Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Усього я набрав



Підсумки:

Оцінка отриманого результату

Якщо ти набрав від 15 до 21 бала, то ти чудово знаєш правила користування побутовими електроприладами, спробуй розповісти про них своїм друзям та знайомим.

Якщо тобою набрано від 10 до 14 балів, то ти погано знаєш правила користування побутовими електроприладами, спробуй вивчити їх краще, щоб уникнути можливої небезпеки.

Якщо твоя кількість балів від 7 до 9, то ти не знаєш правил користування побутовими електроприладами, спробуй їх вивчити якомога швидше, твоєму життю загрожує небезпека!


БЕСІДА

ВИПИВ - І … ОТРУЇВСЯ!

Людина часто сама собі

найлютіший ворог.

М. Цицерон

Ти напевно не станеш тягти в рот таблетки і капсули, навіть якщо вони будуть красивими і звабними. Але є ще чимало засобів, що вимагають обережного звертання: це різні побутові препарати, що напевно є в кожнім

домі, - миючі засоби і ті, що чистять, засоби від комах і т.п..

Ніколи не торкайся, не нюхай і тим більше не пробуй на смак ніякі невідомі рідини, порошки, мазі, а також не бризкай невідомими аерозолями. Пам’ятай, що подібні дії можуть привести до страшних наслідків, одним із яких є отруєння.

Уяви собі, ти знаходиш пляшечку з невідомою речовиною, але з привабливим написом на ньому.

Твої дії.... Що значить - "Я і так усе знаю"? Тоді допоможи дівчинці Алісі правильно вчинити в такій же ситуації.

Отже, тест.

Дівчинка Аліса в Країні Чудес знайшла пляшечку з написом "Випий мене".

ЩО ТРЕБА ЗРОБИТИ АЛІСІ?

1) негайно випити рідину з незнайомого пухирця;

2) випити рідину і заїсти її пиріжком "З'їж мене";

3) дати спробувати рідин Кролику чи іншому гарному персонажеві, а вже потім пити самій;

4) віднести невідомий продукт мамі чи Льюісу Керроллу.

Не піддавайся на домовленості приятелів спробувати яку-небудь невідому речовину. Це один з тих випадків, коли твоя цікавість може призвести до серйозних неприємностей.

Не піддавай ризику своє здоров'я і життя!

Якщо ти знайдеш дома який-небудь флакончик, баночку чи тюбик з невідомою речовиною і тобі дуже захочеться довідатися, для чого воно призначається, то прочитай інструкцію, яка є на всіх препаратах побутової хімії. В інструкції докладно написано, для чого потрібний цей препарат і як ним користатися.

Але не здумай перевіряти правильність інструкції на практиці!

Без дорослих користуватися засобами побутової хімії ні в якому разі не можна!

Хоча всі подібні препарати забезпечені докладною інструкцією щодо застосування їх, у лікарні щодня попадають потерпілі в результаті неправильного застосування побутових хімічних засобів. Причому серед них чимало і дорослих, котрі зневажили правилами застосування побутових хімпрепаратів.

Ти обов'язково повинний знати, що всі препарати побутової хімії по ступені небезпеки для людини можна умовно розділити на чотири групи.

ПЕРША ГРУПА - речовини, що не становлять великої небезпеки для людського здоров'я. Це препарати побутової хімії, на упакуванні яких відсутні попереджувальні написи. У цю групу входять порошки, що чистять, і пасти, канцелярські приналежності - чорнило, туш і ін. Але те, що ці речовини віднесені до найменш небезпечних, зовсім не означає, що їх можна сміло пробувати на смак. Пам’ятай, попадання будь-яких побутових хімічних речовин усередину людини викликає отруєння, що відрізняються тільки різним ступенем тяжкості.

ДРУГА ГРУПА - речовини, відносно безпечні для здоров'я людини. На упакуванні з такими речовинами присутній попереджувальний напис, наприклад: "Не допускати попадання в очі". Це дезинфікуючі й відбілюючі речовини.

ТРЕТЯ ГРУПА - вогненебезпечні речовини. На ємкостях з ними є позначка "Вогненебезпечно" чи "Не розпилювати поблизу відкритого вогню!". До вогненебезпечних речовин відносяться всі аерозолі, органічні розчинники, рідкі засоби для обробки рослин і боротьби з комахами.

Піймав якось раз Вовочка кішку і напоїв її бензином. Кішка пробігла метрів п'ять і упала.

- Бензин скінчився, - зміркував Вовочка.

ЧЕТВЕРТА ГРУПА - речовини, на упакуванні яких красується лиховісний напис "Отрута!" чи "Отруйно!". Отрутними є засоби для боротьби з тарганами і подібними домашніми "друзями", а також хімічні препарати для захисту рослин і деякі види плямовивідників.

При користуванні засобами побутової хімії, що відносяться до останніх трьох груп, будь особливо обережний, навіть якщо застосовуєш їх з дозволу батьків і під їхнім спостереженням.

При отруєннях будь-якими засобами побутової хімії чи при опіках унаслідок неправильного застосування вогненебезпечних речовин необхідно негайно звернутися до лікаря, а при важких отруєннях і опіках - терміново викликати "швидку допомогу".


