Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 6. Учасники господарського процесу



Плани для проведення

семінарського та практичного заняття.

Тема 1-2. Судова влада і правосуддя в господарських

відносинах. Господарські суди, їх функції та завдання. Поняття господарського процесу.

Господарське процесуальне право як самостійна галузь права

(семінарське заняття)

Під час вивчення положень цієї теми основну увагу потрібно звернути на місце господарського суду в системі органів судової влади, на особливості визначення сфери їх компетенції порівняно із судами загальної юрисдикції.

Для більш глибокого розуміння сучасного етапу реформування органів судової влади необхідно ознайомитися з історією органів господарської юрисдикції, простежити динаміку зміни відношення суспільства до завдань господарського судочинства. У цьому контексті показовими є зміни правового статусу особи, на яку безпосередньо покладено завдання вирішення цієї категорії спорів - від арбітра Державного арбітражу до арбітра господарського суду, а далі - до судді господарського суду.

Перед вивченням правил застосування законодавства під час вирі­шення спорів необхідно звернути увагу на систему пріоритетів у масиві законодавства, що регулює господарський обіг і порядок взаємодії нор­мативних актів різної юридичної сили - Конституції України, міжнарод­них угод, до яких приєдналася Україна, законів України, підзаконних нормативних актів органів виконавчої влади.

Під час вивчення положень цієї теми основну увагу необхідно звернути на декілька її аспектів, а саме на принципи організації та діяльності господарського суду, джерела господарського процесуального права та на співвідношення господарського-процесуального законодавства з іншими галузями законодавства. Передувати вивченню акцентованих моментів у цій темі має ознайомлення з існуючими науковими концепціями предмету та методу господарського процесуального права, їх поточним станом та тенденціями розвитку.

Під час з'ясування правового змісту системи господарського-процесуального законодавства необхідно звернутися до питання про співвідно­шення господарського-процесуального законодавства та інших галузей законодавства, ідеології побудови Господарського процесуального кодексу. При цьому акцент має ставитися на відмінностях господарського процесу від судових процедур судів загальної юрисдикції. Для формування професійної правосвідомості доцільним буде хоча б побіжне ознайомлення зі світовою практикою організації судочинства, що йде шляхом раціоналізації процесуальної форми судового розгляду справ окремих категорій залежно від притаманних саме їм особливостей. Результатом цієї праці має бути чітке розуміння причин, що призвели до утворення системи господарських судів як окремої ланки судової системи та застосування в них притаманної тільки їм процедури судового вирішення спорів.

Контрольні питання теми.

1. Історія становлення господарських судів в Україні.

2. Завдання господарського суду. Система господарських судів України.

3. Склад і повноваження Вищого господарського суду України.

4. Склад і повноваження апеляційних господарських судів.

5. Склад і повноваження місцевих господарських судів.

6. Поняття та завдання господарського процесу. Стадії господарського процесу.

7. Поняття господарської процесуальної форми (суть, основні риси та значення). Форми судового процесу.

8. Джерела господарського процесуального права. Конституція України як джерело господарського процесуального права. Система Господарського процесуального кодексу України.

Нормативні акти та література

1. Конституція України.

2. Господарський процесуальний Кодекс України.

3. Закон України "Про іноземні інвестиції" від 13 березня 1999 р.

4. Указ Президента України "Про державну реєстрацію нормативних актів міністерств та інших органів державної виконавчої влади" від 3 жов­тня 1992р.

5. Указ Президента України "Про порядок офіційного оприлюднення нормативних правових актів" від 10 червня 1997 р.

6. Указ Президента України 11 липня 2001 р. № 511/2001

7. Про деякі питання практики застосування Господарського процесуа­льного Кодексу України. Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 25 лютого 1992 р. із змінами станом на 18 вересня 1997 р.

8. Арбітражний процес. Законодавство та практика // Бюлетень зако­нодавства і юридичної практики України. - 1993. - № 5.

9. Арбітражне судочинство в Україні. Правові засади та практика. -Київ: ІнЮре, 1998.

10. Беляневич В.Е. Про види актів Вищого господарського суду України // Вісник господарського судочинства. – 2005. - № 4. – с. 140-145.

