Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Змістовий модуль 2. Науково-практичні проблеми забезпечення екобезпеки в Україні



Тема 6. Проблеми правового регулювання та забезпечення екобезпеки у процесі здійснення господарської та іншої діяльності

Поняття екологічної безпеки в процесі здійснення господарської та іншої діяльності: юридична природа та ознаки.

Юридичні імперативи та пріоритети забезпечення екологічної безпеки у процесі здійснення господарської та іншої діяльності.

Правові форми забезпечення екологічної безпеки у процесі здійснення господарської та іншої діяльності.

Правові засади забезпечення екологічних вимог в процесі планування господарської діяльності. Правове забезпечення екологічних вимог в процесі проектування промислових об’єктів. Правове забезпечення екологічних вимог в процесі введення в експлуатацію промислових об’єктів.

Організаційно-правові та законодавчі засади забезпечення екологічної безпеки при плануванні, будівництві та експлуатації об’єктів підвищеної небезпеки.

Декларування безпеки об’єктів підвищеної небезпеки та ідентифікація небезпечних факторів. Паспортизація об’єктів підвищеної небезпеки.

Система зобов’язань осіб, які здійснюють екологічно небезпечні види діяльності та експлуатують екологічно небезпечні об’єкти.

Поняття екологічної безпеки в сільському господарстві. Правові засади забезпечення екологічної безпеки в сільському господарстві. Суб'єкти забезпечення екологічної безпеки у сільському господарстві: поняття, види та повноваження. Правові засади забезпечення екологічної безпеки в процесі меліорації земель. Способи та методи забезпечення екологічної безпеки при здійсненні товарного сільськогосподарського виробництва. Правові засади поводження з пестицидами та агрохімікатами. Проблеми створення дієвих правових моделей поводження з пестицидами та агрохімікатами та власності на них.

Тема 7. Організаційно-правові засади забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України

Поняття та правові ознаки екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України. Юридична природа екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України. Особливості механізму організаційно-правового забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України. Правові аспекти екологічних ризиків при плануванні та забудові міст України. Організаційно-функціональне забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України. Система органів управління в сфері забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України. Основні функції управління в сфері забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України.

Правові аспекти утримання та охорони зелених насаджень населених пунктів України.

Юридична відповідальність в галузі організаційно-правового забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України.

Правові аспекти участі громадськості у прийнятті рішень щодо забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України.

Тема 8. Проблеми правового забезпечення екобезпеки при поводженні з небезпечними речовинами

Проблеми законодавчого визначення джерел екологічної небезпеки. Теорії небезпечної речовини та діяльності.Проблеми законодавчого визначення «небезпечна речовина» та формування обґрунтованої класифікації небезпечних речовин.Поняття, сучасна правова природа та види організаційно-правових форм поводження з небезпечними речовинами.Проблеми класифікації та правової актуалізації переліку небезпечних речовин, що перевозяться різними видами транспорту. Еколого-правові проблеми міжнародного трансферу технологій.Проблеми забезпечення екологічної безпеки при поводженні з радіоактивними речовинами.

Юридичне визначення та ознаки відходів, їх розмежування з іншими суміжними поняттями.

Проблеми сучасних організаційно-правових форм поводження з відходами та їх відповідність класифікації відходів. Правові вимоги до власників відходів, а також місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо забезпечення екологічної безпеки.

Правові засади дозвільної системи у сфері поводження з відходами. Ліцензування операцій поводження з небезпечними відходами.

Збирання, заготівля та використання окремих видів відходів як вторинної сировини у механізмі правового забезпечення екологічної безпеки.

Правові засади здійснення контролю, нагляду та експертиз у сфері поводження з відходами. Державний облік, ведення реєстрів, паспортизація, моніторинг та інформаційне забезпечення у сфері поводження з відходами як засоби забезпечення екологічної безпеки. Застосування запобіжних заходів у сфері поводження з відходами як елемент механізму правового забезпечення екологічної безпеки громадян. Технічне регулювання як засіб забезпечення екологічної безпеки у сфері поводження з відходами. Правові засади стандартизації та нормування у сфері поводження з відходами.

