Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Складання проектів бюджетів



Складання проектів бюджетів як Державного, так і місце-них становить одну з найважливіших і відповідальних стадій бюджетного процесу, оскільки саме тут закладають політичний І економічний курси держави на поточний рік, визначають пріо­ритети щодо розв'язання внутрішніх соціально-економічних проблем, обсяг доходів і видатків, основні напрями викорис­тання коштів, засоби покриття дефіциту бюджету.

Порядок складання проектів як Державного, так і місцевих бюджетів чітко регламентовано главами 6 та 12 Бюджетного кодексу України.

Роботу зі складання проекту Державного бюджету розпочи­нають задовго до початку нового бюджетного року. Згідно зі ст. 96 Конституції та Бюджетним кодексом України право скла­дання проекту бюджету належить виключно органам вико­навчої влади. Це положення не виключає можливості брати участь у цій діяльності іншим державним органам, однак коор­динацію останніх здійснюють тільки уряд та інші органи вико­навчої влади, які наділено певними повноваженнями.

Державний бюджет формують на основі найважливіших еко­номічних документів країни. Складанню проекту Держбюдже­ту передує проведення підготовчих заходів, забезпечення відпо-відними даними органів влади, що триває близько 4-х місяців (я січня до кінця квітня поточного року). Наприклад, під час ціп роботи Міністерство економіки розробляє прогноз основ­них макропоказників економічного й соціального розвитку Ук­раїни па плановий рік, зокрема, щодо обсягу валового внутріш­нього продукту, зведеного балансу фінансових ресурсів, балан-



Глава 9


Бюджетний процес




       
   

су доходів і витрат населення. Національний банк до 1 квітня готує та подає до Верховної Ради й Кабінету Міністрів України проект основних засад грошово-кредитної політики й проект свого кошторису на наступний рік. Також проводять роботу щодо аналізу звітних даних із виконання Державного й місце­вого бюджетів за попередні роки, виявлення тенденцій у вико­нанні як дохідної частини бюджетів (наприклад, визначають збільшення або зменшення доходів за кожним видом податків і неподаткових надходжень тощо), так і видаткової частини.

Крім того, Міністр фінансів на підставі основних макропо-казників економічного й соціального розвитку України на на­ступний бюджетний період (із зазначенням показників обсягу валового внутрішнього продукту, індексів споживчих та опто­вих цін, прогнозованого офіційного обмінного курсу гривні в середньому за рік і на кінець року, прогнозованого рівня безро­біття) й аналізу виконання бюджету за поточний період визна­чає загальний рівень доходів і видатків бюджету й дає оцінку обсягу фінансування бюджету для складання пропозицій про­екту Державного бюджету України.

На основі аналізу й оцінки таких показників Кабінет Мі­ністрів складає проект Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний рік і подає їх на розгляд Верховній Раді України в травні.

Проект Основних напрямів бюджетної політики на наступ­ний бюджетний період містить пропозиції Кабінету Міністрів України щодо:

1) граничного розміру дефіциту (профіциту) Державного
бюджету у відсотках до прогнозованого річного обсягу валово­-
го внутрішнього продукту;

2) частки прогнозованого річного обсягу валового внутріш­-
нього продукту, що перерозподіляють через зведений бюджет
України;

3) граничного обсягу державного боргу та його структури;

4) питомої ваги обсягу міжбюджетних трансфертів у видат­-
ках Державного бюджету й коефіцієнта вирівнювання для місце-­
вих бюджетів;

5) питомої ваги капітальних вкладень у видатках Держав-­
ного бюджету України й пріоритетних напрямів їхнього вико­-
ристання;


6) взаємовідносин Державного бюджету України з місцеви­-
ми бюджетами в наступному бюджетному періоді;

7) змін до законодавства, прийняття яких є необхідним для
реалізації бюджетної політики держави;

8) переліку головних розпорядників коштів Державного
бюджету;

9) захищених статей видатків бюджету;

10) обґрунтування потреби поділу бюджету на загальний і
спеціальний фонди.

Отже, в цьому документі містяться головні пріоритети, бю­джетної політики на плановий рік, що мають стати орієнтиром для Уряду, який керує складанням проекту бюджету, й для Верховної Ради України під час розгляду та затвердження бю­джету.

За результатами парламентських слухань Верховна Рада України приймає постанову про схвалення або взяття до відо­ма Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюд­жетний період. Зазначена постанова може містити пропозиції Верховної Ради щодо проекту Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період виключно з питань, що містить останній.

