Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації. Вивчення особливостей зарубіжного телебачення студенти розпочинають з лекції, присвяченої історії його зародження та розвитку



Вивчення особливостей зарубіжного телебачення студенти розпочинають з лекції, присвяченої історії його зародження та розвитку. В одному з питань лекції розглядаються стисло і моделі організації зарубіжного телерадіомовлення.

Висвітлення специфіки зарубіжного телебачення через дослідження моделей його організації є досить плідним: по-перше медійна діяльність тих чи інших фігурантів телепростору зарубіжних країн напряму залежить від особливостей фінансування та організації; по-друге, саме зі зрушень і трансформацій у межах цих моделей можна простежити загальні тенденції розвиту зарубіжного телебачення. Зокрема, особливу увагу студентам слід звернути на комерціалізацію громадського телебачення, диверсифікацію, зростання концентрації та розважальності комерційних телестанцій, позитивні та негативні риси державного телебачення. Усі ці тенденції слід ілюструвати прикладами конкретних телеканалів або країн.

Розгляду національних особливостей телемовлення розвинених країн Європи та США присвячено пункти 2 та 3 питань. Студенти повинні знати принаймні по 2-3 приклади телеканалів різних типів у кожній з перерахованих країн та вміти аналізувати їхню діяльність.

Сьогодні провідними постачальниками новин на світовому інформаційному ринку виступають глобальні телемережі новин. Ключову роль у розвитку світового супутникового телемовлення зіграла телекомпанія CNN – організація роботи в реальному часі, ексклюзивне висвітлення новин, де і коли б вони не відбулися, гнучке програмування сітки мовлення стали зразком для їхніх послідовників, каналів BBC World News, Euronews, Deutsche Welle та інших. Детальну характеристику глобальних телемереж як типу ЗМІ та огляд історії та сучасності окремих каналів подано в книзі російської дослідниці В. Орлової «Глобальные телесети новостей на информационном рынке».

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

1) Назвіть учених, котрі працювали в галузі телебачення.

2) Як змінювалися жанри телемовлення у зв’язку з розвитком техніки?

3) Що лежить в основі поділу телевізійних організацій на громадські, приватні та державні?

4) Чому реклама стала основним джерелом фінансових надходжень американських аудіовізуальних ЗМІ? Як це вплинуло на зміст програм?

5) У чому полягає принцип редакційної незалежності громадських телеканалів? Проілюструйте його дію на прикладах.

6) Які, на вашу думку, перспективи державної моделі телебачення?

ЛІТЕРАТУРА

1. Андрунас Е.Ч. Информационная элита: корпорации и рынок новостей. – М.: Изд-во МГУ, 1991. – 210 с.

2. Артемов В., Семенов В. Би-Би-Си. История. Аппарат. Методы радиопропаганды. – М.: Искусство, 1978. – 256 с.

3. Войцехович К.А. Американские СМИ на международных рынках: конфликт глобализации и эгоцентризма// Вестник МГУ. Сер. 10. Журналистика. – 2004. - №6. – С. 75-87.

4. Вороненкова Г.Ф. СМИ Германии в 2000 году.// Вестник МГУ. Сер. 10. Журналистика. – 2001. - № 5.

5. Голядкин Н.А. История отечественного и зарубежного телевидения. – М.: Аспект Пресс, 2004. – 141 с.

6. Журналистика западноевропейских стран. – Л.: Ленинградский университет, 1990. – С. 4-20.

7. Зернецька О.В. Глобальний розвиток ЗМІ і міжнародні відносини. – К.: Освіта, 1999. – 351 с.

8. Любимов Б.И. Великобритания и глобализация мирового теле- и радиовещания// Вестник МГУ. – Сер. 10. Журн. – 1999. – № 5, 6. – С. 68-83, 49-65.

9. Любимов Б.И. Телевидение и радиовещание Великобритании// Вестник МГУ. – Сер. 10. Журн. – 2000. - № 5. – С. 64-81.

10. Майн Х. СМИ Германии. – Берлин, 2000.

11. Мащенко І.Г. Лики і лиця телерадіопростору. – К.: ГО "Українська Медіа Спілка", 2003. – 400 с.

12. Орлова В. В. Глобальные телесети новостей на информационном рынке. – М.: РИП-холдинг, 2003. – 168 с.

13. Сапунов В.И. Зарубежные информагентства. – СПб..: Издательство Михайлова В.А., 2006. – 384 с.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 455 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...