Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Література, методичне та матеріально-технічне забезпечення занять. 1. Андрєєв, О.О. Розслідування вбивств, вчинених неповнолітніми : Дис



1. Андрєєв, О.О. Розслідування вбивств, вчинених неповнолітніми: Дис.... канд. юрид. наук: 12.00.09. – Х., 2006. - 208 с.

2. Вбивства на замовлення: попередження та розкриття: курс лекцій. – К.:КНТ, 2009. - 160 с.

3. Методичні рекомендації щодо кваліфікації та розслідування злочинів проти життя та здоров'я особи (умисні вбивства та заподіяння тяжких тілесних ушкоджень) для практичних працівників органів дізнання та досудового слідства. – Львів:ЛьвДУВС, 2009. - 80 с.

4. Одерій, О.В. Основи методики розслідування вбивств на замовлення та вбивств, учиненних під час здійснення релігійних ритуалів: монографія. – Донецьк:ДЮІ ЛДУВС ім. Е.О. Дідоренка, 2011. - 328 с.

5. Сінчук, В.Л. Розслідування вбивств: шляхи вдосконалення: Монографія. – Х.:Харків юридичний, 2005. - 288 с.

6. Снігерьов, О.П. Умисні вбивства. Попередження та розкриття: практ. посіб.. – К.:КНТ, 2005. - 100 с.

7. Шеремет, А.П. Розслідування та запобігання вбивствам: навч. посіб.. – Чернівці:Наші книги, 2008. - 248 с.

Матеріальне забезпечення: навчальні матеріали кримінальних проваджень (15 шт. на навчальну групу).

Хід проведення заняття:

Вступ до заняття полягає в перевірці присутності студентів, оголошенні теми, мети та навчальних питань заняття.

На початку заняття проводиться контрольне опитування за наведеними вище питаннями.

Переглядаються навчальні відеофільми за пройденою темою.

Данне практичне заняття проводиться в кабінеті криміналістики з використанням техніки і роздаткового матеріалу за яким слідчий експеримент.

Готуючись до занять, студенти повинні вивчити рекомендовану літературу для відповіді на контрольні питання і письмово виконати в робочих зошитах завдання за наведеною фабулою.

Фабула:

25 липня 200_р. до Липецького МВ ГУМВС України в Харківській області надійшло повідомлення, що біля с. Липці на березі В'ялівського водосховища (Водобуд), яке знаходиться на території дачного кооперативу "АКВА - 1", рибалками виявлено сумку з частинами розчленованого трупа жінки без голови. У зв'язку з зазначеними обставинами слідчий Липецького МВ ГУМВС України в Харківській області Ковалевський В.М. порушив кримінальну справу про вбивство невідомої жінки.

Під час огляду знайдених фрагментів виявлено: на задньобокових поверхнях основної фаланги четвертого пальця правої руки є смужка 0,5 см, можливо, від тривалого носіння каблучки. На руках відсутні мозолі, а також мають місце сліди спеціального догляду за руками (євроманікюр із зображенням квітів).

26 липня 200__ р. гр. Попов А.А., знаходячись на прогулянці з собакою на протилежному березі В'ялівського водосховища, звернув увагу на поліетиленовий пакунок, перев'язаний білизняною вірьовкою, що лежав у купі сміття. У пакунку виявлено частково об'їдений комахами людський череп, загорнутий у віконну штору, а потім - у поліетиленову плівку. При огляді на поліетиленовій плівці були виявлені досить чіткі відбитки пальців рук, на шторі - декілька волосинок невідомого походження темного кольору, схожих на шерстинки тварини та три волосинки сивого кольору. На черепі - наявність великої кількості личинок мух. При огляді черепа на нижній щелепі справа на шостому зубі була виявлена пломба з металу жовтого кольору.