11. Притика Д.М. Конституційні засади правосуддя і розвиток госпо­дарського судочинства // Право України. - 1997. - № 8.

12. Тітов М.І. Про деякі морально-етичні аспекти діяльності судді - носія судової влади // Вісник Вищого арбітражного суду України. -1998. - № 4.

13. Притика Д.М. Правові засади організації діяльності органів господарської юрисдикції та шляхи їх удосконалення. К.: Видавничий Дім “Ін Юре”, 2003. – 328 с.

Тема 6. Учасники господарського процесу

(практичне заняття)

Вивченню положень цієї теми повинно передувати окреслення кола осіб, що, згідно із законодавством, мають статус учасників господарського процесу, та критерії їх класифікації.

У ході з'ясування поняття, складу та класифікації учасників господарського процесу особливу увагу необхідно приділити процесуальному положенню судді господарського суду й процесуальним правам та обов'язкам сторін господарського процесу.

Після засвоєння означених положень необхідно ознайомитися з процесуальним статусом, обсягом прав та обов'язків третіх осіб і прокурора в господарському процесі.

На завершення опрацювання матеріалу цієї теми необхідно скласти уявлення про правове положення і роль в господарському процесі інших його учасників - осіб, що сприяють здійсненню господарським судом правосуддя у господарських відносинах (експертів, перекладачів тощо) та на особливості інституту представництва в господарському процесі.

Контрольні питання теми.

1. Статус судді господарського суду. Склад господарського суду. Відвід судді.

2. Сторони в господарському процесі. Права та обов’язки сторін.

3. Співучасть у господарському процесі.

4. Залучення до участі у справі іншого відповідача. Заміна неналежного відповідача.

5. Процесуальне правонаступництво.

6. Поняття та види третіх осіб в господарському процесі.

7. Треті особи, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору (поняття, значення та правове положення в господарському судочинстві).

8. Треті особи, які не заявляють самостійні вимоги на предмет спору (поняття, значення та правове положення в господарському судочинстві).

9. Представники сторін і третіх осіб в господарському судочинстві.

10. Участь прокурора в господарському процесі. Рішення Конституційного Суду України N 3-рп/99 від 08.04.99.

11. Участь в процесі посадових осіб та інших працівників підприємств, установ, організацій, державних та інших органів.

12. Участь в судовому процесі судового експерта. Призначення і проведення судової експертизи. Висновок судового експерта.

Завдання № 1

Акціонерне товариство "Мар'яж" звернулося до господарського суду Харківської області з заявою про відвід судді, мотивуючи її тим, що цей суддя вже повертав позов, що свідчить про його упередженість.

Під час розгляду цієї заяви голова господарського суду встановив, що повернення суддею первісних позовних матеріалів у порядку, передбаченому законом, було обґрунтовано. При повторному зверненні з позовом позивач усунув недоліки й заяву було прийнято до розгляду.

Чи є в цьому випадку підстави для відводу судді?

Що може бути підставами відводу?

Хто може заявити клопотання про відвід судді?

Завдання № 2

Філією "Екобанку" в місті Харкові в господарський суд Харківської області подано позов про стягнення з ТОВ "Захід" суми заборгованості за кредитним договором, укладеним між філією "Екобанку" в місті Харкові та відповідачем.

Які обставини повинен з'ясовувати суд для вирішення питання про прийняття позовної заяви?

Чи можуть відособлені підрозділи юридичних осіб виступати в господарському процесі?

Завдання № 3

Розглядаючи справу за позовом Відділу державної служби охорони Ленінського РВ ХМУ УМВС України в Харківській області до Тунельного загону № 15 про стягнення заборгованості за послуги по охороні, суд встановив, що відповідач по справі не має статусу юридичної особи, а є відособленим підрозділом ВАТ "Харківметробуд" і у відповідності до статей 2 та 18 ГПК України не може бути стороною в господарському процесі.

Які дії в межах своїх повноважень повинен здійснити суд?

Завдання № 4

Прокурором Комінтернівського району міста Харкова подано позов в господарський суд Харківської області в інтересах державного підприємства "Завод імені Малишева" про стягнення заборгованості з контрагента заводу за договором поставки.

