Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

A.Sinus costodiaphragmaticus pleurae B.Sinus costomediastinalis pleurae A. 8 страница



R. Згасаюче

S. Диференцiйоване

T. Запiзнiле

11. Хворий з нейродермiтом протягомтривалого часу вживав преднiзолон. При обстеженнi в нього виявили пiд-вищення рiвня цукру в кровi. Вплив препарату на яку ланку вуглеводного обмiну призводить до виникнення цьо-го ускладнення?

P. Активацiя глюконеогенезу

Q. Активацiя глiкогеногенезу

R. Посилення всмоктування глюкози в кишечнику

S. Пригнiчення синтезу глiкогену

T. Активацiя розщеплення iнсулiну

12. Для вивчення локалiзацiї бiосинтезубiлка в клiтинах, мишi ввели мiченi амi-нокислоти аланiн та триптофан. Бiля яких органел буде спостерiгатися нако-пичення мiчених амiнокислот?

P. Рибосоми

Q. Гладенька ЕПС

R. Клiтинний центр

S. Лiзосоми

T. Апарат Гольджi

13. У хворого виявили туберкульоз ле-гень. Який антибiотик слiд йому при-значити поряд з iншими протитуберку-льозними засобами?

P. Рiфампiцин

Q. Азiтромiцин

R. Тетрациклiн

S. Левомiцетин

T. Кефзол

14. Запалення барабанної порожни-ни (гнiйний середнiй отит) у хворо-го ускладнилося запаленням комiрок соскоподiбного вiдростка. Через яку стiнку барабанної порожнини потрапив гнiй до комiрок?

P. Задня

Q. Передня

R. Медiальна

S. Латеральна

T. Верхня

15. Для прискорення загоєння рани сли-зової оболонки в ротовiй порожнинi хворому призначено препарат, який яв-ляє собою термостабiльний бiлок, що мiститься у людини в сльозах, слинi, грудному молоцi матерi, а також його


можна виявити в свiжознесеному куря-чому яйцi. Вiдомо, що вiн являє собою фактор природної резистентностi орга-нiзму i має назву:

P. Лiзоцим

Q. Комплемент

R. Iнтерферон

S. Iнтерлейкiн

T. Iманiн

16. Внаслiдок стресу у похилої людинипiдвищився артерiальний тиск. Причи-ною цього є активацiя:

P. Симпато-адреналової системи

Q. Парасимпатичного ядра блукаючого нерва

R. Функцiї щитоподiбної залози

S. Функцiї кори наднирникiв

T. Функцiї гiпофiзу

17. Хворий 20-ти рокiв скаржитьсяна загальну слабкiсть, запаморочення, швидку втомлюванiсть. У кровi: Hb- 80 г/л. Мiкроскопiчно: еритроцити змiне-ної форми. Причиною цього стану мо-же бути:

P. Серпоподiбноклiтинна анемiя

Q. Паренхiматозна жовтяниця

R. Гостра перемiжна порфiрiя

S. Обтурацiйна жовтяниця

T. Хвороба Аддiсона

18. У жiнки 30-ти рокiв хвилиннийоб’єм кровi у станi спокою становить 5 л/хв. Який об’єм кровi проходить у неї через судини легень за 1 хвилину?

P. 5 л

Q. 3,75 л

R. 2,5 л

S. 2,0 л

T. 1,5 л

19. У людини внаслiдок тривалогоголодування швидкiсть клубочкової фiльтрацiї зросла на 20%. Найбiльш вi-рогiдною причиною змiн фiльтрацiї в зазначених умовах є:

P. Зменшення онкотичного тиску пла-зми кровi

Q. Збiльшення системного артерiально-го тиску

R. Збiльшення проникностi ниркового фiльтру

S. Збiльшення коефiцiєнта фiльтрацiї

T. Збiльшення ниркового плазмотоку

20. Пiд час експерименту подразню-ють скелетний м’яз серiєю електри-


Крок 1 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2008 рiк  

чних iмпульсiв. Який вид м’язового ско-рочення буде виникати, якщо кожний наступний iмпульс надходить у перiодi вкорочення попереднього поодинокого м’язового скорочення?

