Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вогнегасники вуглекислотні



Ручні вуглекислотні вогнегасни­ки призначені для гасіння невеликих пожеж, усіх видів загоряння (рис.).

Вони приводяться в дію вручну. Через вентиль стиснена рідка вуглекислота прямує у патрубок, де вона розширюється і за раху­нок цього її температура знижується до — 70°С. При переході рідкої вуглекислоти в газ її об'єм збільшується в 500 разів. Утворюється снігоподібна вуглекислота, котра при випаровуванні охолоджує горючу речовину та ізолює її від кисню повітря. Корисна довжина струменя вогнегасника приблизно 4 м, час дії — 30 — 60 с.

12 3 1 2

а 6

Рис. Вуглекислотні вогнегасники, а - ручні: І - ОУ-2; 2 - ОУ-5; З - ОУ-8; б -пересувні; 1 - У/7- ЇМ; 2- УП-2М

Вогнегасник слід тримати за ручку для уникнення обморожен­ня рук; зберігати подалі від тепла для запобігання саморозрядження. Вуглекислотою можна гасити електрообладнання, що знахо­диться під напругою, а також горючі рідини і тверді речовини. Не можна гасити спирт і ацетон, котрі розчиняють вуглекислоту, а та­кож терміт, фотоплівку, целулоїд, котрі горять без доступу повітря.

Вогнегасники пінні.

Ручні хімічні пінні вогнегасники використовуються для гасіння твердих речовин, що горять, та го­рючих легкозаймистих рідин з відкритою поверхнею, що горить. Слід мати на увазі, що піна електропровідна — нею не можна гасити електрообладнання, що знаходиться під напругою, вона псує цінне обладнання, пошту та папери. Нею не можна також гасити калій, натрій, магній та його сплави, оскільки внаслідок їх взаємодії з во­дою, наявною в піні, виділяється водень, котрий посилює горіння.

Надійним і швидким засобом повідомлення про пожежу є елек­трична пожежна сигналізація автоматичної або ручної дії. Ручні сповісники встановлюються поза межами приміщень на відстані 150 м, всередині приміщень — на відстані 50 м один від одного.

В плавких автоматичних сповісниках пружини спаяні легкоплав­ким сплавом; при підвищенні температури сплав розплавляється, пружини розходяться і замикають сигнальне коло. До аналогічно­го результату призводить викривлення пластинок біметалевого сповісника при підвищенні температури. Біметалевий сповісник забезпечує плавне регулювання пристрою спрацювання, який відновлюється після припинення пожежі.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 187 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...