Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фінансові посередники



Фінансовий ринок формується із різноманітних каналів, якими грошові кошти переміщуються від кредиторів до позичальників. Канали фінансового ринку поділяються на: канали прямого і непрямого інвестування.

Канали прямого фінансування – канали, якими грошові кошти рухаються безпосередньо від власників до позичальників.

Канали непрямого фінансування -канали, якими грошові кошти рухаються від власників до позичальників через фінансових посередників. Фінансовими посередниками є потужні фінансові структури (фінансові установи), які допомагають юридичним та фізичним особам, що мають заощадження вкласти їх та отримати додатковий дохід.

Фінансовими установами є банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, установи недержавних пенсійних фондів, інвестиційні фонди, виключним видом діяльності яких є надання фінансових послуг. Фінансові установи поділяються на депозитні та недепозитні.

Професійними учасниками фінансового ринку є брокери (діють від імені своїх клієнтів, дохід формується у вигляді комісійних) та дилери (купують через брокерів цінні папери з метою їх подальшого перепродажу, дохід – різниця в цінах купівлі і продажу).

Особливим посередником на фінансовому ринку є фондова біржа. Фондова біржа – це ринок, який регулярно функціонує і на якому здійснюється торгівля цінними паперами. Функціями фондової біржі є:

Þ посередницька – створення достатніх і всебічних умов для торгівлі цінними паперами емітентам, інвесторам, фінансовим посередникам,

Þ індикативна – оцінка вартості і привабливості цінних паперів. Проводиться через систему котирування;

Þ регулятивна – організація торгівлі цінними паперами.

Види операцій на фондовій біржі:

ð касові; ð строкові; ð арбітражні.

Існують три види фондових бірж: замкнута біржа, у торгах на якій можуть брати участь лише члени біржі; біржа з вільним доступом відвідувачів, угоди на якій здійснюють тільки посередники, та біржа, що складається з широкого кола осіб і діє під контролем державних органів.

Питання для самоконтролю

1. Суть і призначення фінансового ринку.

2. Об’єктивні передумови функціонування фінансового ринку.

3. Механізм функціонування фінансового рину.

4. Принципами функціонування фінансового ринку.

5. Види цінних паперів.

6. Види акцій.

7. Відмінності між казначейськими зобов’язаннями та облігаціями.

8. Функції фондової біржі.

9. Характеристика основних видів біржових операцій.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 355 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...