Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Щорічно на ліквідацію 6 млн. пожеж на Землі потрібно близько 300 млн. м3 води



Охолодження та гасіння довготривалих пожеж «вимагає» цілі ріки води. Так, середні витрати води для гасіння газонафтових фонтанів складають 500-800 л·с-1, а тривалість ліквідації таких пожеж іноді обчислюється місяцями.

Під час подавання води в зону горіння відбувається інтенсивне пароутворення. 31л води під час випаровування виникає 1700 л водяної пари. Одночасно пара і вода насичуються різними, в тому числі отруйними й токсичними речовинами і, потім випадають на землю у вигляді опадів, стікають до річок, морів та озер, проникають до грунту, тривалий час зберігаються в біосфері, збільшуючи при цьому парниковий ефект.

Колосальна кількість теплової енергії, що утворюється в процесі горіння різних речовин і матеріалів під час пожеж, повертається до атмосфери і додатково бере участь у природному кругообігу.

Потужність теплових колонок над пожежами буває настільки великою, що головні розлітаються в радіусі до декількох кілометрів, а потоки повітря всмоктуються до епіцентру пожежі зі швидкістю понад 50 км/год. Палаючі факели над вогнищами пожеж часом досягають висоти сотень метрів. Таким чином, гостро стоїть питання про екологічний захист від впливу пожеж.

Основні наслідки впливу пожеж на людину та довкілля наведені на рис. 1.2 (див. с. 15).





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 410 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...