Тема 9. Проблеми правового забезпечення харчової, біологічної та генетичної безпеки як складових екологічної безпеки

Поняття, ознаки та критерії харчової, біологічної, генетичної та фармацевтичної безпеки.

Проблеми екологічної безпеки та якості продуктів харчування як об’єкта правового регулювання. Правові засоби захисту права громадян на безпеку продуктів харчування (внутрішню екологічну безпеку) у разі порушення вимог екологічної безпеки.

Проблеми впровадження системи управління якістю та систем екологічного управління у сфері забезпечення якості та екологічної безпеки продуктів харчування. Правові проблеми здійснення державного контролю у сфері забезпечення якості та екологічної безпеки продуктів харчування. Правові проблеми дозвільної системи у сфері поводження з продуктами харчування, які містять ГМО. Правові проблеми маркування продуктів харчування, які містять ГМО та виготовлення без застосування ГМО. Проблеми міжнародно-правового регулювання поводження з ГМО.

Правове поняття біологічної безпеки як складової екологічної безпеки. Правове регулювання забезпечення біобезпеки при здійсненні генетично-інженерної діяльності в Україні. Еколого-правові проблеми поводження з генетично модифікованими організмами.

Правове забезпечення екологічної безпеки у сфері виробництва, проведення випробувань та застосування лікарських засобів.

Зародження трансплантології як науки в Україні і державах Європи (друга половина ХІХ – початок ХХ століть). Розвиток трансплантології в період існування СРСР та в пострадянський період в Україні. Юридичні аспекти трансплантології. Межі допустимої трансплантології.

Еколого-правові та біомедичні проблеми трансплантології. Екологічні проблеми ймовірні при створенні трансгенних тварин в якості донорських органів. Правові проблеми пересадки органів тварин людині. Правові проблеми клонування людини з метою одержання донорських органів.

Правові аспекти можливих наслідків втілення в клінічну практику нових способів тривалого зберігання пересаджених органів. Правові проблеми подальшого розвитку трансплантології.

Тема 10. Проблеми правового забезпечення екобезпеки на екологічно небезпечних територіях та об’єктах

Поняття правового режиму екологічно небезпечних територій та об’єктів. Види правових режимів екологічно небезпечних територій та об’єктів. Особливості правових режимів екологічно небезпечних територій та об’єктів у залежності від ступеня екологічного ризику.

Правовий режим зон надзвичайних екологічних ситуацій. Правовий режим зони екологічної катастрофи. Правовий режим зони підвищеної екологічної небезпеки. Законодавчі засади оголошення окремих територій зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Юридична природа «зони екологічного лиха». Проблеми встановлення правового режиму екологічно небезпечних територій та об’єктів.

Правові засади захисту населення і територій за надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Поняття захисту населення і територій за надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Єдина державна система органів виконавчої влади з питань запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру. Система аварійно-рятувальних служб і їх повноваження в сфері захисту населення і територій за надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Повноваження Державної служби медицини катастроф в сфері захисту населення і територій за надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Повноваження інших органів у сфері захисту населення і територій за надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру (Комісії прогнозу землетрусів та оцінки сейсмічної небезпеки, Державної служби моніторингу довкілля, Системи гідрометеорологічних і геофізичних спостережень, тощо).

Запобіжні заходи та заходи реагування на надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру. Ліквідаційні заходи в межах зон надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Особливості правового статусу осіб, постраждалих внаслідок дії надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру.

Законодавчі та нормативно-правові засади правового статусу громадян, потерпілих від наслідків прояву екологічної небезпеки. Порядок визначення правового статусу громадян, потерпілих від наслідків прояву екологічної небезпеки. Зміст правового статусу громадян, потерпілих від наслідків прояву екологічної небезпеки. Гарантії реалізації прав громадян, потерпілих від наслідків прояву екологічної небезпеки. Форми та методи захисту порушених прав громадян, потерпілих від наслідків прояву екологічної небезпеки.

.....





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 280 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...