БЕСІДА

Як не наразитись на небезпеку під час користування інтернетом

Мета: поглибити знання учнів про небезпеку під час користування інтернетом

Незалежно від того, чи є в тебе вдома постійний доступ до Інтернету, чи ні, важливо пам'ятати, що останнім часом бувають випадки, коли люди стають жертвами Інтернет-злодіїв або наражають себе на іншу небезпеку. Наприклад, їхні фотографії або особиста інформація, яку вони виклали у своїй анкеті або у своєму щоденнику, були використані без їхньої згоди. Або вони зазнали нападу з боку тих, з ким познайомились в Інтернеті і вирішили зустрітись у безлюдному чи незнайомому місці. Тому, щоб уникнути таких проблем:

· ніколи не виставляй в Інтернеті інформацію особистого характеру (ім'я, вік, номери телефонів, номер школи, місце роботи батьків та фотографії — їх можуть скопіювати, переробити і поширити без твого дозволу);

· реєструючись на сайтах, використовуй ніки (вигадані імена);

· ніколи не зустрічайся наодинці з людиною, з якою ви познайомились в Інтернеті, навіть

· якщо ви спілкуєтесь уже давно. У разі, якщо ти вирішив(ла) зустрітись, обери для зустрічі

· людне місце.

· ніколи не висилай своє фото людині, з якою ти познайомився (лась) через Інтернет;

· не відповідай на листи чи прохання, які викликають у тебе почуття дискомфорту

· або сорому;

· блокуй адреси тих, хто принижує тебе або погрожує тобі.

Захист від фізичного та емоційного насильства

Фізичне насильство проявляється тоді, коли дитину б'ють, струшують, тягнуть за волосся або за вуха, штовхають, примушують до важкої праці, виконання якої перевищує фізичні сили та можливості дитини; виганяють її з дому; відбирають речі та гроші.

Емоційне насильство проявляється тоді, коли дитині кажуть образливі слова, принижують її гідність, обзивають, погрожують, завдають шкоди її домашній тваринці.

Пам'ятай:

• насильство може мати місце будь-де — у сім'ї, школі, на вулиці, спортивній секції;

• закон захищає тебе від вчинення насильства по відношенню до тебе;

• за насильство передбачено кримінальну та адміністративну відповідальність;

• якою б не була твоя поведінка, жодна людина не має права чинити фізичне або емоційне насильство по відношенню до тебе;

• ти маєш право на допомогу;

• є люди, які можуть тобі допомогти.

Якщо ти потрапив(ла) у таку ситуацію, розкажи про це дорослому, якому ти довіряєш, класному керівникові, шкільному психологу, соціальному педагогу.

Ти можеш також; зателефонувати або прийти до організацій, які допомагають дітям, що зазнають насильства в сім'ї або школі:

• до центру соціально-психологічної реабілітації дітей;

• до служби у справах дітей;

• до центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді;

• до кримінальної міліції у справах дітей.

Крім того, ти можеш звернутись до національної «гарячої лінії» 0-800-500-3350.

Контакти місцевих організацій та номери телефонів довіри також; можна дізнатись у довідці, в Інтернеті або з плакатів соціальної реклами, що часто розміщують у школах.

Підсумки:

1. Що таке емоційне насильство?

2. Чого не треба робити в інтернеті?

3. Що робити, якщо потрапив в складне становище?


БЕСІДА

Шкідливим звичкам немає місця серед нас

Мета: ознайомити із поняттям «звичка»; розкрити різницю між корисними та шкідливими звичками; сприяти усвідомленню учнями необхідності формування корисних звичок; формувати вміння порівнювати і формулювати висновки; розвивати логічне мислення на прикладах впливу корисних та шкідливих звичок на здоров'я та спосіб життя людини; виховувати силу волі для формування корисних звичок та подолання шкідливих, позитивне ставлення до оздоровчого способу життя.

– Корисних звичок багато. Важливими звичками, які сприяють зміцненню здоров'я дівчат і хлопців, є пунктуальність, охайність, ввічливість, заняття спортом, виконання ранкової гімнастики, дотримання правил особистої гігієни.

– Вичищені звечора черевики, вчасний телефонний дзвінок, ранкова зарядка, виконане прохання батька чи матері – теж початок формування корисних звичок. Вони допомагають дотримуватися розпорядку дня, не втомлюватися не дратуватися через прикрі дрібниці, радувати рідних і друзів, добре вчитися, зберігати здоров'я. Корисні звички саме тому так і називаються, бо приносять людині користь.

– Важливо набувати корисних звичок з дитинства. Тоді шкідливі звички просто не сформуються. Ті, хто досягли успіху в житті, цілеспрямовано культивували свої корисні навички.

Знаменитий український футболіст Олег Блохін спочатку з допомогою батьків, а потім і самостійно регулярно робив ранкову гімнастику, загартовувався, виробляв у собі організованість, відповідальність. Його було визнано кращим футболістом Європи, він отримав у 1975р. нагороду «Золотий м'яч». Тепер Олег Володимирович – відомий тренер.

– Які шкідливі звички ви знаєте? (Приклади шкідливих звичок: облизую пальці, гризу нігті, сьорбаю, коли їм, колупаюся в носі, кидаю сміття, сварюся, не реагую на зауваження, б'юсь, не допомагаю вдома, лінуюся прибирати, багато сиджу за комп'ютером, телевізором, пізно лягаю, не буваю на вулиці, не люблю митися і прати білизну, їм багато солодкого, не роблю гімнастику, пробував курити тощо.)

Шкідливі звички і здоров'я.

Шкідливими звичками є неорганізованість, брехливість, переїдання, куріння, вживання алкоголю, наркотиків і токсичних речовин.

Навіть міцна від народження людина під впливом шкідливих звичок поступово втрачає здоров'я.

Здавалося б, дрібниця – викинута порожня пляшка біля урни, вчасно не повернута другові книжка, маленька брехня батькам. Та непомітно такі вчинки стають звичками. На жаль, шкідливими. Адже неохайність, безвідповідальність, нечесність характеризують людину, на яку не можна покластися в житті. Ніхто не хоче мати безвідповідального, нечесного, неохайного друга.

