Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Підготовка евакуації людей на випадок виникнення пожежі



Виконання нормативних вимог щодо шляхів евакуації ще не гарантує повного успіху евакуації людей у разі пожежі. Технічні рішення та режимні протипожежні заходи в цьому напрямку повинні бути доповнені організаційними заходами (інструктаж і навчання персоналу, відображення обов'язків щодо забезпечення пожежної безпеки в інструкціях та ін. документах). Для забезпечення організованого руху під час евакуації та попередження паніки розробляють плани евакуації з будівель та місць з масовим перебуванням людей.

План евакуації складається з двох частин: графічної і текстової. Графічна частина являє собою план поверху або приміщення, який можна спрощувати, зображуючи конструкції в одну лінію, виключаючи невеликі приміщення, не пов'язані з перебуванням людей. Однак усі евакуаційні

виходи і шляхи мають бути позначені. Найменування приміщень позначають безпосередньо на плані або нумерують. Для спрощення пояснювальної записки до плану треба нумерувати евакуаційні виходи та сходи. Двері зображуються у відчиненому вигляді.

Під час складання таких планів евакуаційні виходи розділяють на основні (надійні й найближчі) та запасні, або резервні (менш надійні та більш віддалені).

Маршрути руху до основних евакуаційних виходів зображують суцільними лініями зі стрілками зеленого кольору, а маршрути до запасних евакуаційних виходів - пунктирними лініями зеленого кольору зі стрілками.

Окрім маршрутів руху, на плані позначаються місця розташування засобів оповіщення та пожежогасіння. Основні графічні символи, які використовуються у планах евакуації, наведені у табл. 7.3.

Таблиця 7.3

Найменування позначення Графічний символ
Переносний вогнегасник
Переносний порошковий вогнегасник
Переносний вуглекислотний вогнегасник
Пересувний вогнегасник
Телефон
Ручний пожежний сповіщувач
Кран пожежний
Основний евакуаційний шлях
Запасний евакуаційний шлях
Основний вихід
Запасний вихід
Знак просторової орієнтації «Ви знаходитесь тут»

Графічна частина плану евакуації повинна мати такі написи та реквізити:

1. Назва.

2. Номер поверху.

3. Умовні позначення.

4. Пояснювальна записка.

5. Гриф «Затверджую» та підпис керівника.

6. Експлікація приміщень.

7. Підпис упорядника плану.

Текстова частина плану евакуації затверджується керівником об'єкта і являє собою таблицю, яка містить перелік та послідовність дій у разі пожежі для конкретних посадових осіб і працівників. У разі змінного режиму роботи об'єкта треба вказати посади і прізвища відповідальних осіб за кожний етап евакуації для кожної робочої зміни.

План евакуації вивішується у рамці під склом на видному місці. Однак навіть добре складений і оформлений план евакуації не досягне своєї мети доти, доки він не буде систематично відпрацьовуватися на практиці і передбачені дії персоналу, таким чином, не будуть доведені до автоматизму.

Важливим чинником, що впливає на поведінку людей на пожежі, є вчасна інформація про необхідність термінового виходу з небезпечної зони. Тому треба заздалегідь встановити порядок оповіщення людей у разі пожежі. Для цього можна використовувати внутрішні радіотрансляційні та спеціально змонтовані мережі мовлення, селекторний зв'язок, звукові та світлові сигнали тривоги. Система оповіщення повинна забезпечити можливість по­відомлення про небезпеку всіх людей, що перебувають у будівлі чи споруді, де виникла пожежа.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1153 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...