Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Геометричні параметри задньої поверхні фасонних призматичних різці



Задня поверхня радіальних призматичних різців є фасонною циліндричною поверхнею. Найбільш часто твірні задньої циліндричної поверхні розташовані в площині перпендикулярній осі деталі. Розглянемо точку А різальної кромки різця (рис.5.6а). Дотична до фасонної різальної кромки різця в точці А буде прямою AL, розташованою в передній площині і складає кут jі з площиною перпендикулярною осі деталі. Вважаємо, що швидкість головного руху різання в точці А перпендикулярна площині П1. В цьому випадку статична площина Рnc різання буде перпендикулярною площині П1 і її сліду Рnc на цю площину буде співпадати з проекцією A1L1 різальної кромки.

Площина дотична до задньої поверхні в точці АК буде описуватись різальною кромкою AL при її прямолінійно-поступальному русі зі швидкістю `V, котра іде паралельно площині П2.

Рух зі швидкістю `V розкладаємо на прямолінійно-поступальні рухи V1 та V2. Швидкість `V1 розташовується в статичній площині різання і іде перпендикулярно площині П1. Швидкість `V2 іде паралельно площині П1. Рух `V2 розкладається також на два рухи зі швидкостями `V3 та `V4. Швидкість `V4, що йде паралельно різальній кромці AL, приводить до ковзання різальної кромки самій по собі. Тому цей рух не впливає на положення задньої поверхні площини і його можна не враховувати при аналізі геометрії задньої поверхні. Швидкості `V3 і `V1 лежать в нормальній січній площині Рнс. Їх дійсне взаємне розташування визначається в площині П3, котра йде паралельно нормальній січній площині Рн. Швидкість `V5 дорівнює сумі плоскостей `V3 і `V1. Вектор `V5 лежить в задній площині і визначає значення статичного заднього кута в нормальному до різальної кромки перерізі. За побудовою:

, (5.32)

, (5.33)

, (5.34)

. (5.35)

При jі =0 на торцевих ділянках поверхні деталі статичний задній кут в нормальному перерізі буде дорівнювати нулю, що недоцільно. Для того, щоб одержати позитивні задні кути в точках різальної кромки де jі =0, твірні задньої фасонної циліндричної поверхні розташовують під кутом до осі деталі. В цьому випадку положення твірної АС задньої поверхні визначається кутом jі і кутом e (рис. 5.6.б). Площина до задньої поверхні в точці А описується різальною кромкою AL при її прямолінійно-поступальному русі зі швидкістю `V. Вектор швидкості `V, що розглядається буде вектором АС.

Рисунок 5.6 – Геометрія задньої поверхні фасонних призматичних різців:

а – радіального; б – нахиленою віссю.

Рух зі швидкістю `V розкладається на два рухи зі швидкістю і швидкістю . Вектор `V1 іде перпендикулярно площині П1 і лежить в статичній площині різання Рnc. Вектор `V3 іде паралельно площині П1, котра є основною площиною. Рух зі швидкістю `V3, розкладається також на два рухи зі швидкістю `V4 і `V5. Швидкість `V5 паралельна різальній кромці, а `V4 перпендикулярна до неї. Рух зі швидкістю `V5 приводить до ковзання різальної кромки “самій по собі”. Тому цей рух можна не враховувати при аналізі геометрії задньої поверхні.

Швидкості `V4 і `V1 лежать в нормальній січній площині Рн. Паралельно нормальній січній площині Рн проводимо площину проекцій П3. Швидкість `V6 дорівнює сумі швидкостей `V4 і `V1. Вектор `V6 лежить в плані і визначає величину статичного заднього кута aн в нормальному до різальної кромки перерізі. Розглядаючи взаємне розташування векторів відповідних швидкостей прямолінійно-поступальних рухів запишемо:

, (5.36)

, (5.37)

, (5.38)

. (5.39)

При j=0

. (5.40)

В зазначеному випадку можна вибрати незалежні значення задніх кутів aн в двох точках різальної кромки різців і визначити значення кутів e і aні.

В першій точці різальної кромки, положення якої визначається кутом j1, приймемо значення нормального кута рівним aн1. В другій точці при куті j2 приймемо значення нормального заднього кута aн2.

Для першої точки справедлива залежність:

, (5.41)

Для другої точки:

, (5.42)

Звідси:

, (5.43)

Тоді:

. (5.44)

З цього рівняння визначаємо кут e:

, (5.45)

При j1=0 і j2=0

. (5.46)

Аналогічна задача рішається при аналізі геометричних параметрів задньої поверхні фасонних фрез з гострозаточеним зубом.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 229 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...