Чи може суд прийняти таку заяву до розгляду?

За яких умов провадження у справі порушується за заявою прокурора?

Які повноваження прокурора існують в господарському процесі?

Завдання №5

Релігійна громада прогресивних йудоістів звернулась до господарського суду Харківської області із позовом до Міського бюро технічної інвентаризації із позовом про визнання права власності та спонукання реєстрації права власності на об’єкт нерухомості, який є пам’ятником архітектури. Свої позовні вимоги позивач обґрунтував тим, що до радянських часів будівля, що була розташована та цією адресою, належала релігійній громаді та була культовою. Після революції 1917 року все майно релігійної громади було вилучено та знаходилось до 2006 року у безкоштовному користуванні держави.

Судом було порушено провадження у справі та винесено рішення про задоволення позовних вимог у повному обсязі.

Чи були судом порушені норми матеріального чи процесуального права при прийнятті рішення?

Обґрунтуйте відповідь.

Нормативні акти та література

1. Конституція України.

2. Господарський процесуальний кодекс України.

1. Закон України "Про прокуратуру".

2. Закон України “Про свободу совісті та релігійні організації”.

3. Рішення Конституційного Суду України N 3-рп/99 від 08.04.99.

4. Про деякі питання вирішення спорів за позовами прокурорів. Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 17 січня 1995 р. із змінами станом на 17 січня 1996 року.

7. Про участь в господарському процесі відособлених підрозділів юридичних осіб. Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 28 липня 1994 р. із змінами станом на 18 листопада 1997 року.

8. Про деякі питання вирішення спорів за участю податкових органів. Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 12 травня 1995 р. із змінами станом на 17 березня 1998 року.

9. Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ за участю іноземних суб'єктів господарської діяльності. Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 12 травня 1995 р. із змінами станом на 21 вересня 1993 року з наступними змінами.

10. Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ арбітражним судам. Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 08.02.1996 р. № 02-5/62.

11. Гапеев В.Н. Участники гражданского и арбитражного процесса (сравнительный анализ правового положення). - Ростов-на-Дону, 1998.

12. Лилак Д.Д. Правовий статус державних податкової, митної і конт­рольно-ревізійної служб в Україні і їх участь в господарському процесі // Віс­ник Вищого арбітражного суду України. - 1998. - № 4.

13. Пушай В. І. Треті особи в арбітражному процесі // Вісник господарського судочинства. - 2001. - № 3. – с.90-95.

14. Руденко М. Представництво прокурором інтересів держави в господарському суді // Право України. - 1998. - № 15.

15. Ясинок М.М., Кройтор В.А., Логвиненко М.І. Представництво як міжгалузевий інститут. Монографія. - Суми: Видавничо-виробниче підприємство «Мрія-1», 2006. – 180 с.


Розділ 2.

Завдання для контрольних робіт.

ВСТУП

Контрольну роботу з навчальної дисципліни «Господарський процес» студенти виконують згідно з навчальним планом. Кожен варіант передбачає розгорнуті відповіді на поставлені питання, а також мотивоване вирішення практичного завдання, що ґрунтується на конкретній судовій справі, і складання відповідного процесуального документу.

Робота виконується письмово за одним із запропонованих варіантів. Студенти, прізвище яких починається з літери А, Г, Є, М, П, Т, Х, Ш, або Я готують 1-й варіант; з літери Б, Д, Ж, І, К, Н, Р, У, Ц або Щ ¾ 2-й варіант; з літери В, Е, З, Ї, Л, О, С, Ф, Ч або Ю ¾ 3-й варіант.

При виконанні контрольної роботи слід використовувати такі нормативно-правові акти та літературу:

1. Кройтор В.А. Источники хозяйственного процессуального права: Справочное пособие.-Харьков: Эспада, 2003.-264 с.

2. Кройтор В.А., Ясынок Н.М. Исполнительное производство: Уч. Пособие. – Харьков: Эспада, 2003. – 176 с.

3. Ясинок М.М., Кройтор В.А., Логвиненко М.І. Представництво як міжгалузевий інститут. Монографія. - Суми: видавничо виробниче підприємство «Мрія-1», 2006. – 180 с.