Здоров'я не купити ні за які гроші...

Підсумки:

1. Які бувають корисні звички?

2. Які ви знаєте шкідливі звички?

3. Чи можна купити здоров’я?


БЕСІДА

НЕ УСЕ П'ЄТЬСЯ, ЩО ЛЛЄТЬСЯ

Людина - не порожня пляшка,

у яку можна влити яку завгодно рідину.

Д. И. Писарєв

Давним-давно, коли ще не було багатонаселених міст, заводів і фабрик, автомобілів, водойми ріки мали дивну здатність самоочищатися.

Тепер же вони настільки забруднені, що не можуть самостійно очистити себе від усіх шкідливих домішок. Тому людина повинна допомагати природі. Промислові підприємства перед скиданням своїх стічних вод у ріку повинні їх фільтрувати й очищати, щоб у ній могли нормально існувати живі організми - риби, раки, рослини. Сучасна людина цілком може очистити ту воду, що п'є, і тим самим уберегти себе від багатьох хвороб.

Цікаво, що покажуть твої відповіді на питання тесту?

Вітя Хлюпіков завжди п'є воду з-під крана, тому що вона холодна і біленька від хлорки, що туди додають.

Ваня Невідомий (з казки про сестрицю Оленку і братика Іванка) може сьорбнути води з калюжі, навіть ризикуючи перетворитися в козлика. Боря Лобачов п'є тільки кип'ячену воду.

Вадик Зайцев знаходить на вулиці кинуті банки з-під фанти і пепсі і висмоктує з них залишки.

ХТО З ХЛОПЦІВ ПІДДАЄТЬСЯ НАЙМЕНШОМУ РИЗИКУ

ПІДХОПИТИ ХОЛЕРУ ЧИ ДИЗЕНТЕРІЮ?

1) Вітя Хлюпиков: так, ні,

2) Ван Невідомий: так, ні;

3) Боря Лобачов: так, ні;

4) Вадик Зайцев: так, ні.

Навіть джерельна вода може виявитися забрудненою і становити небезпеку для здоров'я людини, якщо джерело знаходиться в місті чи за містом поблизу промислових підприємств.

Тому можна зробити тільки єдиний правильний висновок: воду з водойм і джерел для питва і готування їжі вживати не можна, якщо вона не пройшла відповідного очищення. Але чи завжди цього очищення досить, щоб знешкодити воду?

Усі знають, що вода, що тече з кранів у наших квартирах, проходить спеціальне очищення. Але, на жаль, дуже часто цього очищення недостатньо, щоб вода відповідала санітарному стандарту. Що ж робити? Потрібно її додатково обробити.

Додаткова обробка води - це кип'ятіння, відстоювання, фільтрування. Найпростіший спосіб очищення води - кип'ятіння. Перед тим як пити воду, її потрібно обов'язково прокип'ятити, тому що кип'ятіння убиває велику частину мікробів.

Мама запитує Вовочку.

- Бачиш, синок, пташка несе в дзьобі соломину. Як ти думаєш, для чого їй соломина?

Вовочка, почухавши в потилиці:

- Напевно, для кока-коли.

Перед тим як прокип'ятити воду для питва чи готування їжі, бажано пропустити її через спеціальний водоочисний фільтр. Якщо вдома немає такого фільтра, то воду можна просто відстоювати. Для цього потрібно налити її з-під крана у велику ємність і залишити відкритої приблизно на добу. Дуже корисно класти на дно ємності срібну ложечку чи монету.

Відстоювання води - спосіб не дуже ефективний. Набагато більш надійний засіб для очищення води - заморожування.

Ємність з водою потрібно поставити в морозилку і почекати, коли на поверхні утвориться тонкий шар льоду. Цей шар потрібно викинути і залишити воду в морозилці для подальшої заморозки. Коли вода замерзне наполовину, слід викласти лід і почекати, коли він розтане.

В результаті в тебе вийде не тільки чиста, але і дуже корисна вода.


БЕСІДА

СВІТЛО І ЗІР…

Кожному цвіркуну - по шесту.

Народна мудрість

Правильне освітлення робочого місця позитивно впливає на працездатність людини, знижує стомлюваність і сприятливо діє на його здоров'я, у тому числі і на зір.

Зір - дуже важливий для людини орган почуттів: приблизно 90% всієї інформації, одержуваної їм, надходить через органи зору.

Постарайся вибрати кращий варіант освітлення свого робочого місця, використовуючи наші рекомендації.

Освітлення буває різних видів - природне, штучне (загальне, місцеве і комбіноване) і сполучене.

Природне світло проникає в приміщення через вікна, прозорі стіни або верхні прозорі перекриття.

На ступінь освітленості впливають час року, час доби, погода, розміри вікон і прозорих перекриттів, ступінь світлопроникності стекол, колірне фарбування стін і стелі приміщення, а також рослинність і будинки напроти вікон.

На зиму з осінню, похмуру погоду і розмір вікон ти вплинути не можеш, але ступінь світлопроникності стекол ти в змозі збільшити: стекла повинні бути чистими, тоді і природного світла в приміщенні буде набагато більше.

Ще тобі потрібно знати, що в кімнаті зі світлими стінами і світлою стелею стає світліше.

Природне освітлення краще штучного, тому що не тільки більш сприятливе для зору, але і дозволяє заощаджувати електроенергію.

Якщо ти робиш уроки чи виконуєш яку-небудь роботу за столом у світлий час доби, коли природного освітлення досить, то постарайся, щоб твій стіл стояв прямо перед вікном чи ліворуч від вікна. На робочу повкрхню стола світло повинно падати зліва.

Штучне освітлення використовується при недостатній кількості природного.

