Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фінансова система США



Сполучені Штати Америки (США) – федеративна республіка, у складі якої 50 штатів, федеральний округ Колумбія та низка островів. Фінансова система США складається із:

1) фінансів федерацій, що включають федеральний бюджет, бюджет округу Колумбія, спеціальні фонди федерального рівня, фінанси державних підприємств;

2) фінансів 50 штатів, кожен з яких має власний бюджет, спеціальні фонди та фінанси підприємств, які є у власності штату;

3) місцевих фінансів, до яких входять місцеві бюджети (графств та інших місцевих адміністративних одиниць, серед яких округи, муніципалітети, міста), фінанси комунального господарства, різноманітні централізовані фонди.

Таким чином, у складі бюджетної системи США існує три бюджетні рівні – федеральний, бюджети штатів, місцеві бюджети. У рамках бюджетної системи існують дотації та бюджетні відрахування для регулювання дохідної частини бюджетів нижчих ланок.

Фінансовій системі США характерна висока автономність, тобто самостійність кожної ланки у здійсненні бюджетної та податкової політики. Рівень перерозподілу ВВП через державні фінанси складає біля 30%.

Бюджетний рік США складає 1 жовтня – 30 вересня. Стадіями бюджетного процесу є:

1) розробка президентського проекту бюджету;

2) робота Конгресу над бюджетом;

3) виконання бюджету.

Федеральний (державний) бюджет США складається з двох частин: власне урядового бюджету (з нього фінансуються національні економічні та соціальні програми) та довірчих траст-фондів (соціальні і пенсійні фонди, що мають цільовий характер і забезпечують функціонування інфраструктури – автодороги, аеродроми, електростанції). Федеральний бюджет є дефіцитним, загальний розмір державного боргу США становить 65%ВВП. Основним джерелом наповнення бюджетів різних рівнів є податкові надходження, причому вони поділяються на федеральні (на доходи фізичних осіб, відрахування до соціальних фондів, податок на прибуток корпорацій, акцизи, податки на подарунки і спадок, мито), рівня штатів та місцеві.

Державний сектор у США найменший за часткою з усіх розвинених країни, присутній у науці, освіті, охороні здоров’я, енергетиці, транспорті, пошті, послуг.

Місцеві бюджети США менші за федеральний, але рівень місцевого оподаткування значний; наповнюються податками: прибутковим з населення (прогресивна шкала), на прибуток корпорацій, податку з продажів, на майно, видобуті корисні копалини, зі спадщини, деякі акцизи. Місцеві бюджети мають чіткі обмеження щодо свого дефіциту. Формами державних та муніципальних запозичень є емісія облігацій штатів і муніципальних облігацій, які без обмежень обертаються на ринку.

Однією з форм фінансових зв’язків між центральним урядом та місцевими органами влади є міжбюджетне вирівнювання, що представлено системою бюджетних грантів: цільових умовних та безумовних фінансових допомог. Цільова фінансова допомога надається у вигляді блоків-грантів та категоріальних грантів. Блоки-гранти – це федеральні субсидії, надані штатам та місцевим органам влади для використання у передбачених сферах (охорона здоров’я, зайнятість, житлове будівництво). Категоріальні гранти надаються на фінансування конкретних проектів.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 3188 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...