Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Предмет фінансової науки



Предметом фінансової науки є сукупність фінансових відносин, що виникають на різних рівнях економічної системи між різними суб’єктами (державою, юридичними та фізичними особами), що пов’язані зі створенням і використанням фондів фінансових ресурсів. Понятійний апарат фінансової науки охоплює фінансові категорії, які в абстрактно-теоретичній формі характеризують різні сторони реальної фінансової дійсності.

Фінансові категорії мають історичний характер. З появою держави з’явились такі фінансові категорії як податки і державний кредит. З розвитком держави і товарно-грошового господарства формувались групи складніших категорій – державні доходи і державні витрати, які у свою чергу, утворюють категорію державного бюджету. З’явилися нові фінансові категорії, такі як фінанси підприємств, фінансовий ринок, страхування, фінанси домогосподарств, що обумовило еволюцію фінансової системи.

У фінансовій науці розрізняють три характерні риси фінансових відносин:

1) це розподільчі відносини, які виникають у відтворювальному циклі на стадії розподілу, безпосередньо пов’язані із розподілом і перерозподілом ВВП та впливають на інші стадії відтворювального циклу (виробництво, обмін, споживання);

2) це грошові відносини, носіями яких є гроші.

Фінансова наука – система знань про фінансові явища і процеси, з виявленими достовірними передумовами виникнення, механізмами та принципами функціонування, доказовими, обґрунтованими положеннями та висновками про їх вплив на людину, господарство, суспільство, цивілізацію, оцінкою здобутків, вигод та втрат. Наука фінансів входить до складу соціально-економічних наук, роль її зводиться не лише до категорій фінансового забезпечення, фінансового регулювання, а й до розв’язання соціальних проблем суспільства й населення.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 401 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...