Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Суть і функції міжнародних фінансів



Як економічна категорія, міжнародні фінанси – сукупність відносин, опосередкованих рухом валютно-фінансових потоків, що виникають у процесі перерозподілу фінансових ресурсів і капіталу у сфері світового господарства через дію:

ð ринкового механізму (міжнародний фінансовий ринок в усіх його видах);

ð неринкового механізму (фінанси міжнародних організацій, міжнародних фінансових інституцій, транснаціональних корпорацій, інших суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності).

Суб’єктами міжнародних фінансових відносин є держави, міжнародні організації, міжнародні фінансові інституції, юридичні особи, серед яких особливе місце займають транснаціональні корпорації, транснаціональні банки, фінансово-кредитні інститути, біржі та фізичні особи.

За зовнішньою формою прояву, міжнародні фінанси – це розгалужена система валютно-фінансових потоків, що виникають між суб’єктами міжнародних фінансів. Валюта – це грошові кошти, формування і використання яких прямо чи опосередковано пов’язано із зовнішньоекономічною діяльністю.

За матеріально-речовим втіленням, міжнародні фінанси – фонди фінансових ресурсів, які утворюються в результаті перерозподільних відносин та використовуються для забезпечення безперервного відтворення на світовому рівні і задоволення суспільних потреб, що мають міжнародного значення.

З інституційного погляду, міжнародні фінанси – сукупність банків, валютних і фондових бірж, міжнародних фінансових інституцій, регіональних фінансово-кредитних установ, міжнародних та регіональних фінансових організацій і об’єднань, через які здійснюється рух світових фінансових потоків.

Міжнародні фінанси виконують такі функції:

- перерозподільчу (через механізм міжнародних фінансів відбувається перерозподіл фондів фінансових ресурсів та капіталів між різними суб’єктами);

- контрольну (міжнародні фінанси виступають об’єктом контролю, що забезпечує збереження фінансових ресурсів та законність формування їх та використання);

- регулюючо-координуючу (передбачає координацію з боку світової спільноти щодо регулювання міжнародних фінансових відносин – фінансових потоків).

Отже, міжнародні фінанси становлять сукупність відносин з приводу формування та використання фондів грошових ресурсів, необхідних для здійснення зовнішньоекономічної діяльності держав, фірм, міжнародних фінансових інституцій, юридичних та фізичних осіб.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 742 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...