Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Економічна інформація: види, властивості, особливості облікової інформації



Інформація – це подані певним способом повідомлення, які виникають у людській діяльності, яка поділяється на наукову, технічну, виробничу, управлінську, економічну, соціальну, правову тощо.

У сфері виробничої діяльності найбільший обсяг інформації належить економічній, що відбиває явища економічного життя суспільства, характеризує виробничі відносини і є інструментом для управління ними.

Отже, економічна інформація являє собою сукупність відомостей, пов'язаних з функціонуванням та управлінням економічними об’єктами, які можна фіксу­вати, передавати, перетворювати, зберігати. До неї відносять дані, що циркулюють в економічній системі: відомості про процеси виробництва, матеріальні ресурси, процеси управління виробництвом, фінан­сові процеси, а також відомості економічного характеру, якими обмінюються різні системи управління.

Важливою особливістю економічної інформації є те, що вона відбиває діяльність економічного об‘єкта через систему числових показників, має дискретну форму подання, може бути вміщена на матеріальних носіях і зображується здебільшого в алфавітно-цифровому вигляді в десятковій системі числення. Характерним для економічної інформації є довготривале збереження та нагромадження у великих обсягах, а також повторюваність і циклічність її виникнення та обробки.

Для організації автоматизованої обробки економічної інформації потрібно врахувати її класифікацію. Це важливо знати, адже в програмному забезпеченні для ведення обліку і управління така інформація формується за різними алгоритмами обробки і зберігається у різних об’єктах.

Найбільш суттєвими ознаками для цього є:

стадії виникнення, за якими економічну інформацію характеризують технологія обробки даних, спосіб передавання, ступінь стабільності та участь в реалізації функцій управління. За даною ознаками розрізняють інформацію первинну і вторинну або похідну.

Первинна інформація виникає безпосередньо в результаті виробничо-господарської діяльності економічного об‘єкта, вторинна – під час обробки первинної інформації. Похідна інформація є результатом обчислень і поділяється на проміжну, що підлягає подальшій обробці, та результативну. технологія обробки поділяє інформацію на вхідну, проміжну та вихідну.

Вхідна інформація – це первинні дані, подані у вигляді документів, даних на машинних носіях, сигналів із клавіатури, а також даних, які надходять від раніше виконаних перетворень і використовуються під час розв‘язування той чи іншої задачі. Це може бути як первинна, так і вторинна інформація.

Вихідна інформація являє собою результат розв‘язування задачі з перетворення вхідних даних. Вона видається безпосередньо користувачеві або передається до інших систем.

Проміжна інформація утворюється під час обробки вхідних даних. Вона не призначена для цілей управління і відіграє лише допоміжну роль;

ступень стабільності поділяє економічну інформацію на постійну, умовно-постійну та змінну.

До постійної або умовно-постійної належить інформація, якщо її оновлення за період зберігання становить не більш як 10%. Після одноразового введення, що надає можливість скоротити обсяги та час введення, така інформація використовується у процесі автоматизованої обробки безліч разів. Змінна – це інформація, що бере участь, як правило, в одному циклі обробки.

Під час створення інформаційної системи обліку потрібно враховувати і споживацькі властивості економічної інфор­мації. До найважливіших з них належать наступні:

· повнота інформації для реалізації управляючого впливу;

· точність і достовірність інформації;

· актуальність, своєчасність і оперативність;

· ясність і зрозумілість.

Інформація повна, якщо її достатньо для розуміння і прийняття рішень. Дефіцит інформації за її складом та обсягом відомостей приводить до неможливості виконання функцій управління в потрібний час, у зазначеному місці, у відповідному вигляді.

Точність інформації – це заданий ступінь наближення інформації до дійсного значення показника.

Достовірність є ймовірною оцінкою точності (безпомилковості) інформації. Інформація є достовірною, якщо вона не спотворює дійсного стану справ. Недостовірна інформація може призвести до не­правильного розуміння або до прийняття помилкових рішень.

Актуальність інформації – ступінь відповідності відображення реального стану системи та об’єкта управління. Своєчасність інформації характеризує інтервал у часі між виникненням потреби в інформації та реалізацією даної потреби. Оперативність інформації відбиває швидкодію її отримання. Актуальність інформації пов’язана із періодичністю отримання інформацій, своєчасність визначає вибір засобів обробки інформації, оперативність – вибір засобів збору та передавання інформації.

Інформація стаєясною і зрозумілою, якщо її виражено мовою тих, кому вона призначена.

Облікова інформація відрізняється у складі економічної великим обся­гом і різноманітністю, складністю логічної та відносною просто­тою арифметичної обробки. Їй властивий масовий характер об­числень за типовими алгоритмами.

Для успішної реалізації функцій бухгалтерського обліку облікова інформація повинна відповідати всім властивостям економічної інформації. Крім цього, вона має забезпечувати:

· порівнюваність показників обліку та планових для контролю за виконанням запланованих завдань і цілеспрямованість їх, тобто відповідність визначеним завданням;

· постійність у використанні методів бухгалтерського обліку протягом звітно­го періоду, інакше зникає можливість порівнювати дані;

· консерватизм у відображенні фактів господарської діяльності в бухгалтерському обліку для забезпечення обережності в оцінці активів, майна, визначенні величини прибутку;

· об’єктивність представлення даних, тобто правдивість і неупередженість інформації як для внутрішніх, так і зовнішніх споживачів;

· аналітичність, тобто бути достатньо деталізованою для проведення належного аналізу і прийняття необхідних рішень.

Знання особливостей облікової інформації є суттєвими для створення ІС обліку, тому що це впливає на зміст інформаційного забезпечення систем, вибір варіанта технології розв’язування облікових задач тощо. Ці знання потрібні і під час роботи з ІС, тому що облікова інформація є значною цінністю, незалежно від фактів, які вона фіксує. Ця цінність зумовлена можливостями, котрі облікова інформація надає для прийняття управлінських рішень.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1949 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...