Його створюють електричні джерела світла, воно може бути загальним чи комбінованим.

Загальним штучним освітленням називається освітлення, при якому приміщення освітлює одна загальна освітлювальна установка (світильник).

Місцеве освітлення - це освітлення, спрямоване на робоче місце. Джерело місцевого освітлення (настільна лампа, торшер) потрібно обов'язково встановлювати так, щоб світло падало з лівої сторони.

Тільки тоді тінь від твоєї руки і від предметів не буде падати на об'єкт твоєї роботи.

Одне тільки місцеве освітлення застосовувати не можна, тому що робоче місце буде освітлено, а інші місця приміщення - ні, і очам прийдеться часто переключатися від яскравого світла до недостатнього, а це приводить до швидкого стомлення очей і погіршенню зору.

Комбіноване освітлення здійснюється за допомогою місцевого освітлення і загальної освітлювальної установки - це освітлення, спрямоване на робоче місце.

Штучне освітлення приміщення сильно залежить від чистоти плафонів і люстр. Частіше стирай пил з настільних ламп, люстр і плафонів у себе вдома. Якщо в тебе перегорить лампочка, попроси батьків її замінити, але не роби цього самостійно! Це дуже небезпечно! Попроси батьків замінити слабкі лампочки на більш яскраві. Це потрібно зробити не тільки вдома, але й у школі.

Природне освітлення і штучне можуть використовуватися разом. Суміщеним освітленням називається одночасне використання природного і штучного освітлення яри недостатності природного світла для виконання якої-небудь роботи.

Як ти думаєш, у чому складалася помилка Еллочки Потьомкіної? Правильно відповівши на питання тесту, ти допоможеш дівчинці зберегти зір і її ніколи не будуть дражнити "чотирьохокою".

Еллочка Потьомкіна дуже любила свій письмовий стіл. Особливо красиву лампу, що чудово вписувалася в інтер'єр кімнати. Еллочка завжди ставила її з правої сторони, тому що провід був короткий, і далі не дотягувався.

Коли Еллочка робила уроки, через тінь від правої руки вона не бачила, де закінчується сторінка. Тому половина домашнього завдання залишалася на столі.

До того ж Еллочка стала погано розрізняти своїх однокласників.

ЩО ПОТРІБНО БУЛО ЗРОБИТИ ЕЛЛОЧЦІ,

ЩОБ ВРЯТУВАТИ СВІЙ ЗІР?

1) виключити лампу зовсім і писати на листі ватману, що займає весь стіл;

2) перестати робити домашнє завдання і піти дивитися телевізор;

3) пересунути стіл і поставити лампу з лівої сторони;

4) залишити лампу на місці і купити відповідні до кольорі очей окуляри.

Не перестарайся, вибираючи освітлення для свого робочого місця.

Пам’ятай, що занадто яскраве освітлення так само шкідливе для зору і погано впливає на працездатність, як і занадто тьмяне.

Кращим є освітлення, що не ріже ока і дозволяє їх під час роботи не напружувати.

Напевно дуже цікавою і корисною для тебе буде інформація про те, що колірне оформлення приміщення впливає на людину.

Кольори можуть впливати на працездатність, настрій і навіть самопочуття людини, заспокоюючи його чи дратуючи.

Червоний колір вважається дратівним. Він змушує людину зібратися і підвищує бойовий настрой.

Зігріває і бадьорить жовтогарячий колір. Він підвищує працездатність, активність.

Добре піднімає настрій жовтий колір, а зелений заспокоює.

Синій і блакитний кольори зменшують фізичну напругу, вважається, що вони навіть можуть регулювати ритм подиху.

Не слід зловживати чорним кольором, тому що він різко погіршує настрій. Це похмурий і важкий колір.

Білий колір для робочої обстановки теж малокорисний, тому що викликає апатію. Він занадто холодний і нудний.


БЕСІДА

СОНЦЕ І ЙОГО ДІЯ НА ШКІРУ

Щороку з настанням курортного сезону збільшується кількість хворих, діагноз яких — «сонячний дерматит».

З чим це пов'язано, чи всі можуть захворіти від передозування сонцетерапІЇ і, як уникнути подібного захворювання?

Люди по своїй природі ще не встигли адаптуватися до літнього сонця так, щоб воно зовсім не впливало на людину при прямому попаданню на організм людини (шкіру, на окремі частини тіла)

Загострює проблему ще й виконання літніх польових робіт, коли більшість спасаючись від жари намагається оголити своє тіло.

Тим часом, перебуваючи на сонці з 11-ої до 16-ої години дня, шкіру слід максимально захищати від прямого сонячного проміння.

Обов'язковими атрибутами дачників, відпочиваючих біля води, працюючих у полі повинні стати сонцезахисні окуляри та капелюшки.

Особливо це стосується дітей!

До групи ризику від сонячного ураження відносяться:

¨ люди з проблемними захворюваннями печінки (після перенесених гепатитів);

¨ хворі, що приймають ряд антибіотиків, скажімо, доксицилін, етиленову синьку; ті, хто нещодавно вживав петрушку, селеру, пастернак.

До речі, перераховані рослини при зовнішньому контакті зі шкірою також підвищують чутливість до сонця особливо часто сонячні дерматити підстерігають працівників, що збирають урожай або доглядають за цими рослинами.

Виникають форми захворювання, з появою пухирів, з важкою

інтоксикацією.

Якщо на дію пастернака накладається дія роси та сонця, людина

може потрапити до реанімації.

Уже через півгодини перебування на сонці у людини з'являються перші ознаки захворювання, сверблячка, жар, почервоніння шкіри на відкритих ділянках (як правило, обличчя, шия тощо).