P. Суцiльний тетанус

Q. Зубчастий тетанус

R. Асинхронний тетанус

S. Серiя поодиноких скорочень

T. Контрактура м’яза

21. У пацiєнта, що звернувся до лiка-ря, спостерiгається жовте забарвлення шкiри, сеча темна, кал темно-жовтого кольору. Пiдвищення концентрацiї якої речовини буде спостерiгатися в сирова-тцi кровi?

P. Вiльний бiлiрубiн

Q. Кон’югований бiлiрубiн

R. Мезобiлiрубiн

S. Вердоглобiн

T. Бiлiвердин

22. На прийом до лiкаря звернувся хво-рий з симетричним дерматитом вiдкри-тих дiлянок шкiри. З бесiди з пацiєн-том встановлено, що вiн харчується, в основному, крупами i вживає мало м’я-са, молока та яєць. Дефiцит якого вiта-мiну є провiдним у цього пацiєнта?

P. Нiкотинамiд

Q. Кальциферол

R. Фолiєва кислота

S. Бiотин

T. Токоферол

23. Хворий 46-ти рокiв звернувся до лi-каря зi скаргою на бiль в суглобах, який посилюється напередоднi змiни погоди. У кровi виявлено пiдвищення концен-трацiї сечової кислоти. Посилений роз-пад якої речовини є найвiрогiднiшою причиною захворювання?

P.

Q.

R.

S.

T.

24. У хворої 38-ми рокiв ревматизм вактивнiй фазi. Визначення якого лабо-раторного показника сироватки кровi має дiагностичне значення при данiй патологiї?


P. С-реактивний бiлок

Q. Сечова кислота

R. Сечовина

S. Креатинiн

T. Трансферин

25. Хворий з iнфекцiйним мононукле-озом протягом двох тижнiв приймав глюкокортикостероїднi препарати. На-стала ремiсiя, проте в нього виникло загострення хронiчного тонзилiту. Ре-зультатом якої дiї глюкокортикостеро-їдiв є дане ускладнення?

P. Iмунодепресивна

Q. Протизапальна

R. Протишокова

S. Антиалергiчна

T. Антитоксична

26. Пiд час реєстрацiї ЕКГ хворого з гi-перфункцiєю щитоподiбної залози за-реєстровано збiльшення частоти серце-вих скорочень. Вкорочення якого еле-менту ЕКГ про це свiдчить?

P. Iнтервал R − R

Q. Сегмент P − Q

R. Iнтервал P − Q

S. Iнтервал P − T

T. Комплекс QRS

27. Чоловiку 70-ти рокiв, що хворiєна хворобу Паркiнсона, був призначе-ний препарат леводопа. Через тиждень стан хворого значно покращився. Який механiзм дiї цього лiкарського засобу?

P. Активацiя дофамiнової системи

Q. Гальмування холiнергiчної системи

R. Гальмування гiстамiнергiчної системи

S. Гальмування серотонiнергiчної систе-

ми

T. Активацiя енкефалiнової системи

28. Жiнка 62-х рокiв скаржиться на ча-стий бiль у дiлянцi грудної клiтки та хребта, переломи ребер. Лiкар припу-стив мiєломну хворобу (плазмоцито-му). Який з перерахованих нижче ла-бораторних показникiв буде мати най-бiльше дiагностичне значення?

P. Парапротеїнемiя

Q. Гiперальбумiнемiя

R. Протеїнурiя

S. Гiпоглобулiнемiя

T. Гiпопротеїнемiя

29. Пiд час гри у волейбол спортсмен пi-сля стрибка приземлився на зовнiшнiй край стопи. Виник гострий бiль в го-мiлковостопному суглобi, активнi рухи


Крок 1 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2008 рiк  

в ньому обмеженi, пасивнi - в повно-му обсязi, але болiснi. Потiм розвину-лася припухлiсть у дiлянцi зовнiшньої кiсточки, шкiра почервонiла, стала те-плiшою на дотик. Який вид розладу пе-риферичного кровообiгу розвинувся в даному випадку?

