Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Механізація кормоприготування



Обов'язковою складового промислового кролівництва є комбікормовий цех. Його функціонування є гарантією згодовування кролям якісного корму та зниження вартості годівлі.

Комбікормовий цех для виготовлення повнораціонного гранульованого комбікорму для кролів включає чотири технологічні лінії: приготування повнораціонної кормосуміші, подрібнення грубих кормів, гранулювання, зберігання і вивантаження готової продукції (гранул). Він має бути укомплектованим комбікормовим агрегатом (типу ОКЦ-10, ОКЦ- 1,5, ДПБ) з матрицями з отворами діаметром 3-5 мм. Продуктивність кормоцеху, схема якого показана на рис. 49, близько 1 т гранул за годину.

До складу гранульованого корму входить трав'яне борошно, для виготовлення якого використовують агрегат АВМ-1,5. У ньому проводиться високотемпературне штучне сушіння свіжоскошеної або прив'яленої трави, яке забезпечує максимальне збереження її поживності. Технологічний процес виготовлення трав'яного борошна скЛйдається з наступних операцій: подрібнення трави до часток довжиною 10—30 мм, висушування трав'яної різки гарячим повітрям (+500-1000 °С) до вологості 10-13 %, подрібнення висушеної маси на дробарці, пакування готового борошна у паперову крафт-тару

Зернові подрібнюють дробарками, додають інші компоненти за рецептами, змішують їх і гранулюють. Для зменшення крихкості гранул у кормосуміш перед гранулюванням вводять бентоніт (до 3 % маси суміші) у змішувач, що знаходиться перед прес-гранулятором, мелясу або лігносульфонат (до 5 %), які розчиняють у воді і додають безпосередньо у кондиціонер-змішувач прес-гранулятора.

Рис. 49. Схема цеху з виготовлення повнораціонного гранульованого комбікорму: 1, 3, 8 - шнекові транспортери; 2 - обладнання для теплової обробки сировини; 4,28 – ситовий сепаратор; 5,24 - змішувач; б, 26,29 - норія; 7 - магнітна колонка; 9,19 - циклон; 10 - дробарка; 11 - зернова секція; 12 - транспортер шнековий борошняний; 13 - трав'яна секція; 14 - шнек-змішувач горизонтальний; 16 - дозатор; 17 - секція соломи; 18 - шнек вертикальний; 20 – шнек похилий; 21 - дробарка грубих кормів (ДКУ-1 м); 22 - бункер-накопичувач; 23 - дозатор; 25 - прес-гранулятор; 27 - охолоджувальна колонка; ЗО - пневмотранспортер; 31 - секція готової продукції; 32 - циклон вивантаження (лінія зберігання і вивантаження гранул).

При виготовленні гранул кормосуміш зволожують паром або водою. Вологість кормосуміші перед гранулюванням має бути 15-17 %. На 1 т готових гранул витрачають 80-120 кг пари. Якщо для зволоження використовується вода, то продуктивність гранулятора знижується на 10-15 % і підвищується крихкість гранул.

При виготовленні гранульованого корму слід строго дотримуватись технології, щоб гранули були гладенькі, без тріщин на поверхні, їх довжина - 7-10 мм, діаметр -3-5 мм, крихкість - не більше 14 %.

Для доставляння гранульованого корму до кролятників використовують мобільний транспорт (автомобільний завантажувач сухих кормів ЗСК-10, самохідне шассі Т-16 м, кормороздавачі КУТ - 3,0 БМ та ін.). Зручніше, коли у кролятниках встановлені бункери - накопичувачі для сухих кормів ВКС-10, які завантажуються один раз на декілька днів, і з них кролівники-оператори наповнюють гранулами легкі ручні долівчаті візки ТР-130 і доставляють до кліток. У годівниці гранули засипають вручну, за допомогою спеціальних совків.

У механізованих кролятниках при утриманні кролів у одноярусних кліткових батареях гранульований корм може роздаватись у бункерні самогодівниці ланцюговим кормороздавачем, транспортером ЦТ-12 або пневмотранспортером.

Інформація з виробництва. Одним із перших підприємств промислового типу в Україні була кролеферма сільськогосподарського відкритого акціонерного товариства "Агрокомбінат "Калита" (Броварський район Київська область), що побудована у 1973 році за найновішою на той час технологією. За проектом вона розрахована на 1200 основних самок. Кролів тут утримують у закритих приміщеннях, обладнаних уніфікованими одноярусними батареями із металевої сітки, бункерними самогодівницями, поплавковими напувалками, при забезпеченні оптимальних параметрів мікроклімату. Кліткові батареї розміщені у чотири лінії по 2 ряди кліток у кожній. Вони встановлені на підставках заввишки 60 см над гноєвим каналом, в якому змонтовано дельта-скрепер для прибирання гною. Між лініями кліток є кормові проходи завширшки 0,9 м, по яких корм ручними візками доставляється до кліток і роздається вручну один раз на день (Див. додаток):

Годують кролів повнораціонними гранульованими комбікормами і додатково згодовують сіно (взимку) і пров'ялену траву (влітку).

Оптимальні параметри мікроклімату підтримують за допомогою примусової припливно-вентиляційної вентиляції з використанням електронагрівача "Мусон" (два - на одне приміщення) і 16 вентиляторів.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1574 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...