Відповідно до Основних напрямів бюджетної політики Кабі­нет Міністрів України організовує розроблення проекту Держ­бюджету. Для підготовки пропозицій до проекту Державного бюджету Міністерство фінансів розробляє й доводить до голов­них розпорядників бюджетних коштів інструкції щодо підго-товки бюджетних запитів. У цих документах головні розпоряд-ники коштів на підставі своєї діяльності зазначають розподіл фінансових та інших ресурсів, необхідних для здійснення кон­кретних програм і заходів, що обумовлює визначення саме ре-альних пропозицій щодо проекту Державного бюджету.

Після цього Міністерство фінансів аналізує отримані від Головних розпорядників коштів запити й пропозиції щодо обся­гу видатків, визначає їх відповідність Основним напрямам, на базі чого готує проект закону про Державний бюджет України, який подає на розгляд Кабінету Міністрів.

Кабінет Міністрів України приймає постанову щодо схва­леним проекту закону про Держбюджет. Схвалений проект



Глава 9





Кабінет Міністрів не пізніше 15 вересня року, що передує пла­новому, подає Верховній Раді України. Крім того, після схва­лення Кабінетом Міністрів проекту закону про Державний бюд­жет, Міністерство фінансів доводить до місцевих органів влади розрахунки прогнозованих обсягів міжбюджетних трансфертів, методику їхнього визначення та інші показники, потрібні для складання проектів місцевих бюджетів.

Разом з проектом закону про Державний бюджет України, схваленим Кабінетом Міністрів, також подають:

1) пояснювальну записку до проекту закону про Державний
бюджет України, що містить інформацію про економічне ста­-
новище держави та основні прогнозовані макропоказники еко­-
номічного й соціального розвитку України на наступний бюд­-
жетний період, які покладено в основу проекту Держбюджету;
оцінку надходжень доходів та інших коштів (позик), що про­-
понують для забезпечення фінансовими ресурсами витрат бю­-
джету; інші відомості;

2) прогнозовані показники зведеного бюджету України (ра­-
зом з оцінкою Державного та місцевих бюджетів) відповідно
до бюджетної класифікації, а також зведений баланс фінансо­-
вих ресурсів України;

3) перелік пільг щодо податків, зборів (інших обов'язкових
платежів) із розрахунком втрат доходів бюджету від їхнього
надання;

4) показники видатків Державного бюджету України, необ­-
хідних на наступні бюджетні періоди для завершення програм,
які враховано в проекті Державного бюджету, за умови реалі­
зації цих програм протягом більш як одного бюджетного пе­-
ріоду;

5) зведення та структура фінансових зобов'язань щодо
державного боргу й державних гарантій на поточний і на­
ступний бюджетні періоди до повного погашення боргових
зобов'язань, включаючи суми на обслуговування державного
боргу;

6) перелік інвестиційних програм на наступний бюджетний
період, під які можуть надаватися гарантії Кабінету Міністрів;
інші документи, які передбачено ст. 38 Бюджетного кодексу.

Законом про Державний бюджет України визначають:


1) нагальну суму доходів і загальну суму видатків (із розпо-
ділом на загальний та спеціальний фонди, а також із розподі-

лом видатків на поточні й капітальні);

2) граничний обсяг річного дефіциту (профіциту) Держав-
ного бюджету в наступному бюджетному періоді й державного

боргу на кінець наступного бюджетного періоду, повноважен-ня щодо надання державних гарантій, а також обсягу цих га-рантій;

3) бюджетні призначення головним розпорядникам коштів Державного бюджету за бюджетною класифікацією;

4) доходи бюджету за бюджетною класифікацією;

5) бюджетні призначення міжбюджетних трансфертів;

6) додаткові положення, що регламентують процес виконання бюджету.

Отже, таким є основний зміст закону про Державний бюджет..

Організація підготовки бюджету Автономної Республіки Крим і місцевих бюджетів належить до відання відповідно уряду Автономної Республіки Крим і органів виконавчої влади відповідних Рад. Міністерство фінансів України доводить до Автономної Республіки Крим, місцевих Рад і їхніх виконавчих органів особливості складання розрахунків до проектів бюджетів на наступний рік. Вищі органи виконавчої влади до-водять цю інформацію до відома органів виконавчої влади ниж-чого рівня.

Виконавчі органи Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації та інші місцеві органи виконавчої влади на підставі Основних макропоказників економічного й соціального розвитку України розробляють прогнозовані показники економічного й соціального розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць, які є базою для складання проектів бюджетів. Це має бути зроблено в строки, які визначають виконавчі органи місцевих рад самостійно. Крім того, головні розпорядники бюджетних коштів організовують розроблення бюджетних запитів для подання місцевим фінансовим органам у терміни й порядку, які встановлено цими органами. Місцеві фінансові органи аналізують бюджетні запити та приймають рішення щодо включення їх до пропозицій проекту місцевого бюджету.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 354 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...