Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Структура Європейського суду з прав людини



Структурно Суд складається з Великої палати, сек­цій, палат у складі семи суддів і комісій у складі трьох суддів. Періодично проводяться пленарні засідання Су­ду. До того ж функціонують Бюро та Канцелярія Суду.

Велика палата має налічувати сімнадцять суддів і принаймні трьох підмінних суддів. До її складу входять:

· Голова, заступники Голови Суду та голови секцій. Якщо заступник Голови Суду або голова секції не може брати участь у розгляді справи у складі Великої палати, його заміняє заступник голови відповідної секції;

· суддя, обраний від зацікавленої держави-учасниці, або, коли це доцільно, суддя ad hoc чи су­ддя спільного інтересу Договірних Держав[1];

· члени палати, яка відмовилася від юрисдикції на користь Великої палати (у справах, переданих на розгляд Великої палати на підставі статті 30 Конвенції);

· судді та підмінні судді, призначені з решти су­ддів шляхом жеребкування.

Якщо справа передається до Великої палати згідно зі статтею 43, у Великій палаті не може засідати жоден суд­дя, який брав участь у складі первісної палати в її нара­дах щодо прийнятності або конкретних обставин спра­ви, за винятком голови цієї палати та судді, котрий брав участь у таких нарадах від Високої Договірної Сторони, якої стосувалася справа.

При розгляді питання щодо надання консультатив­ного висновку відповідно до статті 47 Конвенції Велика палата має складатися з Голови й заступників Голови Суду та голів секцій, а також суддів та підмінних суддів, призначених з решти суддів шляхом жеребкування.

Секція Суду – це палата, створена Пленумом Суду строком на три роки відповідно до підпункту (b) стат­ті 26 Конвенції[2]. Має бути створено принаймні чотири секції, причому склад секцій має бути збалансований «географічно» та за ознакою статі, а також повинен відо­бражати різні правові системи Договірних Сторін. Кож­ний суддя є членом однієї з секцій.

Палата – структурна одиниця в складі семи суддів, створена відповідно до пункту 1 статті 27 Конвенції для розгляду судових справ. Як правило, до складу палати в кожному випадку входять голова секції та суддя, обра­ний від Договірної Сторони, якої стосується справа. Як­що цей суддя не є членом секції, якій було доручено роз­гляд даної заяви, то він бере участь у розгляді як член палати за посадою, згідно з пунктом 2 статті 27 Конвен­ції. У разі неможливості участі цього судді в розгляді або якщо його відведено, може бути призначений суддя ad hoc. Інші члени палати призначаються головою секції за ротацією з числа членів відповідної секції, а члени се­кції, котрих не призначено в такий спосіб, беруть участь у розгляді як підмінні судді.

Комісія – це структурна одиниця Суду в складі трьох суддів, створена відповідно до пункту 1 статті 27 Конвенції строком на дванадцять місяців зі складу членів кожної секції за ротацією, за винятком голови секції. Су­дді секції, котрі не є членами комісії, можуть бути при­значені замість тих членів комісії, які не можуть брати участь у засіданнях. Кожна комісія очолюється членом секції, який має в ній старшинство.

Пленум Європейського суду з прав людини – це пленарні засідання Суду, які скликаються його Головою з метою виконання функцій Суду згідно з Конвенцією та Регламентом Суду. Кворум Пленуму Суду складається із двох третин обраних суддів, що заступили на посаду. За відсутності кворуму Голова переносить засідання. До ос­новних повноважень Пленуму належать:

· обрання Голови Суду та його заступників строком на три роки;

· створення секцій Суду на встановлений строк;

· обрання голів секцій Суду;

· прийняття Регламенту Суду;

· обрання секретаря Суду та його заступників тощо.

Бюро Суду складається з Голови Суду, заступників Голови Суду і голів секцій. У випадку, якщо заступник Голови Суду або голова секції не в змозі бути присутнім на засіданні бюро, замість нього на засіданні має бути присутній заступник голови цієї секції або, у разі немо­жливості такої заміни, член цієї секції, наступний за по­рядком старшинства. Роботі бюро допомагають Секре­тар і заступник Секретаря Суду.

Бюро покликане надавати допомогу Голові Суду ви­конувати його функції зі спрямування роботи та адміні­стрування Суду. У зв'язку з цим Голова Суду може по­рушити перед бюро будь-яке адміністративне чи позасудове питання, яке належить до компетенції Голови Суду. Бюро також сприяє координації дій між секціями Cуду.

Канцелярія Суду очолюється Секретарем Суду та складається з канцелярій секцій (відповідно до кількості створених Судом секцій) та управлінь, необхідних для надання правових та адміністративних послуг, необхід­них для забезпечення діяльності Суду.

Секретар Суду допомагає Страсбурзькому судові у виконанні його функцій, у зв'язку з чим на нього покла­дається відповідальність за організацію та роботу канце­лярії Суду під керівництвом Голови Суду. Крім того, у віданні Секретаря перебувають усі архіви Суду; через нього проходять усі повідомлення та сповіщення, що відправляються Судом або надходять на його адресу у зв'язку зі справами, які передані або мають бути передані до Суду; він відповідає на запити про надання інфор­мації стосовно діяльності Суду, зокрема на запитання преси. Секретар секції допомагає секції здійснювати її функції, йому може допомагати заступник секретаря се­кції.

Секретар Суду та його заступники обираються на пленарному засіданні Суду. Інших службовців канцеля­рії, у тому числі секретарів із правових питань, призна­чає Генеральний секретар Ради Європи за погодженням з Головою Суду або із Секретарем, що діє за вказівками Голови.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1555 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...