Коли негайно перейти в затінок чи приміщення, спостерігатимуться мінімальні прояви ураження шкіри. Якщо ж людина перебуває під прямим сонячним промінням, скажімо, у стані алкогольного сп'яніння, то наслідком можуть стати не просто шкірні дерматити, а й тяжкі прояви хвороби з пухирями, ерозіями, інтоксикацією.

Хронічні прояви сонячних дерматитів супроводжуються пігментацією (на темній бронзовій загорілій шкірі — білі рани).

На уражені сонячними променями ділянки шкіри
слід негайно накласти примочки з реванолом, блідорожевим розчином марганцю, заварки чаю.

Можна застосувати мазь “Спасатель “ чи подібну їй.

Обов'язково вжити щось із антигистамінних засобів: діазолін або триксіл чи лоратадін і перервати перебування на сонці, звернутися до лікаря.

Одним із пунктів профілактики подібних уражень є правильне харчування. Перед виходом на сонце, варто не вживати в їжу страви,

котрі є фотосинсибілізаторами.

Будь-який прийом медпрепаратів слід здійснювати лід контролем фахівця, і якщо лікар попереджає, що від окремих із них підвищується чутливість до сонця, то перш за все, треба обмежити контакт із світилом.

Загар — це далеко не завжди здоров'я.
Сонячне опромінення має бути дозованим.

Сонячні опіки І – ІІ ступенів із часом можуть призвести до онкології шкіри. Не випадково у північних районах люди практично не хворіють на рак шкіри, а от людей із півдня це захворювання підстерігає нерідко.

Ще один нюанс — сонце сприяє старінню шкіри (вона пересушується, порушуються її природні функції, стає зморшкуватою, сухою).

3 11-ої до 16-ої години дня у сонячному спектрі домінують ті промені, що призводять до опіків. Тому і загоряти в цей час протипоказано

Враховуючи той факт, що у дітей та людей похилого віку природні захисні функції організму значно слабші, для них усі заборони застосовуються у квадраті. Їм навіть загоряти бажано в затінку.

Хотілося б наголосити, що. перебуваючи на сонці, обов'язково слід прикривати пігментовані місця, особливо родимки з нерівною поверхнею (у вигляді ягідки). їх категорично забороняється «виставляти» під сонце


БЕСІДА

Лікарські рослини

Соромно зізнатися, але ж з усіх
живих істот лише одна людина
не знає, що для неї корисно

Плиній Старший

Напевно ти не раз чув про те, що деякі рослини мають цілющі властивості.

Ще в стародавності використовували для лікування різних захворювань рослини, а в наш час цей найдавніший спосіб оздоровлення назвали фітотерапією.

Більшість сучасних лікарських препаратів — синтетичні: різнобарвні таблетки, капсули, схожі на цукерки, солодкі сиропи і мікстура — усе це виготовляється з хімічних препаратів.

Лікарські рослин не даремно назвали лікарськими.

Вони завжди прийдуть тобі на допомогу не тільки в поході, у лісі, у випадку одержання різних травм, але і виручать вдома: вилікують від хворобливого стану і багатьох захворювань.

А щоб вони дійсно робили лікувальний ефект, потрібно вміти їх розрізняти і знати, при яких хворобах їх найкраще застосовувати.

Стоїть Вовочка на базарі, трави лікарські продає. Підходить до його бабуся і запитує:

— І що, синок, допомагає твоя травичка?

Ох, допомагає, бабуля! Ще як допомагає!

Я от отут тиждень постояв — кросівки собі нові купив. Місяць постояв — комп'ютер придбав.

Тепер от на мотоцикл собі заробляю...

ПОДОРОЖНИК. Він має й інші назви — ранник і попутник.

Цю рослину часто можна побачити уздовж доріг і лісових стежин, у вологих місцях.

Скромний і непоказний подорожник відмінно зупиняє кровотечу і загоює рани. Кашка зі свіжого листя подорожника допомагає при забитих місцях і саднах. Сік подорожника виручає при дизентерії, сильному кашлі і бронхіті. От якими дорогоцінними ліками ми володіємо! У деяких країнах люди не шкодують грошей, щоб придбати насіння подорожника, і вирощують його на вікнах у горщиках і саджають на галявинах.

РОМАШКА. Цю квітку не поплутаєш ні з яким іншим. Безліч жовтих цяток, обрамлених білими пелюстками, можна побачити протягом усього літа в лісі, у полі,біля дороги. У ромашки — унікальні цілющі властивості. Відвари і настої із суцвіть ромашки мають протизапальну дію. Якщо в тебе хворіє горло, то кращих ліків, чим теплий відвар з ромашки, не знайти

(1 столову ложку сухих суцвіть потрібно залити 1 склянкою окропу, настояти 20 хвилин і полоскати теплим настоєм горло при ангіні чи застуді

3 рази в день). Застосовують ромашку і при лікуванні шлунково-кишкових захворювань і опіків. Цю лікарську рослину можна використовувати у виді компресів, примочок — для загоєння ран і саден.

ЗВІРОБІЙ. Казахи називають цю рослину загоюючою рани. Вона висотою від 30 сантиметрів до 1 метра, із золотаво-жовтими квітками, її можна побачити на лісових галявинах, уздовж доріг і на сухих гірських схилах. Звіробій має антибактеріальну і протизапальну дію.

Його застосовують при лікуванні опіків і виразок. Відваром звіробою лікують запальні захворювання порожнини рота, хвороби нирок, печінки, шлунка. Більшість рятуються від головного болю таблетками, не знаючи, що звіробій відмінно і м'яко знімає навіть найдужчий головний біль. Теплий настій звіробоя допоможе тобі позбутися від нездужання, додасть сили і бадьорості. Пити його потрібно три рази в день після їжі.

