Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Комбіноване утримання кролів



Часто кролівники у регіонах з суворими зимами або коли хочуть отримувати зимові окроли застосовують комбіновану систему утримання. Кролі утримуються в переносних клітках влітку на відкритому повітрі під тристінними легкими навісами, а взимку - у закритих приміщеннях (утеплених сараях). Клітки виготовляють із різноманітних матеріалів, але найраціональнішими є клітки з металевої сітки зблоковані по дві (рис. 35) і розмежовані годівницею - яслами. Такі клітки легко переносяться, чистяться і дезінфікуються, а також вони довговічні, що є економічно вигідним. Недоліком є те, що гній із них розсипається по землі або підлозі, сеча розтікається і просякає землю, що зумовлює антисанітарні умови і затрудняє прибирання місця під клітками.

Співробітниками кафедри технології виробництва м'яса Білоцерківського НАУ була сконструйована підставка під стандартні сітчасті клітки із гноєзбірником. Підставка представляє собою каркас розміром 134 х 92 х 65 см, зроблений із металевого кутника (40 х 4,0 мм). До неї приварено під нахилом до середини дві рами те ж з кутника (25 х 25 мм), до яких прикріплено піддони - листи оцинкованого покрівельного металу із зливним козирком загнутим донизу (рис. 38). Під зазором між козирками ставляться звичайні побутові оцинковані ночви, у які гній самопливом зсовується по піддонах.

На повздовжніх ребрах рами каркаса кутник приварюється стінками всередину і догори, щоб клітка надійно фіксувалась ними, а на поперечних ребрах - донизу. Для рами піддону кутник розміщується зовнішньою стінкою догори, що запобігає розсипанню гною по підлозі. Розміри підставок можуть при необхідності адаптуватись до використовуваних кліток.

Використання таких підставок значно поліпшує санітарний стан у місці розташування кліток і зменшує затрати праці на прибирання гною. Гній потрібно з піддонів зшкребти у ночви і ними винести його до гноєсховища. Якщо підлога кахельна або забетонована, під ночви краще підкласти шматок лінолеуму, щоб легше було їх висовувати.

Рис. 38. Підставка під клітки з похилим піддоном, см.

Особливо зручно використовувати такі підставки для сітчастих кліток у віваріях, де завжди існує проблема асенізації екскрементів і естетичності інтер'єру приміщень (див. додатки).

Різновидом комбінованого утримання можна вважати безкліткове утримання кролів у сараях з вигулами на відкритому повітрі (див. додатки). Такий спосіб утримання найбільше підходить для відгодівельного молодняку. Кролі утримуються великими групами у вольєрах на підлозі. Групи - одностатеві, самців доцільно каструвати. У вольєрах встановлені бункерні самогодівниці для гранульованого корму і автонапувалки. З вольєру кролі мають вільний вихід у зовнішні вигули. Прибирання гною у вольєрах проводиться вручну, а надворі - змивається водою у гнойові траншеї, влаштовані уздовж вигулів.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1471 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...