Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки. 1. Характеризуючи торгове підприємство, потрібно вказати його назву, форму власності, місце розташування і район діяльності



1. Характеризуючи торгове підприємство, потрібно вказати його назву, форму власності, місце розташування і район діяльності, асортимент і форму продажу товарів, тип споруди та функціональні групи приміщень.

2. Для визначення ефективності використання торгово-технологічного устаткування і площі торгового залу необхідно обчислити коефіцієнти установочної та експозиційної площ. Для цього слід виміряти розміри торгово-технологічного устаткування і меблів торгового залу, обчислити їх площі. Знаючи площу торгового залу, установчу та експозиційну площі легко визначити відповідні коефіцієнти. Одержані коефіцієнти потрібно порівняти з оптимальними величинами для даного типу магазину.

Формули для розрахунків:

Ку = установочна площа

площа торгового залу

Ке = експозиційна площа

площа торгового залу

Км = експозиційна площа

установочна площа

де Ку – коефіцієнт установочної площі

Ке – коефіцієнт експозиційної площі

Км – коефіцієнт місткості торгово-технологічного устаткування.

3. Для виконання схеми необхідно виміряти довжину і ширину торгового залу магазину, вибрати масштаб так, щоб малюнок помістився на аркуші зошита або окремому аркуші для креслення. Наприклад, при довжині 30 м і ширині 20 м торговий зал на схемі матиме розміри відповідно 15 см і 10 см (масштаб 1: 200).

Такий самий масштаб потрібно взяти для зображення торгово-технологічного устаткування, входи і виходи.

Вимоги до планувань торговельних залів

Головними приміщеннями магазинів є торговельні зали, де безпосередньо здійснюється реалізація товарів і обслуговування покупців. їх розміри, форми і пропорції повинні забезпечувати оптимальні умови для здійснення завершальної фази торговельно-технологічного процесу. Тому влаштування і планування торговельних залів повинні відповідати таким вимогам:

- створювати покупцям максимальні зручності для придбання ними товарів з мінімальними затратами часу;

- забезпечувати ефективне використання площі торговельного залу під викладку товарів;

- забезпечувати персоналу магазину умови для здійснення контролю за ходом реалізації товарі і збереженням товарно-матеріальних цінностей;

- забезпечувати виникнення перехресних і зустрічних потоків покупців у магазині;

- створювати найкоротші шляхи руху товарів із приміщень для приймання і підготовки товарів до продажу в торговельний зал.

Усю різноманітність торговельних залів можна звести до трьох планувальних схем: квадратної, фронтальної (витягнутої вздовж вулиці) і глибинної (витягнутої перпендикулярно до вулиці). Найзручнішими є торговельні зали прямокутної форми з відношенням сторін від 2:3 до 1:2, оскільки сильно витягнута форма торговельного залу створює труднощі при впровадженні самообслуговування, подовжуються шляхи потоків покупців, погіршується їх орієнтація магазині.

У технологічних плануваннях торговельного залу виокремлюються такі функціональні зони:

- входу і виходу;

- розташування і викладки товарів;

- проходи для пересування покупців;

- розрахункового вузла (в магазинах самообслуговування);

- надання додаткових послуг.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 318 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...