4. Господарський процесуальний кодекс України з постатейними матеріалами.-К.: Юстініан, 2002.-544 с.

5. Закон України “Про виконавче провадження”.

6. Про деякі питання визначення ціни позову, підсудності справ та сплати державного мита. Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 17 лютого 1994 року.

7. Про участь в господарському процесі відособлених підрозділів юри­дичних осіб. Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 28 липня 1994 р. із змінами станом на 18 листопада 1997 року.

8. Треушников М.К. Доказательства и доказывание в советском граж-данском процессе. - М., 1982.

9. Треушников М.К. Относимость и допустимость доказательств в гражданском процессе. - М., 1981.

10. Декрет КМУ "Про державне мито" від 12 лютого 1993 р. (зі змінами та доповненнями).

11. Інструкція "Про порядок обчислення та справляння державного мита", затверджена наказом Головної державної податкової інспекції України від 22.04.93 № 15.

12. Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 19 березня 1998 року з наступними змінами «Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України».

13. Роз'яснення Вищого арбітражного суду України N 02-5/492 від 28 липня 1994 р. із змінами «Про участь в господарському процесі відособлених підрозділів юри­дичних осіб».

14. Роз’яснення Вищого господарського суду України від 28.03.2002 № 04-5/366 «Про деякі питання практики застосування розділу ХІІ Господарського процесуального кодексу України».

15. Роз’яснення Вищого господарського суду України від 28.03.2002 № 04-5/367 «Про деякі питання практики застосування розділу ХІІ-1 Господарського процесуального кодексу України».

16. Роз’яснення Вищого господарського суду України від 28.04.1995 № 02-5/310 «Про деякі питання практики перегляду рішень, ухвал, постанов за ново виявленими обставинами».

Варіант № 1.

(А, Г, Є, И, М, П, Т, Х, Ш, Я)

Завдання № 1.

Визначити основні положення рішення Конституційного Суду України №15-рп/2002 від 9 липня 2002 року у справі щодо офіційного тлумачення положення частини другої статті 124 Конституції України.

Завдання № 2.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 18 червня 2003 р., залишеною без змін постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 9 жовтня 2003 р. та постановою Вищого господарського суду України від 28 грудня 2003 р., повернуто без розгляду позовну заяву ЗАТ КБ “ПриватБанк” (далі – ЗАТ КБ) до колективного виробничо-комерційного підприємства “Взаємодопомога” про стягнення заборгованості – як таку, що підписана особою без належних повноважень.

28 березня 2004 р. Верховний Суд України порушив касаційне провадження з перегляду постанови постановою Вищого господарського суду України від 28 грудня 2003 року.

Касаційна скарга ЗАТ КБ мотивована тим, що Вищий господарський суд України виніс постанови в аналогічних справах № 10/253, № 4143/6-61, в яких по-іншому застосовані статті 29, 31 ЦК і позовні заяви прийнято до розгляду.

Слід зазначити, що погоджуючись із висновками судів першої та апеляційної інстанцій, Вищий господарський суд України виходив з того, що директор ЗАТ КБ не мав повноважень підписувати позовну заяву на підставі довіреності, якщо таке право не надане йому установчими документами.

Ким може бути підписана позовна заява до господарського суду?

Які процесуальні наслідки недотримання вимог законодавства щодо підписання позовної заяви?

Яке рішення має прийняти Верховний Суд України?

Чи зміниться рішення суду, якщо в процесі розгляду справи буде встановлено, що в статуті ЗАТ КБ зазначено право керівника філії підписувати позовну заяву?

Завдання № 3.

Під час пред’явлення позову про стягнення заборгованості за договором оренди у розмірі 25 678 грн. та розірвання цього договору позивачем ВАТ було сплачено державне мито у розмірі 85 грн. та інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у розмірі 118 грн. Зазначений позов було задоволено. Відповідач подав апеляційну скаргу, сплативши 42 грн. 50 коп. державного мита. Апеляційний господарський суд повернув апеляційну скаргу на підставі п. 3 ст. 97 ГПК України.

