Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Біологічні основи відтворення кролів



Продуктивність кролів тісно зв'язана з їх відтворною здатністю. Особливо зростає значення ритмічності відтворного процесу в умовах інтенсифікації кролівництва. За показниками розмноження кролиці не мають собі рівних серед інших видів сільськогосподарських тварин. Це обумовлено їх біологічною особливістю, а саме: ранньою статевою зрілістю, коротким періодом сукрільності, багатоплідністю, можливістю поєднання лактації і сукрільності.

Кролиця здатна вигодовувати по 40-50 кроленят в рік, але в більшості господарств у виробничих умовах отримують 20-25 до 30 кроленят на одну кролицю в рік. Вихід кроленят на одну самку в рік залежить від відтворної здатності самців і кролиць, регулярності окролів, збереженості кроленят, організаційних заходів та інших факторів.

Від якості самця значно залежить розмноження кролів, бо встановлено прямий вплив самця не тільки на масу потомства, ріст і м'ясні якості, а й на число кроленят. Тому необхідно ретельно відбирати самців для відтворення.

Рис. 51. Статева система самця: 1 - сім'яники; 2 - придатки сім'яників; З - сім'япроводи; 4 - сечовий міхур; 5 — ампула сім'япроводе; б - чоловіча матка; 7 - передміхурова залоза; 8 -куперова залоза; 9 - статевий член.

Статеві органи самця (рис. 51) складаються із парних сім'яників з придатками, сім'япроводів, придаткових статевих залоз і статевого члена. Сім'яники мають овальну форму довжиною 2,5-3,5 см, шириною 1,5 см, масою 2,5-3,5 г. Вони знаходяться у дорослих самців у мошонці, у молодняку до 3-місячного віку - в пахових каналах Статева зрілість у самця наступає після 4-місячного віку, що характеризується виділенням сперми. Дослідження В.В. Мирося, В.І. Міхно (1986) показали, що об'єм еякуляту в цьому віці в 1,6-1,9 рази нижчий, ніж у дорослих за їх низької активності. Кролі виділяють під час парування від 0,5 до 2,5 мл сперми. Племінне використання самців середніх порід рекомендується починати у 5-6 міс, а великих - у 6-7 міс. Самці повинні мати добре здоров'я, міцну конституцію, велику живу масу, а також високу статеву активність і відтворні якості (запліднених самок упродовж року не менше 70 %). Вибраковують самців, що погано йдуть на парування з низькою запліднюваністю.

В період парувальної кампанії активного самця можна використовувати інтенсивно (3-4 садки в день, з відпочинком 1 день) або напівінтенсивно (2 садки в день через день). За даними В. В. Мирося (1985) обидва режими не вплинули суттєво на заплідненість і багатоплідність маток. Молодих самців протягом перших місяців використання пускають у парування не більше 1-2 рази в тиждень. У кролівництві прийнято статеве співвідношення (коефіцієнт полігамії) 1: 8-10, тобто для парування закріплюють за 1 самцем 8 або 10 кролиць. За такого коефіцієнта полігамії (1: 8-10) самці займають значну питому вагу в стаді. В промисловому кролівництві збільшити навантаження можна в зв'язку з переходом на циклічний метод відтворення або впровадження штучного осіменіння.

Самок використовують для відтворення з 4-5 міс. віку, живою масою 3-3,2 кг (середні породи), а крупні - в 6 міс. живою масою 3,5-4 кг.

Рис. 52. Статева система кролиці: 1 -яєчник, 2 -яйцепровід; 3 – отвір шийки матки; 4 - піхва; 5 - сечовий міхур, б - отвір піхви; 7 - пряма кишка.

Статеві органи кролиці складаються із яєчників, яйцепроводів, матки з рогами і піхви (рис. 52).

Яєчники знаходяться в черевній порожнині, в яких виробляються яйцеклітини. Матка у кролиці складається із тіла, двох рогів і шийки, яка з'єднується з піхвою. Упродовж всього року у кролиці в яєчниках проходить ріст і дозрівання яйцеклітин. Овуляція (вихід яйцеклітини із фолікули) проходить тільки через 10-12 годин після спарування з самцем (провокована овуляція). Сперма самця протягом цього часу активна і знаходиться в статевих шляхах самки. Запліднення проходить в той момент, коли яйцеклітина попадає в яйцепровід. Через 10-12 годин після запліднення яйцеклітина починає ділитись, на 8-й день зародок прикріплюється до стінки матки, на 13—15-й день зародки досягають 2-2,5 см у довжину.

Інколи після парування наступає несправжня вагітність, під час якої кролиця проявляє інстинкт материнства, мостить гніздо, починає продукувати молоко. Несправжня вагітність триває 17-18 діб, потім функція жовтого тіла згасає, інстинкт материнства пропадає і кролиця підпускає самця. Рідше спостерігається у кролиць суперфетація (повторні роди), що є наслідком неодночасного розвитку ембріонів у різних рогах матки. Кролиця здатна після родів у перші дні приходити в охот}', вона стає неспокійною, погано їсть, розкидає свій приплід. Таку кролицю слід спарувати.

Для нормального процесу відтворення кролиця повинна мати міцну конституцію, середню для даної породи живу масу, регулярно приходити в охоту і запліднюватись, бути молочною і спокійною, мати добрий материнський інстинкт.

Багаторічний досвід кролівників свідчить, що кролиці з живим темпераментом, енергійними рухами, широкими грудьми і середньою в породі живою масою відзначаються високими відтворними якостями. Самки з великою живою масою, як правило, погано годують кроленят, мають низький материнський інстинкт, витрачають багато корму на підтримання життя.

Строк господарського використання кролиць при біологічній тривалості життя 6-7 років за екстенсивної системи утримання досягає 2-3 роки, а за промислової технології - до 1,5 років. За даними І.С. Вакуленка строк використання кролематок збільшується на 9 % за умов відсадження кроленят в 30 днів.

За характером лактації, часу приходу в охоту і ступенем підтримання своєї маси кролиці поділяють на:

1) високомолочні, які добре годують кроленят до 60 днів і за лактацію втрачають 400-500 г живої маси;

2) гарно лактують упродовж 24-28 днів, різко зменшують лактацію, але не втрачають живої маси;

3) високомолочні, добре вигодовують розплід, але самі втрачають до 1,5 кг живої маси і не приходять в охоту;

4) погано лактують і короткий період. В практиці кролівництва ціняться кролематки, які добре лактують, не втрачають живої маси і своєчасно приходять в охоту, самі готовлять гніздо, годують і доглядають кроленят.

Жорстко вибракують тих, що погано годують, затоптують, розкидають або навіть поїдають кроленят.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 2021 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...