Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Змістовий модуль 1



Тема 1. Світоглядні та науково-методологічні проблеми формування права екологічної безпеки. Правові засади забезпечення екологічної безпеки.

Основні засади державної екологічної політики. Місце екологічної безпеки в екологічній політиці держави.

Історичні та соціально-економічні передумови правового забезпечення екологічної безпеки. Розвиток юридичної думки про екологічну безпеку. Доктрини щодо формування і становлення права екологічної безпеки.

Об'єктивні та суб’єктивні фактори формування права екологічної безпеки України: проблеми та перспективи. Системоутворюючі чинники формування права екологічної безпеки.

Поняття екологічної безпеки та його відображення в законодавстві. Доктринальні підходи щодо визначення екологічної безпеки в спеціальній та еколого-правовій літературі.

Правовідносини в галузі екологічної безпеки: поняття, особливості, види, суб'єктний, об’єктний склад і зміст, підстави виникнення, зміни та припинення екологічно небезпечної діяльності за чинним законодавством.

Проблеми визначення та класифікації екологічного ризику у правовідносинах екологічної безпеки. Поняття, основні ознаки та визначення ризику в праві екологічної безпеки.

Місце права екологічної безпеки у системі екологічного права. Принципи формування права екологічної безпеки.

Поняття та характеристика функцій права екологічної безпеки. Класифікація функцій права екологічної безпеки. Антропозахисні функції права екологічної безпеки. Нормативно-регулюючі функції права екологічної безпеки. Культурно-просвітницькі функції права екологічної безпеки. Правозахисні функції права екологічної безпеки. Інформаційно-пізнавальні функції права екологічної безпеки.

Система та структура права екологічної безпеки як навчальної дисципліни, галузі науки і права.

Місце нормативно-правового регулювання екологічної безпеки в системі екологічного законодавства України. Співвідношення законодавства про екологічну безпеку із екологічним законодавством. Проблеми законодавчої регламентації та реалізації в Україні екологічної складової концепції сталого розвитку.

Форми об’єктивації права екологічної безпеки національного та транснаціонального рівня та їх співвідношення. Відтворення інтересів у праві екологічної безпеки.Проблеми кодифікації законодавства у галузі забезпечення екологічної безпеки. Міжнародні конвенції і договори ООН у галузі екологічної безпеки. Нормативно-правове регулювання Ради Європи і Європейського Союзу у галузі екологічної безпеки.

Проблеми гармонізації законодавства України в галузі екологічної безпеки із міжнародно-правовими нормами і принципами. Співвідношення гармонізації, оптимізації та імплементації законодавства у сфері екологічної безпеки. Механізм гармонізації законодавства у сфері екологічної безпеки.

Особливості правового забезпечення регіональної екологічної безпеки.

Тема 2.. Право громадян на екологічну безпеку

Поняття, сутність і зміст права громадян на екологічну безпеку. Право громадян на екологічну безпеку в системі екологічних прав громадян. Об'єкт права громадян на екологічну безпеку. Суб‘єкти права на екологічну безпеку.

Правове регулювання реалізації права громадян на екологічну безпеку.

Конституційні засади права громадян на екологічну безпеку. Законодавче забезпечення права громадян на екологічну безпеку. Нормативно-правове регулювання у механізмі забезпечення права громадян на екологічну безпеку.

Охорона і захист права громадян на екологічну безпеку. Проблеми реалізації та захисту права громадян на екологічну безпеку. Поняття та характеристика юридичних гарантій реалізації та захисту права громадян на екологічну безпеку. Види юридичних гарантій реалізації та захисту права громадян на екологічну безпеку.

Способи захисту права громадян на екологічну безпеку. Доюрисдикційні гарантії реалізації та захисту права громадян на екологічну безпеку. Юрисдикційні гарантії реалізації та захисту права громадян на екологічну безпеку.

Міжнародно-правові аспекти права на екологічну безпеку.

Тема 3. Організаційно-правові форми забезпечення екологічної безпеки

Теоретичні засади структурно-правової організації управління та регулювання у сфері забезпечення екологічної безпеки. Організаційно-правові форми забезпечення екологічної безпеки в системі регулювання екологічної безпеки. Поняття та класифікація організаційно-правових форм забезпечення екологічної безпеки.

Поняття та види державного управління та регулювання в сфері забезпечення екологічної безпеки в Україні. Співвідношення понять державного управління та регулювання в сфері забезпечення екологічної безпеки в Україні.

Органи загальної та спеціальної компетенції державного управління та регулювання у сфері забезпечення екологічної безпеки та їх повноваження. Правові засади становлення Єдиної державної системи органів виконавчої влади з питань запобігання і реагування на надзвичайні екологічні ситуації.

Функціонально-правове забезпечення екологічної безпеки. Екологічна експертиза в сфері забезпечення екологічної безпеки.

Гарантуюча роль організаційно-правових форм забезпечення екологічної безпеки. Держава та її інституції як організаційно-правові гарантії забезпечення екологічної безпеки. Поєднання державного і громадського управління у галузі екологічної безпеки.

Правові форми здійснення контролю у галузі екологічної безпеки. Організаційно-правові механізми здійснення контролю у галузі екологічної безпеки. Заходи реагування контролюючих органів на порушення законодавства про екологічну безпеку.

Тема 4. Правові заходи забезпечення екологічної безпеки

Правові форми та проблеми реалізації права на екологічну інформацію. Правовий порядок вільного доступу до екологічної інформації. Порядок одержання екологічної інформації за інформаційним запитом. Охорона і захист права на екологічну інформацію.

Стан розвитку інституту юридичної відповідальності у галузі забезпечення екологічної безпеки. Новації інституту юридичної відповідальності галузі забезпечення екологічної безпеки, обумовлені екологічним ризиком. Держава у відносинах юридичної відповідальності галузі забезпечення екологічної безпеки.

Характер та рівні реалізації юридичної відповідальності у галузі забезпечення екологічної безпеки. Особливості правовідносин юридичної відповідальності у галузі забезпечення екологічної безпеки.

Механізм реалізації позитивної юридичної відповідальності у галузі забезпечення екологічної безпеки. Застосування ретроспективної юридичної відповідальності у галузі забезпечення екологічної безпеки.

Види юридичної відповідальності у галузі забезпечення екологічної безпеки. Ефективність адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення у галузі екологічної безпеки. Проблеми дисциплінарної відповідальності в галузі екологічної безпеки. Особливості цивільно-правової відповідальності за порушення законодавства про екологічну безпеку. Проблеми способів (методів) компенсації шкоди за екологічним законодавством.

Роль судової практики в удосконаленні юридичної відповідальності за порушення вимог законодавства про екологічну безпеку.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 373 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...