Чи відповідає ухвала суду закону?

Який порядок та розміри сплати державного мита у випадку, коли позовна заява об’єднує вимоги майнового та немайнового характеру?

Як розраховується розмір державного мита за подання апеляційної скарги?

Завдання № 4.

Рішенням господарського суду Харківської області було задоволено позовні вимоги цукрозаводу до ВАТ "Цукат" про стягнення пені за несвоєчасне виконання зобов'язань по оплаті поставленої цукрової сировини.

Під час апеляційного провадження встановлено, що договір, який слугував підставою для відвантаження продукції, не мав підпису уповноваженої особи, хоча й мав печатку, у договорі не були передбачені порядок розрахунків та деякі інші умови. Для обґрунтування позовних вимог позивач використав, як докази, пояснення фізичних осіб - працівників підприємств позивача та відповідача.

Яке рішення повинна прийняти апеляційна інстанція? Дайте оцінку доказів, покладених в основу рішення: договору, пояснень фізичних осіб.

Обґрунтуйте відповідь.

Складіть проект апеляційної скарги у цій справі. Недостатні данні виберіть на свій розсуд.


Варіант № 2.

(Б, Д, Ж, І, К, Н, Р, У, Ц, Щ)

Завдання № 1.

Визначити основні положення рішення Конституційного Суду України №13-рп/2002 від 2 липня 2002 року у справі щодо офіційного тлумачення положення абзацу першого пункту 1 частини першої статті 12 Господарського процесуального кодексу України.

Завдання № 2.

Рішенням господарського суду Харківської області було задоволено, позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю “Торос” про стягнення з відповідача заборгованості за виконані роботи. Під час перегляду справи в апеляційному порядку судова колегія господарського суду встановила, що ухвалою суду позивача було зобов'язано надати документи, що підтверджували підстави позовних вимог та розмір позовної суми. Однак ці документи суду не було представлено з посиланням на те, що їх було вилучено у позивача працівниками податкової міліції. Незважаючи на ненадання зазначених письмових доказів, рішення по справі було прийнято.

Чи відповідають дії суду чинному законодавству?

Як позивач повинен обґрунтовувати свої позовні вимоги?

Які засоби може застосовувати суддя для повного та всебічного до­слідження всіх необхідних доказів?

Обґрунтуйте відповідь.

Завдання № 3.

Акціонерне товариство звернулось до господарського суду із позовом про відшкодування збитків: витрат на адвокатські послуги у розмірі 5 000 грн., які були надані кількома місяцями раніше в іншій справі, але були сплачені після прийняття рішення. Суд прийняв рішення про задоволення позовних вимог. Відповідач оскаржив рішення в апеляційному порядку.

Який порядок розподілу судових витрат?

Яке рішення повинна прийняти апеляційна інстанція?

Обґрунтуйте відповідь.

Завдання № 4.

Завод “Електрон” звернувся до господарського суду з апеляційною скаргою на рішення суду за позовом до ВАТ “Мрія” про стягнення боргу за договором купівлі-продажу від 20.11.2003 року, предметом якого є електротовари згідно специфікації, яка є невід’ємною частиною договору. Суд задовольнив позов частково, відмовивши у стягненні неустойки у зв’язку зі спливом строку позовної давності. Скаргу було підписано головним інженером заводу, але до неї не додано ніяких документів, окрім платіжного доручення про сплату державного мита.

Чи повинен господарський суд прийняти скаргу?

Яким вимогам щодо змісту, форми, порядку подання повинна відповідати апеляційна скарга?

Складіть проект апеляційної скарги. Недостатні данні виберіть на свій розсуд.

Варіант № 3.

(В, Е, З, Ї, Л, О, С, Ф, Ч, Ю)

Завдання № 1.

Визначити основні положення рішення Конституційного Суду України

N 3-рп/99 8 квітня 1999 року у справі щодо офіційного тлумачення положень статті 2 Арбітражного процесуального кодексу України (справа про представництво прокуратурою України інтересів держави в арбітражному суді).

Завдання № 2.