У процесі розслідування цієї справи послідовно зібрано наступні дані. З висновку судово-медичної експертизи випливало, що смерть невідомої жінки наступила 17-19 липня. Вбитою є жінка 25 - 30 років на четвертому місяці вагітності, брюнетка, сухорлява, ростом біля 155 - 160 см, яка не займалася важкою фізичною працею. Група крові вбитої визначена А(ІІ) RН позитивна. На тілі вбитої були виявлені особливі прикмети: родимки в лівій паховій западині та смужка на правому безіменному пальці руки від носіння каблучки. Крім цього, жінка перенесла операцію грижі. Відповідно до висновку судово-медичної експертизи випливало, що труп був розчленований гострим важким знаряддям, яким може бути сокира.

Ужитими заходами для встановлення особи вбитої виявлено факт зникнення громадянки Скакун О.П., секретаря-друкарки ТОВ "Барік", яку після 17 липня ніхто не бачив, хоча ще 3 серпня Скакун О.П. повинна була стати до роботи після чергової відпустки. Куди пішла або поїхала Скакун О.П., не знали ні чоловік, ні її батьки, ні сусіди, ні співробітники фірми "Барік". Скакун О.П., за словами її рідних, була вагітна. Зібрані докази дозволили висунути версію про те, що частини виявленого трупа належать саме їй.

У ході допиту чоловік Скакун О.П. показав, що, повернувшись 22 липня з будинку відпочинку "Світанок", він не застав удома дружину і виявив, що разом із дружиною зникли: сумка з червоної шкіри, золоті часи фірми "ОRІЕNТ", золота обручка, яку Скакун О.П. завжди носила на правому безіменому пальці. Крім того, бракувало 9800 дол. США. Скакун А.А. показав, що з дружиною вони в основному жили дружньо, але останнім часом у них часто виникали сварки на грунті безпідставних ревнощів з боку дружини, а також через те, що він не хотів мати дитину. Перед від'їздом до будинку відпочинку вони посварилися. 15 липня у службових справах він знаходився у Харкові, зустрівся зі своїм співробітником Рогіним В. А., передав йому проект типового договору, а після заходив додому і бачив свою дружину, яка незабаром пішла з дому. Деякі суперечності в показаннях були підставою для проведення обшуку в його квартирі, де на той час він пофарбував підлогу і стіни. На предметах обстановки слідчий виявив дві невеликі плями, за кольором схожі на кров, на столі окуляри, що належали, за словами Скакуна А.А., його дружині. Проте потерпіла не могла залишити окуляри, оскільки мала дуже слабкий зір. У сараї були знайдені сокира з плямами, схожими на кров, обрізок дошки з декількома буруватими плямами, три шматочки засохлої м'язової тканини і чотири дрібних осколки кісток. Скакун А.А. пояснив, що плями крові на сокирі і на дошці, уламки кісток утворилися в результаті того, що він розрубував у сараї половину туші свині. Було встановлено, що Скакун А.А. має коханку - Сердюк В.А., з якою зустрічається близько року.

До цього ж часу слідством було встановлено свідка Ряхіну О.О., яка 17 липня ввечері останній раз бачила Скакун О.П. в кафе "Надія" з невідомим чоловіком. Ряхіна показала, що вона його бачила вперше, але запам'ятала, що Скакун називала його "Гоша", і прикмети цього чоловіка, зокрема, татуювання на вказівному пальці лівої руки у вигляді персня. Сусіди Скакун О.П. по квартирі - Вагін і Костенко - показали, що, знаходячись у відпустці, вона посилено клопоталася про обмін або купівлю кімнати і що в зв'язку з цим до неї приходили сторонні люди, із якими вона останнім часом спілкувалася. У телефонній алфавітній книжці Скакун О.П. серед прізвищ родичів і близьких знайомих виявилася записаною громадянка Супрункж, яка познайомилася з Скакун О.П. у зв'язку з переговорами про обмін житлової площі. Супрунюк пояснила, що Скакун О.П. до неї привела одна знайома з агентства з купівлі-продажу нерухомого майна "Варіант - 2004" - Ольга Іванівна, прізвища й адреси якої Супрунюк не знала. Супрунюк повідомила прикмети Ольги Іванівни: жінка років 35 - 40, високого зросту, із широким обличчям і кучерявим русявим волоссям.