P. Артерiальна гiперемiя

Q. Стаз

R. Емболiя

S. Венозна гiперемiя

T. Тромбоз

30. Хворий надiйшов до стацiонару згострою серцево-судинною недостатнi-стю. Який препарат необхiдно призна-чити хворому в даному випадку?

P. Корглiкон

Q. Дигiтоксин

R. Дигоксин в таблетках

S. Адреналiну гiдрохлорид

T. Амiодарон

31. У хворого з пiдозрою на дифтерiюпiд час бактерiоскопiчного дослiджен-ня мазка з зiву виявленi паличкоподiбнi бактерiї з зернами волютину. Який етi-отропний препарат є препаратом вибо-ру в даному випадку?

P. Протидифтерiйна антитоксична сироватка

Q. Бактерiофаг

R. Дифтерiйний анатоксин

S. Еубiотик

T. Iнтерферон

32. У хворого пiсля видалення жовчно-го мiхура утрудненi процеси всмокту-вання Ca через стiнку кишечнику. При-значення якого вiтамiну буде стимулю-вати цей процес?

P. D 3

Q. P P

R. C

S. B 12

T. K

33. Жiнцi виконана операцiя з приводупозаматкової (трубної) вагiтностi. Гiл-ки яких артерiй має перев’язати хiрург пiд час операцiї?

P. Маткова та яєчникова

Q. Верхня мiхурна та яєчникова

R. Нижня мiхурна та яєчникова

S. Маткова та верхня мiхурна

T. Маткова та нижня мiхурна

34. Дитинi 6-ти мiсяцiв з бронхiтом зро-


блена рентгенограма грудної клiтки. Крiм змiн пов’язаних з бронхами, на R-грамi визначається тiнь вилочкової залози (тимуса). З чим можуть бути по-в’язанi цi змiни?

P. Для цього вiку вказаний стан є варi-антом норми

Q. Є наслiдком бронхiту

R. Є наслiдком неправильного анатомi-чного розташування

S. Є наслiдком запалення вилочкової залози

T. Є наслiдком пухлинного процесу

35. Хворий вiдзначає частi проноси,особливо пiсля вживання жирної їжi, схуднення. Лабораторнi дослiдження показали наявнiсть стеатореї; кал гi-похолiчний. Що може бути причиною такого стану?

P. Обтурацiя жовчних шляхiв

Q. Запалення слизової оболонки тонкої кишки

R. Недостатнiсть панкреатичної лiпази

S. Недостатнiсть панкреатичної фосфо-лiпази

T. Незбалансована дiєта

36. У хворого з гнiйничковими уражен-нями шкiри видiлений збудник, який на кров’яному агарi утворює жовтi коло-нiї округлої форми, середнiх розмiрiв, оточенi зоною гемолiзу. У мазках з ко-лонiй - коки, розташованi скупчення-ми неправильної форми, грампозитив-нi. Видiлена культура оксидазо- i ката-лазопозитивна, ферментує манiт, син-тезує плазмокоагулазу. Який вид збу-дника видiлений?

P. Staphylococcus aureus

Q. Streptococcus agalactiae

R. Streptococcus pyogenes

S. Staphylococcus epidermidis

T. Staphylococcus saprophyticus

37. Чоловiк 65-ти рокiв, який страждаєна подагру, скаржиться на бiль в дiлян-цi нирок. При ультразвуковому обсте-женнi встановлена наявнiсть ниркових каменiв. Пiдвищення концентрацiї якої речовини є найбiльш вiрогiдною при-чиною утворення каменiв у даному ви-падку?

P. Сечова кислота

Q. Холестерин

R. Бiлiрубiн

S. Сечовина

T. Цистин


Крок 1 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2008 рiк  

38. При мiкроскопiї зiскрiбку з язи-ка, забарвленого за Грамом, знайде-нi овальнi, округлi, темно-фiолетового кольору, видовженi ланцюжки клiтин, що брунькуються. Про збудника якого захворювання може йти мова?

