Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Структура інформаційної системи



Автоматизована інформаційна система навіть для невеликого об’єкта управління – це складна система, яка містить у собі велику кількість різноманітних взаємопов’язаних компонентів. Це потрібно знати як під час створення інформаційної системи, так і під час функціонування ІС.

Під час створення ІС розглядають кілька видів структур, які різняться типами елементів та зв’язків між ними. До них належать: функціональна, технічна, організаційна, документальна, алгоритмічна, програмна та інформаційна структури.

Функціональна структура – це структура, елементами якої є підсистеми (компоненти), функції ІС або її частини; зв’язки між елементами – це потоки інформації, що циркулює між ними при функціонуванні ІС.

Технічна структура – це структура, елементами якої є обладнання комплексу технічних засобів ІС, де зв’язки між елементами відбивають інформаційний обмін.

Під організаційною розуміють структуру, елементами якої є колективи людей та окремі виконавці, а зв’язки між елементами – інформаційні супідрядності і взаємодії.

Документальна структура – це структура, елементами якої є неподільні складові і документи ІС; зв’язки між елементами – взаємодії, вихідності і супідрядності.

Елементами алгоритмічної структури є алгоритми, зв’язки між якими реалізуються за допомогою інформаційних масивів.

У програмній структурі елементами є програмні модулі, де зв’язки між ними також реалізуються у вигляді інформаційних масивів.

Інформаційна структура – це структура, елементами якої є форми існування і подання інформації у системі; зв’язки між ними – операції перетворення інформації. Елементами інформаційної структури можуть також бути інформаційні масиви, а зв’язками – операції роботи з масивами: введення, редагування та коригування, перегляд, знищення тощо.

Хоча структуру інформаційної системи можна розглядати в залежності від типів компонентів і зв’язків між ними, узагальнена структура інформаційної системи незалежна від сфери її застосування та являє собою сукупність забезпечувальних підсистем (окремих її частин). На практиці найчастіше структура автоматизованої інформаційної системи розглядається як сукупність забезпечувальних підсистем, які наочно зображені схемою (рис. 1.5).

Організаційне забезпечення - сукупність методів і засобів (інструкції, методики, схеми, описання тощо), які регламентують взаємодію працівників із технічними засобами і між собою в процесі розробки й експлуатації ІС.

Технічне забезпечення - комплекс технічних засобів, які призначені для роботи ІС (засоби обчислювальної техніки і зв'язку, які забезпечують розташування й обробку інформаційних ресурсів на персональних комп'ютерах, у локальній чи регіональній мережах, мережі міжнародного інформаційного обміну), а також відповідна документація для цих засобів і технологічних процесів. Комплекс технічних засобів повинен бути достатнім для виконання всіх функцій системи, які автоматизуються.

Технічне забезпечення
Математичне забезпечення
Програмне забезпечення  
Правове забезпечення  
Організаційне забезпечення  
Методичне забезпечення  
  А І С
Лінгвістичне забезпечення  
Інформаційне забезпечення  
Ергономічне забезпечення  


Рис. 1.5. Загальна структура автоматизованої інформаційної системи

Математичне й програмне забезпечення - це сукупність математичних методів, моделей, алгоритмів і програм для комп'ютера різноманітного призначення, яке призначене для реалізації цілей і завдань інформаційної системи, а також нормального функціонування технічних засобів. Програмне забезпечення повинне бути достатнім для виконання всіх функцій системи та відповідати наступним вимогам: надійність, захист інформації, адаптованість, модульність побудови, зручність в експлуатації тощо.

І нформаційне забезпечення призначене для своєчасного формування й видачі достовірної інформації з метою прийняття управлінських рішень і являє собою інформаційні ресурси як предмет праці, інформацію як продукт праці та засоби і методи ведення усієї інформаційної бази як об’єкта управління.

Методичне забезпечення являє собою сукупність документів з описом технології функціонування ІС, методи вибору і застосування користувачами технологічних прийомів для отримання конкретних результатів функціонування інформаційної системи.

Лінгвістичне забезпечення містить сукупність засобів і правил для формалізації природної мови, що використовуються для спілкування користувачів та експлуатаційного персоналу ІС з комплексом засобів, що забезпечують функціонування ІС.

Ергономічне забезпечення інформаційної системи являє собою сукупність засобів і методів, що створюють найсприятливіші умови праці людини в умовах функціонування ІС, умови для взаємодії людини та ЕОМ.

Правове забезпечення - сукупність правових норм (положення, устави, посадові інструкції тощо), які визначають створення, юридичний статус і функціонування ІС, регламентують порядок отримання, перетворення й використання інформації.

Структура автоматизованої інформаційної системи підприємства може бути представлена і як система базових компонентів (рис. 1.6), до яких належать: інформація, інформаційні технології, організаційні одиниці управління, функціональні компоненти.

Інформація в інформаційній системі є і предметом, і засобом праці. Як предмет праці вона являє собою об’єкт збору, реєстрації, обробки, збереження, передачі, як засіб праці – основний чинник впливу на об’єкт управління.

Інформаційна технологія – сукупність автоматизованих інформаційних процесів для забезпечення високої швидкості обробки даних, швидкого пошуку інформації, розосередження даних, доступу до джерел інформації незалежно від місця їх розташування

Організаційні одиниці управління ІС – це структурні підрозділи, управлінський персонал (користувачі), що виконують функції управління з використанням засобів інформаційних технологій.

Функціональні компоненти ІС складають змістовну основу її.

Інформація  
Інформаційні технології
 
Методи управління
Інформаційна система підприємства
Організаційна Структура   ...
Функціональні підсистеми
Підсистема
Комплекс
Задача
Моделі прийняття рішень
Технічні засоби
Програмні засоби

Рис. 1.6. Структура ІС підприємства як система базових компонентів

В такий структурі бухгалтерський облік є складовою функціональних підсистем ІС, в основі якої лежать комплекси облікових задач, що належать, як правило, традиційним ділянкам обліку, серед яких:

облік основних засобів та нематеріальних активів;

облік матеріальних цінностей;

облік праці та заробітної плати;

облік готової продукції та її реалізації;

облік фінансово-розрахункових операцій;

облік витрат на виробництво;

зведений облік та складання звітності.

Питання для самоперевірки

1. Пояснить визначення інформаційної системи за ДСТУ.

2. Дайте визначення інформаційної системи обліку.

3. Обґрунтуйте мету створення інформаційної системи.

4. Назвіть головні завдання, які повинні виконувати інформаційні системи в економіці.

5. Яке місце в інформаційних системах в економіці займають інформаційні системи обліку і чому?

6. Які ознаки класифікації інформаційних систем можна застосовувати для інформаційних систем обліку?

7. Чим відрізняються поняття структури та архітектури інформаційної системи?

8. Яке призначення має інформаційне забезпечення економічної інформаційної системи?

9. Чому до складу структури інформаційної системи повинно входити правове забезпечення?

10. Що мається на увазі під ергономічним забезпеченням ІС?

11. Який склад програмного забезпечення робить його достатнім для виконання функцій інформаційної системи обліку?

12. В чому полягає необхідність виділення методичного забезпечення як структурної компоненти ІС?

13. Назвіть основні ділянки бухгалтерського обліку в ІС.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 3866 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...