Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні поняття та терміни. Бюджетне планування - це комплекс організаційно-технічних, методичних заходів із визначення доходів та видатків бюджетів у ході їх складання та затвердження



Бюджетне планування - це комплекс організаційно-технічних, методичних заходів із визначення доходів та видатків бюджетів у ході їх складання та затвердження, що здійснюється з метою забезпечення сталого економічного зростання та проведення цілеспрямованої соціальної політики держави.

Державне прогнозування економічного і соціального розвитку - науково обґрунтоване передбачення напрямів розвитку країни, окремих галузей економіки або окремих адміністративно-територіальних одиниць, можливого стану економіки та соціальної сфери в майбутньому, а також альтернативних шляхів і строків досягнення параметрів економічного і соціального розвитку.

Державна програма економічного та соціального розвитку - документ, що визначає цілі та пріоритети соціально-економічного розвитку, та описує засоби і шляхи їх досягнення.

Державні цільові програми - це програми, що націлені на розв'язання найбільш гострих проблем певних галузей промисловості чи одиниць адміністративного поділу.

Методологія планування та прогнозування - це сукупність методів, прийомів і принципів, які застосовуються при здійсненні передпланових досліджень та аналізу, розробки та формування бюджетів на всіх рівнях господарювання, виходячи з основних напрямів соціально-економічної політики на даному етапі.

Методи планування - це система засобів розробки, обґрунтування, взаємоузгодження й оптимізації планових завдань і показників.

Програма економічного і соціального розвитку - документ, в якому визначаються цілі та пріоритети економічного і соціального розвитку, засоби та шляхи їх досягнення, формується взаємоузгоджена і комплексна система заходів органів законодавчої і виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, спрямованих на ефективне розв'язання проблем економічного і соціального розвитку, а також характеризуються очікувані зміни у стані економіки та соціальної сфери.

Прогнозні та програмні документи економічного і соціального розвитку - документи, що відповідають вимогам законодавства України і відображають прогнози та програми економічного і соціального розвитку.

Програмно-цільовий метод - використовується при фінансуванні окремих державних програм соціального й економічного розвитку.

Програмно-цільовий метод складання бюджету - це згрупування різних бюджетних витрат в окремі програми таким чином, щоб кожна стаття була закріплена за певним видом програми.

Програма - це комплекс взаємопов'язаних заходів, спрямованих на досягнення єдиної мети, виконання якої пропонується і здійснюється розпорядником бюджетних коштів відповідно до покладених на нього функцій.

Оцінка програм - це процес розгляду результатів виконання програми, під час якого визначається, наскільки ефективною була програма, тобто наскільки були досягнуті заплановані цілі.

Паспорт бюджетної програми - це документ, що визначає суму коштів, необхідних для виконання бюджетної програми; законодавчі підстави її реалізації; мету, завдання, напрями діяльності, відповідальних виконавців, результативні показники та інші характеристики бюджетної програми, на підставі якого здійснюється контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів і аналіз виконання бюджетної програми.

Результативні показники - кількісні та якісні показники, які характеризують результати виконання бюджетної програми і підтверджуються статистичною, бухгалтерською та іншою звітністю і які дають можливість здійснити оцінку використання коштів.

Середньострокове бюджетне планування - це визначення головними розпорядниками бюджетних коштів на підставі бюджетної стратегії КМУ плану діяльності на середньостроковий період та обсягу не­обхідних коштів для досягнення поставлених цілей.

Учасники державного прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку - органи державної влади, які розробляють, затверджують і здійснюють прогнозні та програмні документи економічного і соціального розвитку, а саме: КМУ, уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань економічної політики, Рада міністрів АРК, місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування.


Питання для самопідготовки та самоконтролю

1. Дайте визначення бюджетному процесу. Яким документом регламентується бюджетний процес в Україні?

2. Охарактеризуйте основні законодавчі акти, які регламентують організацію бюджетного процесу в У країні.

3. Назвіть учасників бюджетного процесу.

4. Охарактеризуйте шість етапів загального процесу управління бюджетом.

5. Окресліть задачі, які вирішує бюджетний процес.

6. Які фактори визначають якість бюджетного процесу на стадії підготовки проекту бюджету?

7. Які фактори визначають якість бюджетного процесу на стадії розгляду та затвердження бюджету?

8. Які фактори визначають якість бюджетного процесу на стадії виконання бюджету?

9. Дайте визначення бюджетного періоду.

10. Назвіть основні шляхи підвищення якості бюджетного процесу.

11. Дайте визначення бюджетному плануванню.

12. Назвіть основні задачі бюджетного планування.

13. Охарактеризуйте нормативну базу регулювання процесу бюджетного планування.

14. Охарактеризуйте основні принципи бюджетного планування.

15. За якою схемою здійснюється бюджетне планування в Україні?

16. Охарактеризуйте методи бюджетного планування.

17. Окресліть недоліки методу коефіцієнтів як методу бюджетного планування.

18. Окресліть характерні риси нормативного методу бюджетного планування.

19. Охарактеризуйте балансовий метод бюджетного планування.

20. Охарактеризуйте програмно-цільовий метод бюджетного планування, його сутність.

21. Окресліть переваги програмно-цільового методу бюджетного планування.

22. Дайте визначення терміну" бюджетна програма".

23. Назвіть характерні риси бюджетної програми.

24. Назвіть елементи формування бюджетної програми.

25. Окресліть мету та задачі" бюджетної програми".

26. Надайте визначення напрямів діяльності та конкретних виконавців, як елементів формування бюджетної програми.

27. Охарактеризуйте показники ефективності бюджетної програми.

28. Охарактеризуйте підготовчу роботу, яка передує складанню проекту бюджету.

29. Назвіть основні макроекономічні показники, які використовуються при складанні проекту бюджету.

30. Які зміни, внесені Бюджетним кодексом в бюджетний процес, підвищили його якість?

31. Охарактеризуйте організаційні заходи складання проекту бюджету.

32. Визначте етапи і терміни складання Державного бюджету України.

33. Охарактеризуйте процес розгляду і затвердження Державного бюджету України.

34. Які показники мають бути прийняті в обов'язковому порядку при другому читанні проекту Державного бюджету України?

35. Які обмеження застосовуються при виконанні видаткової частини бюджету у випадку невчасного прийняття ЗУ "Про Державний бюджет" на поточний рік?

36. Охарактеризуйте зміст та структуру ЗУ "Про Державний бюджет".

Література

[1], [2], [10], [44], [50].


Тема 5. Виконання бюджету

Лекція 1. ПЛАТІЖНА СИСТЕМА ВИКОНАННЯ БЮДЖЕТУ

План

1. Платіжна система виконання бюджету.

Мета лекції: засвоєння знань щодо організації виконання бюджету за доходами та видатками за допомогою платіжної системи.

Лекція 2. ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ БЮДЖЕТУ

План

1. Виконання бюджету за доходами.

2. Виконання бюджету за видатками.

Мета лекції: засвоєння знань щодо порядку виконання бюджету за доходами і видатками.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 288 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...