.

2. Застосування коефіцієнта сумнівності - величина резерву розраховується множенням суми залишку дебіторської заборгованості на початок періоду на коефіцієнт сумнівності.Коефіцієнт сумнівності може розраховуватися такими способами: - визначення питомої ваги безнадійних боргів у чистому доході; -
 
 

- класифікації дебіторської заборгованості за строками непогашення;

Сума резерву, Поточна Коефіцієнт

яку необхідно = ∑ (дебіторська Х сумнівності)

нарахувати заборгованість цієї групи

Підприємство самостійно визначає кількість груп та критерії віднесення непогашеної дебіторської заборгованості до певної групи.

Коефіцієнт сумнівності = (∑ Бзн / Дзн) / і

Бзн – фактично списана безнадійна дебіторська заборгованість відповідної групи за певний місяць обраного періоду

Дзн – дебіторська заборгованість відповідної групи на кінець певного місяця обраного періоду

і – кількість місяців в обраному періоді

Вибір методу визначення резерву, а також тимчасових інтервалів для періодизації заборгованості, є самостійним рішенням підприємства.

- визначення середньої питомої ваги списаної протягом періоду дебіторської заборгованості у сумі дебіторської заборгованості на початок відповідного періоду за попередні 3-5 років. Визначена на основі класифікації дебіторської заборгованості величина сумнівних боргів на дату балансу становить залишок резерву сумнівних боргів на ту саму дату. Залишок резерву сумнівних боргів на дату балансу не може бути більшим, ніж сума дебіторської заборгованості на ту саму дату.

Водночас, слід зауважити, що відповідно до П(С)БО 25 у суб’єктів малого підприємництва – юридичних осіб, які мають право ведення спрощеного обліку доходів і витрат, поточна дебіторська заборгованість відображається за її фактичною сумою. Резерв сумнівних боргів не створюється.

Документування операцій за розрахунками з дебіторами. Документування операцій за розрахунками з дебіторами залежить від виду дебіторської заборгованості (рис. 4.4).

 
 


Рис. 4.4 - Види первинних документів за розрахунками з дебіторами

Основним видом дебіторської заборгованості суб’єкта малого підприємництва є заборгованість покупців за товари (продукцію) або замовників за роботи, послуги. Заборгованість покупців та замовників виникає при відвантаженні товарів (продукції), надання послуг, виконання робіт, тому підставою для визнання дебіторської заборгованості є накладні на відпуск матеріальних цінностей, акти виконаних робіт (наданих послуг). Якщо реалізація цінностей (надання послуг, виконання робіт) здійснюється на умовах наступної оплати, то продавець одночасно виписує рахунок на сплату.

Погашення заборгованості покупців та замовників відображується одночасно з надходженням платежу на поточний рахунок або в касу. Тому підставою для відображення такої операції є виписка банку або прибутковий касовий ордер.

Аналітичний облік розрахунків з дебіторами. Ознаки аналітичного обліку розрахунків з дебіторами залежать від виду заборгованості (табл. 4.9).

Таблиця 4.9 - Ознаки аналітичного обліку дебіторської заборгованості

Вид заборгованості Ознаки аналітичного обліку
   
Векселі одержані за кожним одержаним векселем
Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги - за кожним покупцем та замовником; - за кожним пред'явленим до сплати рахунком.
Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом - за видами податків та зборів; - за термінами виникнення й погашення.
Дебіторська заборгованість за виданими авансами - за кожним постачальником; - за кожним отриманим до сплати рахунком.
Дебіторська заборгованість за розрахунками з підзвітними особами - за кожною підзвітною особою; - за термінами виникнення й погашення.
Інша поточна дебіторська заборгованість - за кожним дебітором; - за видами заборгованості; - за термінами її виникнення й погашення.

Схема побудови рахунків для обліку розрахунків з дебіторами. Для накопичення інформації про розрахунки з дебіторами Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств та організацій України передбачені активні рахунки класу 3 «Грошові кошти, розрахунки та інші активи» (табл. 4.10).

Таблиця 4.10 - Рахунки синтетичного обліку розрахунків з дебіторами відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств та організацій України

Рахунок Призначення
   
34 «Короткострокові векселі одержані» Облік заборгованості покупців, замовників та інших дебіторів за відвантажену продукцію (товари), виконані роботи, надані послуги та за іншими операціями, яка забезпечена векселями.
36 «Розрахунки з покупцями та замовниками» Узагальнення інформації про розрахунки з покупцями та замовниками за відвантажену продукцію, товари, виконані роботи й послуги, крім заборгованості, яка забезпечена векселем.
37 «Розрахунки з різними дебіторами» Облік розрахунків за поточною дебіторською заборгованістю з різними дебіторами за авансами виданими, нарахованими доходами, за претензіями, за відшкодуванням завданих збитків, за позиками членів кредитних спілок та за іншими операціями.
38 «Резерв сумнівних боргів» Облік резервів за сумнівною дебіторською заборгованістю, щодо якої є ризик неповернення.

Спрощеним планом рахунків бухгалтерського обліку для обліку розрахунків з дебіторами передбачений активний рахунок 37 «Розрахунки з різними дебіторами». На цьому рахунку узагальнюється інформація про розрахунки з покупцями та замовниками, підзвітними особами, з іншими дебіторами, про короткострокові векселі одержані, про резерв сумнівних боргів.

Кореспонденція рахунків з обліку розрахунків з дебіторами із застосуванням загального та спрощеного планів рахунків надана в табл. 4.11.

Таблиця 4.11 - Кореспонденція рахунків з обліку розрахунків з дебіторами із застосуванням загального та спрощеного планів рахунків

Зміст операції Спрощений план рахунків Загальний план рахунків
Дебет Кредит Дебет Кредит
           
  Розрахунки за векселями одержаними
1. Одержано вексель від покупця в погашення заборгованості за товари, роботи, послуги        

Продовження табл. 4.11

           
2. Погашено покупцем заборгованість за векселем        
3. Отримані відсотки за векселем одержаним        
  Розрахунки з покупцями та замовниками за товари, роботи, послуги
4. Відвантажено покупцю товари (продукцію) за договірною продажною вартістю з ПДВ        
5. Надано замовникам послуги за договірною вартістю з ПДВ        
6. Нараховано податкове зобов’язання з ПДВ        
7. Одержано платіж від покупця за відвантажені товари (продукцію)        
  Розрахунки за виданими авансами
8. Перераховано з поточного рахунку аванс постачальникам за товари, роботи, послуги        
9. Нараховано податковий кредит з ПДВ        
10. Отримано товари, роботи, послуги від постачальника        
11. Відображено раніш нарахований податковий кредит        
12. Відображено взаємозалік заборгованостей        
  Розрахунки з підзвітними особами
13. Видано з каси готівку підзвітній особі        
14. Оприбутковані матеріальні цінності, що придбані підзвітною особою: - купівельна вартість     -ПДВ До сплати                            

Продовження табл. 4.11





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 3183 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...