P. Кандидоз

Q. Актиномiкоз

R. Стрептококова iнфекцiя

S. Стафiлококова iнфекцiя

T. Дифтерiя

39. Жiнка 44-х рокiв скаржиться на за-гальну слабкiсть, бiль у дiлянцi серця, значне збiльшення маси тiла. Об’єктив-но: обличчя мiсяцеподiбне, гiрсутизм, АТ- 165/100 мм рт.ст., зрiст - 164 см, вага - 103 кг; переважно накопичення жиру на шиї, верхньому плечовому поясi, жи-вотi. Що є основним патогенетичним механiзмом ожирiння у жiнки?

P. Пiдвищення продукцiї глюкокорти-коїдiв

Q. Зниження продукцiї тиреоїдних гор-монiв

R. Пiдвищення продукцiї iнсулiну

S. Зниження продукцiї глюкагону

T. Пiдвищення продукцiї мiнералокор-тикоїдiв

40. Кров, яку взяли у хворого з пiдо-зрою на сепсис, посiяли на цукровий бульйон. У цукровому бульйонi утво-рився придонний осад. При пересiвi на кров’яний агар виросли дрiбнi, прозорi, кулястi колонiї, оточенi зоною гемо-лiзу. У мазку, приготованому з осаду, визначалися грампозитивнi коки, що розташовувалися у виглядi довгих лан-цюжкiв. Якi мiкроорганiзми присутнi у кровi цього хворого?

P. Стрептококи

Q. Мiкрококи

R. Стафiлококи

S. Тетракоки

T. Сарцини

41. Хворий 2 роки тому перенiс опера-цiю резекцiї пiлоричного вiддiлу шлун-ка. Спостерiгається слабкiсть, перiоди-

чна поява темних кiл пiд очима, зади-шка. У кровi: Hb- 70 г/л, ер.- 3, 0 · 1012 /,

КП- 0,7. Якi змiни еритроцитiв у мазках кровi найбiльш характернi для даного стану?


P. Мiкроцити

Q. Мегалоцити

R. Шизоцити

S. Овалоцити

T. Макроцити

42. У пацiєнта цироз печiнки. Дослi-дження якої з перелiчених речовин, що екскретуються з сечею, може характе-ризувати стан антитоксичної функцiї печiнки?

P. Гiпурова кислота

Q. Амонiйнi солi

R. Креатинiн

S. Сечова кислота

T. Амiнокислоти

43. Територiю старого худобомогиль-ника, який не використовувався бiльше 50 рокiв, планується вiдвести пiд жи-тлове будiвництво. Однак дослiдження ґрунту показало наявнiсть життєзда-тних спор збудника особливо небезпе-чного захворювання. Який iз вказаних мiкроорганiзмiв найбiльш вiрогiдно мiг зберегтися у ґрунтi протягом такого тривалого часу?

O. Bacillus anthracis

P. Francisella tularensis

Q. Brucella abortus

R. Yersinia pestis

S. Mycobacterium bovis

44. На розтинi хворого, який багато ро-кiв працював на шахтi i помер вiд хро-нiчної легенево-серцевої недостатно-стi, виявлено, що легенi малоповiтря-нi, значно ущiльненi, склерозованi, вер-хiвки емфiзематозно змiненi, поверхня сiро-чорного кольору, на розрiзi ткани-на легенiв аспiдно-чорного кольору. Вiд якої хвороби настала смерть?

P. Антракоз

Q. Силiкоз

R. Талькоз

S. Азбестоз

T. Алюмiноз

45. У баклабораторiї пiд час мiкро-скопiї мазкiв з харкотиння хворого на хронiчне легеневе захворювання, за-барвлених за Цiлем-Нiльсеном, вияв-ленi червонi палички. Яка властивiсть туберкульозної палички виявлена при цьому?