КРОПИВА. Це підступна, що не підпускає до себе рослина тобі звичайно ж відома. А чи знаєш ти, що кропива має лікувальні властивості? Цілющі речовини, що знаходяться в листах цієї рослини, підвищують звертанню крові і зупиняють кровотечу, виліковують застуду.

А ще кропива корисна при авітамінозі, такому противному стані, що звичайно виявляється в осінньо-весняний період сонливістю, слабістю, кровотечею ясен.

Якщо пити щодня по склянці відвару із сухих листів кропиви протягом місяця, то незабаром неприємний стан, викликаний недостачею вітамінів в організмі, пройде.

Розмовляють Вовочкина мама і сусідка Стелла Ставрівна. Стелла Ставрівна говорить

— Ти знаєш, мила, я вчора на базарі купила зовсім незрівнянний збір трав. Просто чудовий!..

— А від чого?

— Не знаю, але говорять, допомагає відмінно!

ЛИПА. Головний медонос — улюблене бджолами дерево. Мед із суцвіть липи виходить бурштиновим, прозорим і дуже смачним. Але крім цього, липа має лікувальні властивості. Настій із сухих суцвіть липи при сильному кашлі просто незамінний. Як допоміжний засіб липовий цвіт застосовують при захворюваннях кишечнику, печінки і шлунка.

Ароматний, що пахне медом настій відмінно знімає запалення горла при ангінах. Щоб не стати жертвою підступного грипу, у зимовий час з метою профілактики потрібно пити теплий чай із суцвіть липи з медом.

ШАВЛІЯ. Лікарська рослина зі зморшкуватими листами і синьо-фіолетовими квітками росте з травня по червень. Листи шавлії мають протизапальну і кровоспинну дію. Так що якщо під час походу чи прогулянки в лісі ти одержав рану, то можеш сміливо скористатися листами шавлії, приклавши їх до травмованого місця.

Кров швидко зупиниться, а біль пройде. Настоєм шавлії лікують захворювання нирок і шлунка.

КАЛЕНДУЛ А (нагітки) відома усім. Часто яскраво-жовтогарячі квіти прикрашають міські газони. У цих жовтогарячих симпатичних квіточках безліч корисних для організму людини речовин. З них готують різні настойки і мазі, що застосовують для лікування обморожень і опіків, ран і виразок.

Календула широко використовується в косметології для готування кремів, препаратів що очищають і знезаражують. Спиртова настойка календули — відмінний лосьон від підліткових проблем зі шкірою обличчя. Відвар із сухих квіток календули зм'якшує кашель. Усередину його приймають також при захворюваннях шлунка, нирок і сечового міхура.

ДЕРЕВІЙ. Це рослина з білими квіточками, зібраними в кошики, притягає своїм приємним запахом. Росте в лісі на галявинах усе літо. Про його цілющі властивості згадується навіть у древніх рукописах. Відважний герой «Іліади» Ахіллес виліковував деревієм рани своїх воїнів.

У наданні першої медичної допомоги при ранах і опіках ця рослина стоїть на першому місці завдяки ефірним оліям, що характеризуються антисептичною і в'яжучою дією, і листям деревію, що зупиняють кров.

Про те, що не слід голими руками рвати очерети, і про наслідки цього необдуманого вчинку довідаєшся в тесті.

Оля Головкіна і Лена Бестолковкіна вирішили зробити ікебану з очеретом. Коли вони рвали очерет, Оля випадково порізала палець осокою. Мудра Лена порадила подрузі прикласти до рани листик лікарської рослини, щоб зупинити кров. Оля зірвала листок кропиви й обмотала ним хворий палець. Кров не зупинилася, а палець покрився пухирями, розпухнув і сильно чесався.

ЩО ПОТРІБНО БУЛО ЗРОБИТИ ОЛІ?

1) з'їсти кропиву;

2) прикласти замість кропиви лист подорожника;

3) потрібно було опустити палець у воду і почекати, коли вся кров витече;

4) піймати жабу і прив'язати її до рани;

5) випити упакування аспірину “УПСА”.

Як ти думаєш, чи може очерет бути чимось корисний?

А от і може! У випадку порізів і поранень можна використовувати пух очерету, якщо під рукою не виявиться вати.

З поверхні очерету потрібно зняти верхній шар, обережно вийняти серцевину, розправити білий пух і прикласти до пораненого місця.


БЕСІДА

ЯК ЗБЕРЕГТИ ВРОДУ

Особиста гігієна передбачає також і ретельний догляд за шкірою й волоссям, які виконують важливі функції в організмі. Шкіра захищає наше тіло від переохолодження, перегрівання та ін. небажаних впливів атмосфери, перешкоджає проникненню всередину організму мікробів, бере участь у газовому, водному, вуглецевому, сольовому, жировому, білковому, вітамінному обмінах речовин та багатьох ін. процесах. У юному віці вона тонша, ніжніша, чутливіша до різних подразнень, отож потребує особливо ретельного догляду.

Чи вмієте ви тримати шкіру в чистоті?

«А що ж тут складного? – здивуєтесь ви. – Треба старанно умиватися, купатися – це ясно всім!». Правильно, але при цьому чимало залежить від того, як часто це робити і з якими допоміжними засобами.

Всім відомо, що вмиватися слід щодня, та далеко не кожен знає, що користуватися милом належить не частіше ніж раз у два-три дні – інакше пересушите шкіру. Купатися гігієністи радять 1 – 2 рази на тиждень (влітку треба частіше). Температура води у ванні чи під душем не повинна перевищувати +36 – +38оС.

