Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розгляд проекту закону про Державний бюджет у першому читанні



Перше читання проекту закону про Державний бюджет починається з доповіді Голови Комітету ВРУ з питань бюджету про Висновки і пропозиції до проекту Закону, які голосуються в цілому. Якщо не прийняте позитивне рішення, то голосування відбувається постатейно. Схвалені Верховною Радою висновки і пропозиції приймають статус Бюджетних висновків, схвалення яких вважається прийняттям проекту Закону у першому читанні. Відповідно до Бюджетного кодексу проект Закону про Державний бюджет в першому читанні приймається не пізніше 20 жовтня.

Після прийняття проекту в першому читанні КМУ у двотижневий термін (до 3 листопаду) доопрацьовує проект відповідно до Бюджетних висновків. Доопрацьований проект містить статті та показники, запропоновані КМУ в першому читанні або схвалені Бюджетними висновками ВРУ.

Якщо КМУ подає нові статті на розгляд, то до них додається обґрунтування їх необхідності. Це може бути у випадках, коли основні макропоказники економічного і соціального розвитку, покладені в основу проекту, змінилися на час розгляду (з 15 вересня) в другому читанні більш ніж на два відсотки.

Комітет ВРУ з питань бюджету протягом трьох днів (до 3 листопаду) готує висновки щодо розгляду проекту Закону у другому читанні.

Друге читання розпочинається з доповіді Міністра фінансів і завершується не пізніше 20 листопада року, що передує плановому. Голова Комітету ВРУ з питань бюджету доповідає висновки Комітету ВРУ з питань бюджету щодо врахування КМУ Бюджетних висновків ВРУ при підготовці проекту Закону до другого читання.

Якщо КМУ подає проект бюджету, в якому передбачено дефіцит, то в першу чергу затверджується граничний розмір дефіциту з подальшим постатейним прийняттям проекту бюджету.

В обов'язковому порядку в другому читанні затверджуються наступні показники:

1) загальний обсяг дефіциту / профіциту;

2) доходи і видатки Державного бюджету;

3) розмір мінімальної заробітної плати та рівень забезпечення прожиткового мінімуму;

4) обсяги міжбюджетних трансфертів;

5) статті, що сприяють формуванню місцевих бюджетів.

Ці статті не підлягають розгляду у третьому читанні.

Усі інші статті, які не були прийняті у другому читанні, переносяться на розгляд у третьому читанні.

Комітет ВРУ із питань бюджету до 25 листопада доопрацьовує проект закону про Державний бюджет і виносить його на розгляд Верховної Ради України у третьому читанні. Третє читання починається з доповіді Голови Комітету ВРУ з питань бюджету та співдоповіді Міністра фінансів. Проект закону голосується за статтями, не прийнятими у другому читанні, і в цілому.

Закон про Державний бюджет приймається ВРУ до 1 грудня року, що передує плановому. Про введення в дію Закону ВРУ приймає Постанову, проект якої готується Урядом.

Після прийняття проект Закону протягом двох тижнів розглядається Президентом. У разі підписання Президентом, Закон набуває чинності.

У разі неприйняття Закону до 1 грудня поточного року ВРУ приймає Постанову про порядок фінансування невідкладних витрат до затвердження Закону. У цьому випадку КМУ відповідно до статті 46 Бюджетного кодексу має право здійснювати витрати Державного бюджету з наступними обмеженнями:

1) витрати здійснюються тільки на цілі, що визначені одночасно у законах про Державний бюджет на попередній та наступний бюджетні періоди;

2) щомісячні витрати не повинні перевищувати 1/12 обсягу витрат, визначених Законом на попередній бюджетний рік;

3) позики здійснюються тільки з метою погашення основної суми державного боргу;

4) до прийняття Закону фінансування капітальних витрат заборонено, крім випадків, пов'язаних з введенням надзвичайного стану, екологічної ситуації;

5) до прийняття Закону податки і збори справляються відповідно до Закону на попередній бюджетний період та інших нормативно-правових актів.

Відповідно до положень Бюджетного кодексу [2] прийняття Державного бюджету на відповідний бюджетний період з дефіцитом дозволяється у разі наявності обґрунтованих джерел його фінансування.

Оборотна касова готівка - частина залишку коштів загального фонду відповідного бюджету, яка формується на початок планового бюджетного періоду з метою покриття тимчасових касових розривів.

Після набуття сили Закону (після підписання Президентом) починається його виконання всіма учасниками бюджетного процесу відповідно до їх повноважень.

За поданням осіб та органів, які мають право законодавчої ініціативи, протягом бюджетного періоду до Закону можуть бути внесені зміни і доповнення. Спочатку вони розглядаються комісіями, до компетенції яких належать запропоновані зміни, а потім постійною комісією з питань бюджету, яка готує відповідне рішення. Жодний закон, що впливає на зменшення доходів або збільшення видатків бюджету поточного року, не може бути прийнятий в цілому ВРУ, якщо відповідні поправки не будуть внесені до Закону про Державний бюджет на поточний рік.

Закон України "Про Державний бюджет України" приймається щорічно і діє на протязі бюджетного року. Він складається з шістьох частин:

І - Загальні положення.

ІІ - Доходи Державного бюджету.

ІІІ - Державний борг та фінансування Державного бюджету.

ІV - Видатки та кредитування Державного бюджету.

V - Взаємовідносини Державного бюджету та місцевих бюджетів.

VI - Прикінцеві положення.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 265 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...