Свідок Каразін С.С. - охоронник будинку, де жила Скакун О.П., показав, що ранком 17 липня він розмовляв зі Скакун О.П., яка виходила з будинку разом із невідомою йому жінкою. У розмові з Каразіним Скакун О.П. згадала, що ця жінка допомогла їй знайти кімнату для обміну або купівлі. Прикмети невідомої жінки, описані Каразіним С.С., в основному співпали з прикметами «Ольги Іванівни», про які повідомила Супрунюк. Особу «Ольги Іванівни» було встановлено - це Усова О.І., 38 років, на даний час ніде не працює, раніше працювала агентом з купівлі-продажу, нерухомого майна.

Первинний матеріал про злочин містив наступні документи:

1. Рапорт оперуповноваженого КМ з викладенням обставин злочину.

2.Протокол огляду місця події де виявлено сумку з частинами розчленованого трупа жінки без голови.

3. Протокол допита свідка, який виявив сумку з частинами розчленованого трупа жінки без голови.

4. Протокол допита свідка Попова В.А., який на прогулянці з собакою виявив поліетиленовий пакунок з об'їденим комахами людським черепом.

5. Висновки судово-медичної експертизи щодо розчленованого трупа жінки без головисмерть якої наступила 17-19 липня

6. Протокол допита чоловіка Скакун О.П.

7. Протокол обшуку в квартирі Скакун О.П.

8. Пояснення свідків Ряхіної О.О., сусідів Вагіни І.П. і Костенко Д.М.

9. Протокол допита свідка Каразіна С.С. охоронника будинку де мешкала Скакун О.П.

10. Рапорт оперуповноваженого КМ з викладенням обставин встановлення місця знаходження Усової О.І..

Завдання:

1. Проаналізуйте первинний матеріал і запропонуйте комплекс слідче (розшукових) дій та негласних слідче (розшукових) дій, спрямованих на встановлення особи загиблого.

2. Висуньте та обґрунтуйте слідчі версії.

3. По даному кримінальному провадженню, складіть сумісний план розслідування злочину.

Затверджую перший заступник Липецького МВ ГУМВС України в Харківській області підполковник міліції …………………………..   Затверджую заступник – начальник слідчого відділу Липецького МВ ГУМВС України в Харківській області майор міліції …………………………

План розслідування

по кримінальному провадженні №_598351223 за ст. 115 ч. ___ КК України, за фактом виявлення сумки з частинами розчленованого трупа жінки без голови.

Обставини або (питання) які необхідно встановити Слідче (розшукові) та негласні слідче (розшукові) дії Час і послідовність виконання Виконавець і терміни виконання Примітка
Слідча версія№1
         
         
Слідча версія №2
         
Старшийоперуповноважений КР Липецького МВ ГУМВС України в Харківській області капітан міліції …………………………..   Затверджую слідчий –слідчого відділу Липецького МВ ГУМВС України в Харківській області старший лейтенант міліції …………………………

Заключна частина заняття полягає у підведенні викладачем підсумків, оголошенні завдання для самостійної роботи.

Практичне заняття № 2: Слідчі дії подальшого етапу розслідування.

Навчальна мета заняття:

Під час заняття, студенти повинні отримати знання, про криміналістичну характеристику вбивсва; особливості збирання, аналізу й оцінки інформації на стадії відкриття кримінального провадження; типові слідчі ситуації, що виникають на початковому і подальших етапах розслідування, висування версій; особливості застосування спеціальних знань і науково-технічних засобів.

Час проведення 2 години.

Місце проведення спеціалізована навчальна аудиторія.

Навчальні питання:

1. Проведення слідчих та інших дій на подальшому етапі розслідування вбивств.

2. Вивчення особи обвинуваченого. Встановлення обставин, що сприяли вбивству та їх усунення.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 213 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...