Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

В залежності від того, до якого розряду відносяться речовини та матеріали, визначаються умови їх зберігання



До безпечних відносяться негорючі речовини та матеріали в негорючій упаковці, які в умовах пожежі не виділяють небезпеч­них (горючих, отруйних, їдких) продуктів розкладу або окиснення, не утворюють вибухових або пожежонебезпечних, отруйних, їдких, екзотермічних сумішей з іншими речовинами.

Безпечні речовини та матеріал и зберігаються в приміщеннях або на майданчиках будь-якого типу.

До малонебезпечних відносять такі горючі й важкогорючі речо­вини та матеріали, які не відносяться до безпечних і на які не по­ширюються вимоги ГОС'Г 19433-88. До малонебезпечних відно­сяться також негорючі речовини та матеріали у горючій упаковці.

Малонебезпечні речовини та матеріали дозволяється зберігати в приміщеннях усіх ступенів вогнестійкості (крім V).

До небезпечних відносять горючі та негорючі речовини і мате­ріали, що мають властивості, прояв яких може призвести до вибу­ху, пожежі, загибелі, травмування, отруєння, опромінення, захво­рювання людей та тварин, пошкодження споруд, транспортних засобів. Небезпечні властивості можуть проявлятися як за нормаль­них умов, так і за аварійних, як у речовин у чистому вигляді, так і в разі їх взаємодії з речовинами та матеріалами інших категорій, виз­начених у ГОСТ 19433-88.

Небезпечні речовини та матеріали слід зберігати у складах 1 і Ц ступенів вогнестійкості.

До особливо небезпечних відносяться такі небезпечні речови­ни та матеріали, які не сумісні з речовинами і матеріалами однієї з ними категорії за ГОСТ 19433-88.

Особливо небезпечні речовини та матеріали необхідно зберіга­ти у складах І та II ступенів вогнестійкості, розташованих переваж­но в окремих будівлях.

Небезпечні матеріали та речовини згідно з вимогами ГОСТ 19433-88 класифіковані в залежності від виду та ступеня небезпе­ки на класи, підкласи та категорії.

Основною умовою пожежо- і вибухобезпеки на підприємствах є усунення можливих причин загоряння. Джерелами загоряння мо­жуть бути:

• необережне поводження з відкритим полум'ям і нагріваль­ними приладами, паління в недозволених місцях;

• несправність електрообладнання і неправильна його експ­луатація;

• несправність систем опалення та порушення правил корис­тування ними;

• неправильне зберігання паливно-мастильних матеріалів (ПММ), самозаймання горючих речовин;

• іскри удару і тертя деталей машин і обладнання;





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 198 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...