Нерідко у підлітків на обличчі висипають вугрі, які завдають чимало прикрощів. Їхня поява пов'язана з віковими змінами в організмі. Вугрі з'являються внаслідок запалення сальних залоз. У період статевого дозрівання людини пори шкіри розширюються і виділяють більше жиру. На таких місцях і утворюються сірувато-чорні пробки, так звані комедони. Довкола них виникає запалення, бо ж підшкірний жир – сприятливе середовище для розмноження гнійних мікробів.

Що ж треба робити, щоб вугрі не перетворилися у гнійнички?

Насамперед дбати про чистоту шкіри і, звичайно, одразу ж звернутися до лікаря-косметолога, який призначить лікування. Велике значення має в цей час і правильне харчування, загартовувальні, загальнооздоровчі процедури. Ті, хто сподіваються, що неприємні виразки на шкірі зійдуть самі по собі, або, ще гірше, починають видавлювати їх, завдають собі непоправної шкоди. Мікроби поширюються на інші ділянки шкіри, утворюють і там гнійнички, а на «полікованих» таким чином місцях на все життя лишаються шрами. Отож чим скоріше ви звернетеся до лікаря, тим швидше й легше позбудетеся вугрів.

Щоб запобігти захворюванням шкіри обличчя, як радять косметологи, слід щоденно за нею правильно доглядати, очищати, захищати від подразнень.

Важливо пам'ятати й те, що шкіру, залежно від функціонального стану сальних залоз, поділяють на чотири типи: нормальну, суху, жирну, комбіновану (центральна частина обличчя – жирна, латеральні, себто бокові ділянки – сухі). Точно визначити тип вашої шкіри допоможе лікар-косметолог.

Саме від типу шкіри й залежать особливості догляду за нею. Зважте ще на такі поради. Вмиватися бажано не пізніше, ніж за 30 – 40 хвилин до виходу на вулицю. Користуйтеся кип'яченою водою кімнатної температури, ще краще – відварами трав (для сухої шкіри – липовий цвіт, ромашка; для жирної – звіробій, деревій, кропива). Наостанок: вмивайтеся прохолоднішою водою, а якщо не мерзлякуваті – протирайте шкіру обличчя льодом (в марлю кладуть кілька його шматочків і легко розтирають коловими рухами по косметичних лініях упродовж 2 – 3 хв.). Увечері бажано очищати шкіру лосьйоном.


БЕСІДА

Безпека життєдіяльності дітей під час літніх канікул

Мета: узагальнити та систематизувати знання з безпечної поведінки під час літніх канікул

Чудова пора – літо! Тут і захоплюючі подорожі з рідними, і веселі ігри з друзями в таборах відпочинку. А ще – цікаві пригоди під час прогулянки або риболовлі, несподівані зустрічі. Відпочинок влітку завжди йде на користь, якщо не трапляється надзвичайних пригод. І всюди на відпочиваючих, за їхню необережність, чатує небезпека. Як не прикро, але саме під час літнього сезону у нещасних випадках гине велика кількість дітей і дорослих. Щоб відпочинок не приніс нам небажаних проблем ми маємо подбати про свою безпеку, причому заздалегідь.

Ось цілий комплекс правил безпеки під час літнього відпочинку:

1. Безпека дітей на воді.

Майже всі дитячі оздоровчі табори розміщені біля водойм (море, озеро, річка, штучні водойми), тому що відпочинок біля води приємний та корисний. На жаль, не всі діти вміють плавати та дотримуються правил поведінки на воді. Діти повинні чітко усвідомити, що робити і як надати першу допомогу при виникненні надзвичайної ситуації.

Чого не слід робити:

- запливати за огороджувальні буї та купатися без нагляду;

- залізати на технічні та попереджувальні знаки, буї та інші предмети та стрибати у воду з них, або де невідомі глибина та стан дна;

- організовувати у воді ігри, пов'язані із пірнанням та захватом тих, хто купається та подавати обманні сигнали тривоги заради жарту;

- забруднювати і засмічувати водойми та територію пляжів;

- використовувати для плавання автомобільні камери, надувні матраци, лежаки, дошки;

використовувати моторні, вітрильні, веслові човни, інші гребні і моторні плавзасоби, водні велосипеди, швидкісні моторні плавзасоби, водні мотоцикли у зонах пляжів, у громадських місцях купання при відсутності буйкового огородження пляжної зони.

Що слід робити:

Коли вже трапилося лихо і хтось тоне - слід швидко витягнути потерпілого з води. Але робити це слід лише в тому випадку, коли ви це можете зробити, інакше існує загроза потонути разом. Якщо ви не впевнені у своїх силах - гукайте на підмогу. До прибуття лікарів “швидкої допомоги” надайте першу допомогу.

правила першої допомоги при утопленні:

◄почистіть порожнину рота і глотку утопленого від слизу, мулу та піску;

◄переверніть потерпілого на живіт, перегніть через своє коліно, щоб голова звисала вниз і кілька разів надавіть на спину. Дитину просто припідніміть за ноги;

◄проводьте штучне дихання і зовнішній масаж серця до відновлення серцебиття і самостійного дихання;

◄доставте потерпілого до лікувального закладу.

2. Надання допомоги при сонячному та тепловому ударі.

Літо у розпалі – і особливо щедре воно на ультрафіолетові промені. Але його “ласки” треба уникати, аби не отримати опіків шкіри та теплового чи сонячного удару. Особливо обережними будьте на воді, тому що промінь, віддзеркалений від неї, легко призводить до опіків губ, вух, слизової оболонки носа, підборіддя.