Крок 1 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2008 рiк  

P. Кислотостiйкiсть

Q. Лугостiйкiсть

R. Спиртостiйкiсть

S. Капсулоутворення

T. Спороутворення

46. Пiд час дослiдження коронарних ар-терiй виявленi атеросклеротичнi бля-шки з кальцинозом, що закривають просвiт судин на 1/3. У м’язi дрiбнi множиннi бiлуватi прошарки сполучної тканини. Як називається процес, вияв-лений у мiокардi?

P. Дифузний кардiосклероз

Q. Тигрове серце

R. Пiсляiнфарктний кардiосклероз

S. Мiокардит

T. Iнфаркт мiокарда

47. Встановлено ураження вiрусом ВIЛТ-лiмфоцитiв. При цьому фермент вi-русу зворотня траскриптаза (РНК-залежна ДНК-полiмераза) каталiзує синтез:

P. ДНК на матрицi вiрусної i-РНК

Q. Вiрусна i-РНК на матрицi ДНК

R. ДНК на вiруснiй р-РНК

S. Вiрусна ДНК на матрицi ДНК

T. i-РНК на матрицi вiрусного бiлка

48. До травматологiчного вiддiленнягоспiталiзовано чоловiка 35-ти рокiв з травмою лiвої кистi. Об’єктивно: рiза-на рана долонної поверхнi лiвої кистi; середнi фаланги II-V пальцiв не згина-ються. Якi м’язи пошкодженi?

P. Поверхневий м’яз-згинач пальцiв

Q. Глибокий м’яз-згинач пальцiв

R. Червоподiбнi м’язи

S. Долоннi мiжкiстковi м’язи

T. Тильнi мiжкiстковi м’язи

49. При гiстологiчному дослiдженнi бi-оптату шкiри виявленi гранульоми, якi складаються з макрофагальних вузли-кiв з наявнiстю лiмфоцитiв та плазма-тичних клiтин. Крiм того, зустрiчаю-ться великi макрофаги з жировими вакуолями, якi мiстять запакованих у виглядi куль збудникiв захворювання (клiтини Вiрхова). Грануляцiйна тка-нина добре васкуляризована. Для якого захворювання характерна описана гра-нульома?


P. Лепра

Q. Туберкульоз

R. Сифiлiс

S. Риносклерома

T. Сап

50. На препаратi яєчника, забарвле-ному гематоксилiном-еозином, визна-чається фолiкул, в якому клiтини фо-лiкулярного епiтелiю розмiщенi в 1-2 шари та мають кубiчну форму, навко-ло овоциту наявна оболонка яскраво-червоного кольору. Назвiть цей фолi-кул:

P. Первинний

Q. Примордiальний

R. Вторинний

S. Зрiлий

T. Атретичний

51. До iнфекцiйної лiкарнi надiйшов па-цiєнт з клiнiчними ознаками енцефалi-ту. В анамнезi - укус клiща. В реакцiї гальмування гемаглютинацiї виявлено антитiла проти збудника клiщового ен-цефалiту в розведеннi 1:20, що не є дi-агностичним. Вкажiть наступнi дiї лi-каря пiсля одержання зазначеного ре-зультату:

P. Повторити дослiдження iз сирова-ткою, взятою через 10 днiв

Q. Дослiдити цю ж сироватку повторно

R. Використати чутливiшу реакцiю

S. Повторити дослiдження з iншим дiагностикумом

T. Вiдхилити дiагноз клiщового енцефа-лiту

52. У чоловiка 40-ка рокiв у дiлянцiшиї виникло почервонiння та набряк шкiри i з часом розвинувся невеликий гнiйник. На розрiзi осередок щiльний, жовто-зеленого забарвлення. В гнiйних масах видно бiлi крупинки. Гiстологi-чно виявлено друзи грибка, плазмати-чнi та ксантомнi клiтини, макрофаги. Який найбiльш вiрогiдний вид мiкозу?

P. Актиномiкоз

Q. Аспергiльоз

R. Кандидоз

S. Споротрихоз

T. Кокцидiомiкоз

53. Тривале вживання деяких лiкар-ських засобiв, що передують вагiтностi, збiльшують ризик народження дитини з генетичними вадами. Як називається ця дiя?