Філією "Екобанку" в місті Харкові в господарський суд Харківської області подано позов про стягнення з ТОВ "Захід" суми заборгованості за кредитним договором, укладеним між філією "Екобанку" в місті Харкові та відповідачем.

Які обставини повинен з'ясовувати суд для вирішення питання про прийняття цієї позовної заяви до розгляду?

Чи можуть відособлені підрозділи юридичних осіб брати участь у господарському процесі?

Обґрунтуйте відповідь.

Складіть проект позовної заяви у цій справі. Недостатні данні виберіть на свій розсуд.

Завдання № 3.

Рішенням господарського суду Харківської області задоволено вимо­ги позивача про стягнення вартості непоставленої продукції на суму 50 000 грн., а у частині стягнення пені в розмірі 5000 грн. за прострочення виконання зобов'язання відмовлено через пропуск встановленого законом строку позовної давності.

Позивачем при поданні позову було сплачено державне мито в сумі 550 гривень та господарські витрати в сумі 118 гривень за інформаційно-технічні послуги по забезпеченню господарського процесу.

Який порядок розподілу судових витрат у господарському процесі?

Як повинні бути розподілені витрати по сплаті державного мита та витрати, пов’язані із розглядом справи, між сторонами?

Чи зміниться порядок розподілу, якщо розмір пені буде складати 1000 гривень?

Завдання № 4.

Акціонерне товариство "Таурус" звернулося до Харківського апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою на рішення суду через 98 днів від дати прийняття рішення, додавши до заяви клопотання про поновлення трьохмісячного строку, встановленого ст. 93 ГПК України, з посиланням на те, що строк було пропущено з провини поштових організацій.

Які обставини повинен з'ясувати суд для прийняття рішення?

Яким процесуальним документом повинно бути оформлено вирішення питання: - про задоволення клопотання про відновлення строку,

- про відмові у задоволенні клопотання?

Чим повинен обґрунтувати своє клопотання заявник?

Розділ 3.

Питання до іспиту та заліку з господарського процесу.

1. Історія становлення господарських судів в Україні.

2. Поняття та завдання господарського процесу. Стадії господарського процесу.

3. Поняття господарської процесуальної форми /суть, основні риси та значення/. Форми судового процесу.

4. Джерела господарського процесуального права. Конституція України як джерело господарського процесуального права. Система Господарського процесуального кодексу України.

5. Завдання господарського суду. Система господарських судів України.

6. Склад і повноваження Вищого господарського суду України.

7. Склад і повноваження апеляційних господарських судів.

8. Склад і повноваження місцевих господарських судів.

9. Статус судді господарського суду. Склад господарського суду. Відвід судді.

10. Поняття принципів господарського процесу, їх система. Принципи диспозитивності та змагальності в господарському процесі.

11. Основні положення досудового врегулювання господарського спору.

12. Порядок пред'явлення претензії. Зміст претензії. Порядок і строки розгляду претензії.

13. Повідомлення заявника про результати розгляду претензії. Відповідальність за порушення строків розгляду претензії.

14. Поняття підвідомчості господарських спорів. Справи, підвідомчі господарським судам. Розмежування компетенції загальних судів і господарських судів.

15. Поняття та значення підсудності господарських спорів.

16. Види підсудності господарських спорів. Передача справ з одного господарського суду до іншого господарського суду.

17. Сторони в господарському процесі. Права та обов’язки сторін.

18. Співучасть у господарському процесі.

19. Залучення до участі у справі іншого відповідача. Заміна неналежного відповідача.

20. Процесуальне правонаступництво.

21. Поняття та види третіх осіб в господарському процесі.

22. Треті особи, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору (поняття, значення та правове положення в господарському судочинстві).

23. Треті особи, які не заявляють самостійні вимоги на предмет спору (поняття, значення та правове положення в господарському судочинстві).

24. Представники сторін і третіх осіб в господарському судочинстві.

25. Участь прокурора в господарському процесі. Рішення Конституційного Суду України N 3-рп/99 від 08.04.99.

26. Участь в процесі посадових осіб та інших працівників підприємств, установ, організацій, державних та інших органів.

27. Участь в судовому процесі судового експерта. Призначення і проведення судової експертизи. Висновок судового експерта.