Тепловий удар виникає у разі тривалого перегрівання організму, особливо при підвищеному фізичному навантаженні. Це може статися у походах, на дачних ділянках, при носінні щільного одягу в спеку, під час роботи в приміщенні з високою температурою, в умовах підвищеної вологості і за недостатнього провітрювання.

Що слід робити:

- ходити у кепі з довгим козирком, у сонцезахисних окулярах та в світлому одязі з натуральних тканин;

не приймати сонячних ванн на голодний чи повний шлунок;

по можливості якнайбільше перебувати у затінку;

засмагати слід вранці до 11 години або після 16 години ввечері;

користуватися захисними кремами;

вмиватися кілька разів на день – бажано мінеральною водою.

Як розпізнати перші ознаки (сонячного та теплового удару):

з’являється різка втома, слабкість, головний біль, запаморочення, біль у ногах, спині, нудота, блювота, шум у вухах, потьмарення в очах, посилене дихання, кровотеча з носа, а можливо й втрата свідомості. Якщо в цей час потерпілому не надати нагальної допомоги, він може загинути в щонайближчі години від зупинки дихання та кровообігу. При опіках – почервоніння шкіри.

Як допомогти (при сонячному та тепловому ударах):

- потерпілого перенести у затінок і звільнити його тіло від одягу;

- змочити прохолодною водою голову та груди, на ділянку паху та під пахвами покласти шматки тканини, змоченої водою;

за необхідності зробити штучне дихання і дати кофеїн, а за наявності головного болю - анальгін;

викликати швидку допомогу;

покласти потерпілого на спину. Якщо є позиви на блювання, потерпілий має лежати на боці;

до приїзду лікаря треба боротися за життя потерпілого. Для виведення зі стану непритомності потерпілому дають понюхати нашатирний спирт. Намагатися знизити температуру тіла, для чого потрібно накрити потерпілого вологою тканиною, увімкнути вентилятор.

Як допомогти (при опіках):

не змащуйте тіло ніякими речовинами (кремами, мазями, за винятком лікувальних);

поверхню опіку потрібно закрити сухою стерильною пов’язкою.

Чого не слід робити:

У спеку пити солодких газованих напоїв – вони спричиняють набряки, молока - посилює спрагу, вина – зневоднює організм. Зловживати їжею.

3. Допомога при укусах комах, кліщів, змій.

Загрозу для здоров’я дітей, особливо для тих, хто потерпає від алергії, становлять оси (шершень, звичайна оса) і бджоли, змії, кліщі. При їхньому жаленні під шкіру вприскується отрута, від якої може виникнути місцева або загальна реакція.

Ступінь отруєння після укусів бджіл залежить від кількості одночасних укусів, місця ураження та індивідуальної реакції організму до бджолиної отрути. Найнебезпечнішими є укуси ротової порожнини.

Місцева реакція добре відома кожному, кого хоч раз ужалила бджола або оса: сильний біль, сверблячка і печіння, почервоніння і набряк.

Що слід робити (при укусах комах):

видалити по можливості жало разом з отруйним мішечком, підчепивши нігтем, пінцетом, голкою;

промити ранку етиловим чи нашатирним спиртом;

прикласти до цього місця шматочок цукру, що сприяє витяганню отрути з ранки і перешкоджає розвитку набряку або льоду для зменшення болю;

дати випити міцного і солодкого чаю;

Кліщі. Ці приставучі і кусючі носії кліщового енцефаліту найбільш активні у весняно-літній період. Для попередження цього захворювання при лісових прогулянках, збирання ягід, грибів, необхідно дотримуватись найпростіших запобіжних правил:

одяг повинен надійно закривати тіло;

штани – заправлені у шкарпетки, на ногах – чоботи або щільно зав‘язані черевики;

куртку наглухо закривають і заправляють у штани, обшлаги повинні щільно облягати кисті рук;

комір і манжети можна змастити камфорною олією;

вуха і волосся потрібно закрити косинкою або беретом;

можна застосовувати засоби відлякування комах, так звані репеленти: крем “Тайга”, лосьйон “Ангар”, аерозоль “ДЕТА”.

Після повернення з лісу необхідно уважно оглянути одяг і тіло. Особливо уважно потрібно оглянути голову, шию, відкриті ділянки шкіри. Кліщі, які присмоктались, мають вигляд малопомітних чорних плямок, їх важко відрізнити від природних утворень на шкірі.

Що слід робити:

кліщів, що присмокталися, треба видалити (для цього шкіру навколо кліща змащують ефіром, бензином, після цього паразит виходить самостійно);

ранку потрібно змазати розчином йоду;

вилучених кліщів спалити;

якщо при видаленні кліща голівка його відірвалась і залишилась в товщі шкіри, потрібно звернутися в медичну установу для видалення голівки.

Що слід робити (при укусах змій):

слід створити всі умови для негайного введення сироватки;

забезпечити потерпілому нерухомість, оскільки надмірні рухи сприяють швидкому проникненню отрути в кров;

звільнити кінцівки від взуття, шкарпеток, браслетів для попередження набряків;

не перетягувати гумовим джгутом кінцівку вище місця укусу, бо це може призвести до порушення кровообігу в ураженій ділянці;

не надрізати краї рани, не відсмоктувати з неї кров, бо через пошкодження слизової оболонки ротової порожнини отрута може швидко потрапити у кров;

- дати випити значну кількість рідини (води, кави, чаю).

Підсумки:

1. Що слід робити при укусах змій?

2. Що слід робити з кліщами на тілі?

3. Що слід робити при укусах комах?


1 Етиловий спирт - чистий алкоголь, застосовується в медичній та технічній практиці, з нього також виробляють міцні напої, такі як горілка, лікер т.п. інші





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 363 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.066 с)...