Крок 1 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2008 рiк  

P. Мутагенний ефект

Q. Ембрiотоксичний ефект

R. Тератогенний ефект

S. Фетотоксичний ефект

T. Бластомогенний ефект

54. Пiд час розтину чоловiка, у якогопiсля поранення кiнцiвки виникло три-вале нагноєння рани, i який помер при явищах iнтоксикацiї, знайдено загальне виснаження, зневоднення, бура атро-фiя печiнки, мiокарду, селезiнки, попе-речносмугастої мускулатури та амiлої-доз нирок. Який з перелiчених дiагнозiв найбiльш вiрогiдний?

P. Хронiосепсис

Q. Септикопiємiя

R. Септицемiя

S. Хвороба Чорногубова

T. Бруцельоз

55. Жiнка 19-ти рокiв, хвора на первин-ний сифiлiс, отримує комплексну те-рапiю, до складу якої входить натрiєва сiль бензилпенiцилiну. Вкажiть механi-зм дiї цього препарату:

P. Блокада синтезу петдидоглiканiв мiкробної оболонки

Q. Блокада синтезу бiлкiв цитоплазми

R. Блокада тiолових груп ензимiв

S. Блокада синтезу РНК

T. Блокада синтезу ДНК

56. У жiнки через 6 мiсяцiв пiсля по-логiв розвинулася маткова кровотеча. Пiд час гiнекологiчного обстеження у порожнинi матки виявлена тканина темно-червоного кольору з множинни-ми порожнинами, що нагадує "губку". Пiд час мiкроскопiчного дослiдження пухлини у лакунах кровi виявленi ати-повi свiтлi епiтелiальнi клiтини Ланг-ханса та гiгантськi клiтини синцитiо-трофобласта. Яка це пухлина?

P. Хорiонепiтелiома

Q. Плоскоклiтинний незроговiлий рак

R. Аденокарцинома

S. Фiбромiома

T. Мiхуровий занос

57. У тварини з недостатнiстю аорталь-них клапанiв розвинулась гiпертрофiя лiвого шлуночка серця. В окремих його дiлянках визначаються локальнi кон-трактури. Накопичення якої речовини в мiокардiоцитах обумовило контра-ктури?


P. Кальцiй

Q. Калiй

R. Молочна кислота

S. Вуглекислий газ

T. Натрiй

58. У дiвчинки дiагностований адрено-генiтальний синдром (псевдогермафро-дитизм). Надмiрна секрецiя якого гор-мону наднирникiв обумовила дану па-тологiю?

P. Андроген

Q. Естроген

R. Альдостерон

S. Кортизол

T. Адреналiн

59. Пiд час гiстологiчного дослiдженнятимуса чоловiка 40-ка рокiв, визначе-но зменшення частки паренхiматозних елементiв залози, збiльшення частки жирової та пухкої сполучної тканини, збагачення її тимусними тiльцями при незмiннiй загальнiй масi органу. Як зве-ться таке явище?

P. Вiкова iнволюцiя

Q. Акцидентальна iнволюцiя

R. Гiпотрофiя

S. Дистрофiя

T. Атрофiя

60. При обстеженнi хворого 70-ти рокiввиявлено iнсулiнонезалежний цукро-вий дiабет. Який препарат доцiльно призначити хворому?

P. Глiбенкламiд

Q. Iнсулiн

R. Мерказолiл

S. Паратiреоїдин

T. Кортизон

61. Охолодження тiла людини у водi ви-никає значно швидше, нiж на повiтрi. Який шлях тепловiддачi у водi значно ефективнiший?

P. Теплопроведення

Q. Конвекцiя

R. Тепловипромiнювання

S. Випаровування поту

T. -

62. У бактерiологiчнiй лабораторiї про-водиться дослiдження м’ясних консер-вiв на вмiст ботулiнiчного токсину. Для цього дослiднiй групi мишей ввели екс-тракт iз дослiджуваного матерiалу та антитоксичну протиботулiнiчну сиро-ватку типiв А, В, Е; контрольнiй групi мишей ввели екстракт без протиботу-





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 451 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.039 с)...