28. Поняття доказів в господарському процесі. Засоби доказування в господарському процесі.

29. Належність і допустимість доказів.

30. Обов'язок доказування і подання доказів. Підстави звільнення від доказування. Витребування доказів.

31. Класифікація доказів. Оцінка доказів.

32. Судові витрати. Склад судових витрат.

33. Розподіл господарських витрат.

34. Процесуальні строки. Види строків. Встановлення та обчислення процесуальних строків. Закінчення процесуальних строків. Зупинення процесуальних строків.

35. Подання позову. Форма і зміст позовної заяви. Ціна позову. Надсилання копії позовної заяви і доданих до неї документів.

36. Документи, що додаються до позовної заяви.

37. Відзив на позовну заяву. Подання зустрічного позову.

38. Прийняття позовної заяви. Підстави відмови у прийнятті позовної заяви.

39. Підстави повернення позовної заяви. Правові наслідки.

40. Право на звернення до господарського суду. Порушення справ у господарському суді.

41. Дії судді по підготовці справи до розгляду.

42. Підстави та заходи до забезпечення позову. Скасування забезпечення позову.

43. Порядок вирішення господарських спорів в господарському суді. Строк вирішення спору.

44. Відкладення розгляду справи, перерва в засіданні.

45. Зупинення провадження у справі та його поновлення.

46. Припинення провадження у справі.

47. Залишення позову без розгляду.

48. Протоколи. Протокол судового засідання. Зауваження на протокол судового засідання.

49. Порядок прийняття рішення. Зміст рішення. Права господарського суду щодо прийняття рішення.

50. Винесення ухвали та її зміст. Розсилання рішень та ухвал. Окрема ухвала. Повідомлення господарського суду.

51. Додаткове рішення, ухвала. Роз'яснення і виправлення рішення, ухвали.

52. Перегляд судових рішень в апеляційному порядку. Право апеляційного оскарження. Визначення апеляційної інстанції. Строк подання апеляційної скарги або внесення апеляційного подання. Форма і зміст апеляційної скарги (подання).

53. Надсилання копій апеляційної скарги (подання) сторонам у справі. Відзив на апеляційну скаргу (подання). Повернення апеляційної скарги (подання). Прийняття апеляційної скарги (подання). Порядок розгляду апеляційної скарги (подання). Межі перегляду справи в апеляційній інстанції. Строк розгляду апеляційної скарги (подання).

54. Повноваження апеляційної інстанції. Підстави для скасування або зміни рішення.

55. Постанова апеляційної інстанції.

56. Перегляд судових рішень у касаційному порядку. Право касаційного оскарження. Касаційна інстанція. Порядок і строк подання касаційної скарги (подання). Форма і зміст касаційної інстанції.

57. Порядок розгляду касаційної скарги (подання). Межі перегляду справи в касаційній інстанції. Строк розгляду касаційної скарги (подання).

58. Повноваження касаційної інстанції. Підстава для скасування або зміни рішення або постанови. Постанова касаційної інстанції. Обов’язковість вказівок, що містяться у постанові касаційної інстанції.

59. Перегляд судових рішень Вищого господарського Суду України Верховним Судом України (право касаційного оскарження, підстави для оскарження, порядок подання касаційної скарги та внесення касаційного подання, порядок перегляду, повноваження Верховного Суду України).

60. Перегляд рішення, ухвали, постанови господарського суду за нововиявленими обставинами.

61. Виконання рішення, ухвали, постанови. Наказ господарського суду і пред’явлення його для виконання.

62. Зміст наказу. Строк для пред'явлення наказу для виконання. Видача дубліката наказу.

63. Відстрочка або розстрочка виконання рішення, зміна способу та порядку виконання рішення, ухвали, постанови. Зупинення виконання судового рішення.

64. Поворот виконання рішення, постанови.

65. Провадження у справах за участю іноземних підприємств і організацій.

66. Третейський розгляд господарських спорів. Закон України "Про міжнародний комерційний арбітраж". Положення про міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України. Положення про Морську арбітражну комісію при Торгово-промисловій палаті України.


Додаток.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 956 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.034 с)...