Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації. Бурхливий розвиток англійської памфлетистики ХVІІ ст



Бурхливий розвиток англійської памфлетистики ХVІІ ст. відбувався під впливом складної політичної, економічної, релігійної ситуації в країні. Протиріччя між королем і парламентом, дворянством і буржуазією, англіканами та пуританами й багатьма іншими прошарками та партіями відбилися у памфлетах, що являли собою неперіодичні та періодичні видання, котрі тиражувалися та розповсюджувалися всюди й торкалися політичних, релігійних, історичних проблем, містили новини, проповіді, проекти, поради, грубі нападки, а добровільні гінці розносили їх по містах і селищах.

Попри уявлення про революцію як таку подію, що несе демократизацію та свободу в соціальні інститути, доля свободи друку під час та після революції не зазнала значного покращення. Готуючись до заняття, студенти складають перелік документів і рішень можновладців і парламенту щодо регулювання друку та преси від запровадження Зоряної палати як головного цензурного органу аж до 1689 та 1695 рр.

Поруч із багатьма актуальними проблемами в памфлетах і виступах представників пуританства, дигерів і левелерів лунають заклики до свободи висловлювань – усних і письмових. Найпершою в історії й найвидатнішою в ХVІІ ст. стала «Промова до англійського парламенту Про свободу слова (Ареопагітика)» Дж. Мільтона (1644 р.). Заслуговує особливої уваги як історія створення, ідейне, змістове, художнє багатство, так і її вплив на подальший розвиток лібертаріанських ідей у світі.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

1) Охарактеризуйте вплив подій Великої англійської буржуазної революції на стан преси та свободу слова.

2) Коли існувала «Зоряна палата» та якими були її функції?

3) Чим характерна «боротьба за відкриття парламента для преси»?

4) Назвіть основні етапи боротьби англійських журналістів за свободу слова.

5) Кого з англійських публіцистів, борців за свободу друку, ви знаєте? Які найголовніші іх праці?

ЛІТЕРАТУРА

1. Английская буржуазная революция XVII века / Под редакцией академика Е. А. Косминского и кандидата исторических наук Я. А. Левицкого: В 2-х тт. – М.: Издательство Академии наук СССР, 1954.

2. Барг М. А. Великая английская революция в портретах ее деятелей. М.: Мысль, 1991. – С. 92-93.

3. История мировой журналистики / Беспалова А.Г., Корнилов Е.А., Короченский А.П., Лучинский Ю.В., Станько А.И. / Изд-е 2-е. – М., Ростов н/Д.: ИКЦ «Март», 2003. – 432 с.

4. История всемирной литературы: В 9 т. – Т. 4. – М.: Наука, 1987. – С. 189-196.

5. Мильтон Дж. Ареопагитика // Корабли мысли: Зарубежные писатели о книге, чтении, библиофилах. Рассказы, памфлеты, эссе. М., 1980. С. 25-45.

6. Мильтон Дж. О свободе печати… (Ареопагитика) // История печати: Антология: В 3-х т. Т. 1. – М.: Аспект Пресс, 2002. - С. 9–65.

7. Новомбергский Н Освобождение печати // История печати: Антология: Т.1. – М.: Аспект Пресс, 2002. – С. 296-308.

8. Прутцков Г.В. Введение в мировую журналистику: Антология в 2-х т. – Т. 2. – М.: Аспект Пресс, 2003.

9. Рикворд Э. Мильтон как революционный мыслитель [Электронный ресурс] // Научно-просветительский журнал Скепсис. – Режим доступа: http://scepsis.ru/library/id_1258.html

10. Ученова В.В. Публицистика и политика. – М.: Политиздат, 1973. – С. 50-53.

Заняття № 5





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 555 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...