Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фінансова система Японії



Японія – високорозвинена країна, технологічного прогресу та інновацій. Склад фінансової системи:

1) бюджет центрального уряду;

2) місцеві бюджети;

3) спеціальні фонди;

4) фінанси підприємств і корпорацій державного сектору.

Бюджетна система – дворівнева, включає державний і місцевий рівень. Дохідна частина бюджету формується за рахунок податкових та неподаткових (значних) надходжень. Ставки податків переважно прогресивні, основними податками є прибутковий податок з громадян, податок на прибуток підприємств, податок на дивіденди, непрямий податок на споживання, відрахування на соціальні заходи, муніципальні податки.

У Японії відбувся перехід до японської моделі суспільного добробуту, основними рисами якої є:

1) мінімальні суспільні асигнування на вирішенні соціальних проблем;

2) свобода індивідуумів та гарантія мінімального доходу кожному;

3) принцип “справедливого розподілу” суспільних благ.

Особливість Японії – це наявність крім бюджетного фінансування державних потреб, паралельної державної системи фінансування економічних проектів із залученням позабюджетних коштів так званого Інвестиційного бюджету.

Розвинена система соціальних фондів забезпечує пенсійне страхування та різного роду допомоги. Це Фонди фінансових корпорацій та Фонди спеціальних банків.

Місцеві бюджети формують свої доходи за рахунок власних податкових надходжень, відрахувань від загальнодержавних податків, дотацій держави на здійснення загальнонаціональних заходів і неподаткові надходження –позики.

З метою перерозподілу фінансових ресурсів у межах різних територій створена спеціальна установа - Фонд фінансового вирівнювання у складі бюджету центрального уряду за рахунок відрахувань від загальнодержавних податків.

Державний сектор економіки Японії незначний, головним чином представлений підприємствами інфраструктури, до них відносяться казенні підприємства. Муніципальними підприємствами є міський транспорт, школи, лікарні, будівництва і експлуатації муніципального житла.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1154 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...